Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Из бита на пролетарските мъченици

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Милен Радев, Де зората

Задаваме ли се понякога въпроса колко тежък е бил животът на несретниците, които развилнелият се български фашизъм прогони след 1923 г. по света? На онези светли и безкористни борци за свободата на пролетариата, които едва турили кибрита на "въстанието" в България се изсулиха с три лимузини през Сърбия на Запад за да палят и там де що видят и да сеят семето на бунта?

Тези благородни мъже са били принудени да преживяват скромно, да пестят откъм закуски, вакса за мустаци, жартиери и дантелени чорапи. По три пъти е трябвало да обръщат всяка марка и долар, които са им носили с куфари куриерите на другаря Зиновиев от международния отдел на ВКП (б).

Ето че неотдавна случайността ми помогна сам да се убедя в нерадостното всекидневие на емигрантите-мъченици за светлата идея. Влизайки по работа в стара cграда на реномираната западно-берлинска улица Шлютерщрасе в буржоазния квартал Шарлотенбург погледът ми кой знае защо се плъзна към висящата вдясно от входа елегантна бронзова възпоменателна плоча. Вгледах се и замръзнах!

С вълнение посегнах към джоба и притискайки носната си кърпа към разнежените си очи ето какво прочетох на нея:

"В този дом твори от 1930 до 1933 година ГЕОРГИ ДИМИТРОФФ, великият син на България"

Една скромна паянтова сграда както се вижда. Точно такава каквато приляга на бедни емигранти, вероятно изкарващи прехраната си на пиацата за наемни общи работници или в някое от многобройните традиционни казина наоколо. Какво облекчение трябва да е било за другаря Димитрофф да бъде измъкнат през 1933 година от този бордей и след кратко лирическо интермецо в затвора Моабит да бъде експедиран в родината на световния пролетариат, в самия Кремъл, до коляното така да се каже на Вожда и Учителя...!

 

Поинтересувах се за историята на въпросната плоча. От справката в компетентната служба на район Щарлотенбург се разбра, че плочата била поставена "в чест на прочутия български комунистически деятел, прочул се с мъжествения си подвиг срещу Гьоринг на Лайпцигския процес", който след Втората световна война бил станал "Президент на Народна република България". Тъкмо неговата родина се била погрижила да закачи въпросната възпоменателна плоча. При реставриране на сградата през 90-те години плочата била снета, почистена и отново закачена.

Не се и опитах да просвещавам съвестните служителки в общината. За сметка на това влязох във връзка с Детлеф Щайн, активна фигура в тукашните съюзи на репресираните от комунизма и сталинизма. С типична българска злоба към преуспелия сънародник се постарах да му опиша в реалистични краски дейността на председателя на Коминтерна през втората половина на трийсетте в Москва и след 1944 г. в София. Всъщност това не бе и необходимо. Детлеф Щайн сам бе достатъчно добре информиран за личността на геноссе Димитрофф и реагира шокиран на снимките и известието ми.

С готовност откликна на идеята ми и вече направи постъпки съюзите на репресираните да подготвят скромна проява, при която плочата да бъде покрита с черно платно с надпис "На хилядите жертви на Коминтерна от Германия, България и всички други страни". Дай Боже това скоро да се осъществи и да мога там да разкажа накратко за активната кръвопускаща дейност на този "велик син на България" след 1944 г.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional