Свободата днес и тук 21 Май 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Протоколите от Минск

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
АНДРЕЙ ПИОНТКОВСКИ, АНДРЕЙ ИЛАРИОНОВ*, http://www.clubz.bg

Русия не пое никакви задължения, всички останаха за Украйна

 

Единственият положителен резултат от тях е възможното прекратяване на огъня. Останалото - Путин на практика получи всичко, което искаше. При това без да поема никакви задължения. Всички задължения пое Украйна. При това тези украински ангажименти са подкрепени от задълженията на Германия и Франция.

Единственият значим резултат от приетите документи е договарянето за прекратяване на огъня и разделянето на противниковите страни. Това дава шанс за прекратяване на кръвопролитията и на гибелта на руски и украински мирни жители, доброволци, военнослужещи.  Тревожи ни обявената дата за примирие - 15 февруари. Не е изключено оставащите на разпореждане на Путин три денонощия да бъдат използвани за провокации, включително в района на Дебалцево. Например, при варианта "коридор за изтегляне" на украинските военни от обкръжението край Ивайловск, предложени от тях през август.

Основното съдържание на приетите документи:

- Нарастналата от Бризбейнската среща на високо равнище на Г-20 международна изолация на кремълския режим е пропукана.

- Путин отново става пълноправен участник в международни срещи и сега може да подписва документи наравно с лидерите на демократичните държави.

- Русия не е призната за страна в конфликта.

- Не е призната руската агресия срещу Украйна.

- Не е осъдено пребиваването на руски войски на територията на Украйна.

- Отсъства изискване да се изведат руските войски от територията на Украйна.

- Провалено е възможното предоставяне на отбранително оръжие за Украйна.

- В приетите документи изобщо не е споменат окупираният Крим.

- Отменено е възможно въвеждане на нови икономически санкции срещу агресора.

- Отсъства изискване да се разследват терористичните актове - МН-17 (свалянето на малайзийския самолет с 298 души през юли 2014 г. - б.р.), Волноваха, Мариупол и др. - и да бъдат наказани терористите.

- На терористите и бандитите са гарантирани помилване и амнистия.

- Няма каквито и да било гаранции за провеждане на свободни избори в съответствие с украинското законодателство на окупираните територии.

- Украйна се задължава до края на 2015 година да проведе конституционна реформа с гаранции за запазване на терористическия режим  в Лугандония (игра на думи, съчетание от Луганск и Донецк - б.р.).

- Украйна се задължава да проведе конституционна реформа и да обсъжда въпросите за провеждане на местните избори със сегашните представители на терористическия режим на Лугандония.

- Украйна се задължава да гарантира пълномощията на "депутатите от местните съвети и длъжностите лица, избрани на предсрочни избори", като тези правомощия не могат да бъдат предсрочно прекратени.

- Украйна се задължава да признае силовата вертикала на Лугандония - "органите на прокуратурата и съда", "отрядите на народната милиция", създадени и създаващи терористическия режим в Лугандония.

- Контролът на международно признатата украинско-руска граница в този момент не е предаден на украинската страна. Предаването му е отложено за края на 2015 г, при условие, че се изпълнят 11 точки - "консултирайки се и съгласувайки с представители на отделните райони на Донецка и Луганска област в рамките на тристранната контактна група"; при условие, че се проведат местни избори и се осъществи конституционна реформа в цяла Украйна. Тоест - или никога, или при признаване на политическия режим на Лугандония и изменение на конституционното устройство на  Украйна.

- Не е предвидено освобождаване на Надежда Савченко и други военнопленници/заложници, намиращи се на територията на Русия.

- Гарантирано е продължаването на влизане на територията на Украйна на руски "хуманитарни конвои".

- Задълженията за финансиране на пенсиите и други аплащания в Лугандония са възложени на Украйна и отчасти на западните страни.

- Реанимиран е антиукраинския Закон "За временния ред и местно самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска област".

- Задължава се украинската Върховна Рада да определи "територии със специален режим" (т.е., на територията на Лугандония).

- Украйна гарантира изключване на Лугандония от общовалидния режим за осъществяване на външноикономически връзки.

- Украйна и Западът гарантират начало на преговорите между ЕС, Украйна и Русия по практическите въпроси за въвеждане в действие на подписаното от Украйна Споразумение за зона за свободна търговия с Евросъюза (тоест, фактически предават на Путин ключа за процеса на евроинтеграцията на Украйна).

Още веднъж, главното:

Русия не поема никакви задължения.

Второ главно:

Украйна поема огромно количество задължения, предимно по признаването на терористичния режим в Лугандония.

Трето главно:

Всички задължения на Украйна сега са гарантирани от поетите ангажименти на лидерите на Германия и Франция.

Единственият приемлив отговор на патриотичните сили в Украйна в дадената ситуация е:

- след взаимното прекратяване на огъня, да заявят отказа на Украйна да решава проблема с освобождаването на Източен Донбас по военен път;

- да насочат въоръжените сили на Украйна за отбрана на новите разделителни линии с окупираните територии на Украйна (включително разделителните линии край Перекоп и Чонгар), а също и към участъци от международно признатата украинско-руска граница, намираща се под украински контрол;

- да излязат от натрапената на Украйна фалшива игра на "териториална цялост", чийто горещ привърженик внезапно се оказа Путин;

- веднага да признаят Източен Донбас, както и Крим, за временно окупирана територия;

- да се откажат от каквито и да било държавни задължения към организациите и учрежденията на окупираните територии (Крим, Лугандония);

- максимално да съдействат за евакуацията на всички украински граждани, желаещи да напуснат окупираните територии, на свободната територия на Украйна;

- да се обърнат към световната общественост и преди всичко към гарантите на териториалната цялост на Украйна по Будапещенския меморандум, използвайки всички възможни дипломатически и други невоенни средста за освобождаване на всички задържани украински граждани, в това число и намиращите се на територията на Русия, и всички окупирани украински територии.

Андрей Иларионов е икономист, член на Координационния съвет, а Андрей Пионтковски - член на Експертния съвет на руската опозиция 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional