Свободата днес и тук 24 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Срещата в Минск: "Реален шанс" и "лъч надежда" за мир в Украйна

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Лидерите на Германия, Франция, Русия и Украйна постигнаха съгласие по сделка, която трябва да сложи край войната в Източна Украйна, обявиха след края й участниците в срещата, провела се в столицата на Беларус Минск.

Споразумението, до което се стигна след 17 часа преговори, продължили и през цялата нощ, включва спиране на огъня в зоната на конфликта в Донбас, което ще влезе в сила в 00:00 часа по киевско време на 15 февруари и ще бъде последвано от изтегляне на тежките въоръжения.

Предвижда се по-широка буферна зона, която ще бъде създадена след изтеглянето на тежката артилерия и на ракетните системи на между 50 и 140 километра от фронтовата линия в зависимост от техния обсег. Изтеглянето трябва да започне не по-късно от втория ден, след като прекратяването на огъня влезе в сила и ще бъде завършено след две седмици.

Срещата завърши с два документа. Първият представлява декларация на Ангела Меркел, Франсоа Оланд, Владимир Путин и Петро Порошенко, с която те поемат ангажимент да спазват суверенитета и териториалната цялост на Украйна и да провеждат редовни срещи, за да се гарантира изпълнението на минските споразумения.

Вторият документ се нарича "Комплекс от мерки за изпълнение на минските споразумения" и е подписан от Контактната група, в която участват украински и руски специални пратеници, представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и на двете самообявили се сепаратистки "народни републики". Документът в 13 точки се определя като пътна карта за постигане на мир.

 

Срещата на върха в Минск беше непрестанна совалка на съветници, на отворени и затворени врати, на разговори по тройки - Оланд и Меркел с Путин, Оланд и Меркел с Порошенко - на разговори около плато с ястия във внушителната зала с мраморни колони на беларуското президентство, пише Франс прес.

Агенция Ройтерс подчертава, че напрежението между Путин и другите лидери е било очевидно в Минск. Накрая те не се появиха заедно, за да обявят резултатите от срещата.

Споразумението е сложен компромис, който позволява и на Русия, и на Украйна да твърдят, че са победители, отбелязва Асошиейтед прес. Агенцията допълва, че то е пълно с потенциални клопки, които могат да попречат на неговото прилагане.

Ключовата отстъпка за Русия е предвиденото възстановяване на украинския контрол върху границата на Украйна с Русия в контролираните от бунтовниците райони. Това ще стане при условие че Украйна извърши конституционна реформа, която да гарантира широки правомощия на източните области, в това число и правото да създават своя милиция и да търгуват свободно с Русия.

Четиримата лидери приветстваха споразумението, но веднага стана ясно, че Русия и Украйна продължават да имат разногласия по въпроса как да се сложи край на боевете около Дебалцево - ключов транспортен възел между Донецк и Луганск.

Декларацията на "Нормандската четворка"

"Нормандската четворка", включваща руския президент Владимир Путин, украинския лидер Петро Порошенко, френския държавен глава Франсоа Оланд и германската канцлерка Ангела Меркел, прие декларация от 4 страници в подкрепа на процеса за уреждане в Украйна.

В нея те "потвърждават пълното спазване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна" и изразяват пълно убеждение, че "изключително мирното уреждане няма алтернатива". Те са изцяло готови да предприемат с тази цел всякакви възможни мерки както всеки поотделно, така и съвместно.

В този контекст лидерите одобряват Комплекса от мерки за изпълнение на Минските споразумения. Лидерите ще дават принос към този процес и ще използват влиянието си върху съответните страни, за да съдействат за изпълнение на този Комплекс от мерки.

Германия и Франция ще осигурят техническа подкрепа за възстановяване на сегмента от банковата система в районите, засегнати от конфликта; възможно е това да стане чрез създаване на международен механизъм, съдействащ за извършване на социалните плащания.

Лидерите споделят убеждението, че укрепване на сътрудничеството между Европейския съюз, Украйна и Русия ще спомогне за уреждане на кризата. С тази цел те подкрепят евентуално продължаване на тристранните преговори между Европейски съюз, Украйна и Русия по енергийните въпроси с оглед стъпки за развитието (по-специално по газовия проблем).

Те подкрепят също тристранни преговори между Европейския съюз, Украйна и Русия за разработване на практическо решение за въпросите, тревожещи Русия, във връзка с изпълнението на Споразумението за Дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия между Украйна и Европейския съюз.

Лидерите все така се обявяват за идеята да бъде създадено общо хуманитарно и икономическо пространство от Атлантика до Тихия океан въз основа на пълно спазване на международното право и принципите на ОССЕ.

Те се споразумяха да бъде създаден контролен механизъм (в нормандски формат), който редовно да организира срещи, по принцип на равнище старши длъжностни лица, представляващи министерствата на външните работи".

Комплекс от мерки за прилагане на споразуменията от Минск

Участниците в тристранната Контактна група за украинската криза подписаха т.нар. Комплекс от мерки за изпълнения не Минските споразумения. Подписи под документа положиха специалната пратеничка на ОССЕ Хайди Талявини, бившият президент на Украйна Леонид Кучма, посланикът на Русия в Киев Михаил Зурабов и ръководителите на самообявилите се Донецка (ДНР) и Луганска (ЛНР) народна република Александър Захарченко и Игор Плотницки. ТАСС отбелязва, че длъжностите на Захарченко и Плотницки не са посочени в документа.

Комплексът от мерки съдържа 13 точки. В първите три от тях се постановява "незабавно и всеобхватно" прекратяване на огъня от нула часа на 15 февруари 2015 г., раздалечаване на тежките въоръжения на равни разстояния с цел създаване в двуседмичен срок на "зона за сигурност" с ширина минимум 50 километра (изброени са конкретните видове артилерийски и ракетни установки) и създаването на ефективна система за мониторинг от страна на ОССЕ (вкл. с използването на спътникови и радиолокационни средства).

Следват изброените в три точки ангажименти за започване на диалог за начина на произвеждене на местни избори в териториите в Донецката и Луганската област с "временен режим на местно самоуправление", като парламентът в Киев трябва в срок от 30 дни да определи кои са тези територии; за приемането на закон за помилване и амнистия на всички лица, свързани със събития "в отделни райони на Донецката и Луганската област", както и освобождаване и размяна на всички "заложници и незаконно задържани лица" по принципа "всички срещу всички". Размяната на тези лица трябва да приключи до петия ден след раздалечаването на тежките въоръжения.

В седма и осма точка се постановява осигуряването на безопасен достъп, доставка, съхраняване и разпределяне на хуманитарните помощи, както и пълното възстановяване на системата за социални и икономически връзки, вкл. изплащане на пенсии, и на системата за данъчно облагане съгласно украинското законодателство. За тази цел Украйна се ангажира да възстанови управлението на сегмента от банковата си система, засегнат от конфликта, при евентуално използване на международни механизми за банкови преводи.

Точка девета гласи: "Възстановяването на пълния контрол върху държавната граница от страна на правителството на Украйна в цялата зона на конфликта, което трябва да започне от първия ден след местните избори и да завърши след всеобхватното политическо уреждане (местни избори в отделни региони на Донецката и Луганската област въз основа на закона за временния режим на местно самоуправление и конституционната реформа) до края на 2015 г., при условие че бъде изпълнена точка 11. и в консултации и съгласуване с представители на отделни райони в Донецката и Луганската област в рамките на Тристранната контактна група".

Следващата точка разпорежда изтегляне на "всички чуждестранни въоръжени формирования, военна техника, а също наемници" от територията на Украйна под наблюдението на ОССЕ, както и разоръжаването на "всички незаконни групи". Не се посочва срок за изпълнението.

Единайсетата точка определя, че до края на тази година трябва да влезе в сила нова конституция на Украйна, съдържаща като ключов елемент децентрализацията, "при отчитане на особеностите на отделни райони в Донецката и Луганската област". До края на 2015 г. трябва да бъдат приети и закони за "особения статут" на тези райони.

ТАСС отбелязва, че в съответствие със закона, определящ "временния режим на местно управление в отделни райони" в Донбас, тези мерки включват амнистия за участниците в събитията, право на езиково самоопределение, участие на местните власти в назначаването на прокурори и съдии в отделните райони, възможност за централните власти да сключват с местните власти споразумения за икономическото, социалното и културното развитие на регионите. Държавата се задължава да помага за социалното и икономическото развитие на тези "отделни региони" и трябва да съдейства за "трансграничното сътрудничество" на тези отделни региони с регионите в Русия (тук не се уточнява за какво сътрудничество става дума). Освен това местните власти ще имат право да създават отряди на "народна милиция" с цел поддържане на реда.

Последните две точки - 12-а и 13-а - се занимават с въпроси, свързани с организирането на местни избори, които да съответстват на стандартите на ОССЕ и да преминат под нейно наблюдение, както и с бъдещата дейност на тристранната Контактна група, вкл. създаването към нея на работни групи по отделните аспекти от Минските споразумения.

"Голямо облекчение за Европа"

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че остава много работа за вършене по украинската криза, но споразумението в Минск е реален шанс за подобряване на ситуацията, съобщи Ройтерс. "Всички въпроси са засегнати в този текст, подписан от Контактната група и сепаратистите", каза френският държавен глава в съвместно изявление с германския канцлер Ангела Меркел.

По-късно при пристигането си от Минск в Брюксел за Европейския съвет Оланд каза, че постигнатото споразумение не гарантира траен успех в Украйна и че следващите часове ще са решаващи. "Това предполага, че ние трябва да продължим да бъдем бдителни, да упражняваме натиск и да продължим процеса, който започна", каза френският президент. Все пак той подчерта, че постигнатото е "голямо облекчение за Европа"

Канцлерът Ангела Меркел заяви, че не си прави никакви илюзии по отношение на споразумението, но смята, че "сега има лъч на надежда". Тя обаче подчертава, че предстои да се преодоляват големи препятствия за преодоляване, преди да се стигне до уреждане на конфликта. Все пак според нея примирието е реална възможно

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че споразумението не е всичко, за което си е мечтала Германия, но е крайно необходима стъпка встрани от насилието и към нов политически импулс. Преговорите бяха изключително трудни, двете страни преговаряха добросъвестно и няма да предприемат в следващите дни никакви действия, които биха застрашили примирието, добави той.

Ангела Меркел освен това заяви, че руският президент Владимир Путин е оказал натиск върху сепаратистите в Източна Украйна, за да се съгласят да сключат примирие. Оланд благодари на Путин, че е повлиял на лидерите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска република. Той изтъкна и усилията на украинския президент Петро Порошенко за уреждане на кризата.

"Решен е комплекс от въпроси"

След изтощителните преговори в Минск Путин заяви: "Това не беше най-добрата нощ в живота ми, но сутринта, мисля, е добра, защото успяхме да се споразумеем по важните неща, въпреки трудните преговори".

По думите му е решен и комплекс от въпроси, "свързани с трайното политическо уреждане".

"Тук има няколко позиции: първата е конституционна реформа, която да вземе под внимание законните права на хората, живеещи на територията на Донбас", каза президентът на Русия.

Следват позиции за "решаване на граничните въпроси, съгласувано с опълчението от Донбас; хуманитарни въпроси, прилагане - тоест задействане, на приетия по-рано закон за специалния статут на тези територии - Донецк и Луганск", посочи Путин.

Във връзка с твърдения на сепаратистките формирования, че техни сили са обкръжили край Дебалцево войски на Киев, Владимир Путин изрази надежда, че страните в конфликта в най-близко време ще проявяват сдържаност до пълно спиране на огъня в Украйна, за да избегнат "излишно, никому ненужно кръвопролитие".

По време на преговорите руският лидер и президентът на Украйна Петро Порошенко са постигнали договореност да възложат на военни експерти разследване, "за да установим какво всъщност се случва сега в житейските реалности и да се опитаме да разработим поне какъв да е комплекс от мерки за верифициране на взетите решения, за проверка и за спазването им от двете страни", цитира ТАСС изявлението на Владимир Путин.

Не е сключвано споразумение за автономия

На преговорите в Минск изобщо не е сключвано споразумение за автономия на контролираните от бунтовниците зони в Източна Украйна, каза украинският президент Петро Порошенко. По думите му Украйна не се е съгласявала на федерализация, нито дори на автономия за региона.

Той съобщи, че началниците на генералните щабове на Русия и на Украйна Валерий Герасимов и Виктор Муженко ще преговарят утре за контрола върху договореното прекратяване на огъня.

Сепаратистите се вслушали в мнението на Русия, Германия и Франция

Представителите на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР са се вслушали в мнението на Русия, Франция и Германия и са променили позицията си по редица въпроси, заяви лидерът на ЛНР Игор Плотницки. "Знаете, че бяхме на друго мнение, но не можехме да пренебрегнем позициите на държавните глави на Русия, Германия и Франция", каза той.

Лидерът на ДНР Александър Захарченко определи споразумението като голяма победа за двете самозвани републики, тъй като им дава възможност за мирно развитие.

Киев твърди, че военна техника е навлязла тази нощ в Източна Украйна

Петдесет танка и друго тежко въоръжение са навлезли на украинска територия от Русия в нощта на сряда срещу четвъртък, съобщи украинският военен говорител Андрий Лисенко.

Лисенко каза, че става дума за 50 танка, 40 бронетранспортьора и 40 реактивни системи за залпов огън "Град","Ураган" и "Смерч". Те са преминали на украинска територия през граничния пункт "Изварино" в Луганска област по времето, когато в Минск се водеха преговорите на високо равнище.

"Врагът продължава да засилва позициите си по най-опасните направления, в североизточната част на Луганска област и близо до град Дебалцево, стратегически железопътен възел по средата на пътя между Донецк и Луганск, където украинските войски са почти обкръжени от проруските сепаратисти", каза Лисенко.

Същевременно украинските и проруските власти съобщиха за общо 14 цивилни и двама военни загинали в последните 24 часа в Източна Украйна.

Говорителят на украинската армия Владислав Селезньов каза, че в резултат на сражения и на обстрел Украйна е загубила двама военни, а 21 военни са били ранени за последното денонощие.

В Донецк местните власти съобщиха за седем убити цивилни и за 14 ранени за последните 24 часа. Четирима цивилни са убити на различни места в Луганска област, а трима цивилни са загинали при обстрел в град Авдеевка, на 20 километра северно от Донецк, който е под контрола на украинските сили.

 

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional