Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Минск-2 - триумф на формата над съдържанието, на надеждата над реалността

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Илиян Василев, http://idvassilev.blogspot.co.uk

Минск-2 е повече глътка надежда и форма отколкото съдържание. Таймаут и за двете страни.

Санкциите си вършат работата, така, че е въпрос на време Путин и сепаратистите отново да възобновят атаките, защото тихата ерозия на позициите им няма как да ги удовлетвори.

Тъй като войната е хибридна, тя не се прекратява от генералните щабове, с оттегляне на тежкото въоръжение. Залповете от информационните и пропагандни оръдие не само няма да замлъкнат, но ще се усилят.

Това, че руските медии и някои на Запад тълкуват споразуменията в Минск като "победа" на Путин е очаквано. Но реалността е съвършено друга - той губи последния си коз - внушението, че САЩ пречат, а с Европа Русия може да работи.

Точно обратното е, именно Европа и нейният европейски проект са пряка цел на Кремъл - Вашингтон е за пореден път в историята, изолиран от бедата и "отвъд Атлантика".

Пропастта между ценностите на Путин и на Запад си остава огромна и непреодолима - поради което примирието може да бъде само временно.

Порошенко очевидно и очаквано е недоволен, но поне се постига временно примирие в името на това "да не умират повече хора" и получи огромна финансова помощ. Трагедията е в това, че ще продължават да умират  хора и това споразумение по всяка вероятно ще последва съдбата на Минск - 1.

Просто, Меркел и Оланд не могат да постигнат повече - и на двамата липсва това което Путин уважава - военно-политическата сила.

Да си припомним Либия - САЩ се намесиха за да спасят западноевропейските напъни да свалят Кадафи.

За пореден път се доказа старата истина - Европа е икономическа сила, но е военно-политическо джудже.

В случая САЩ бяха длъжни да минат и този етап - етап без САЩ на масата на преговорите и в лидерска позиция.

Вашингтон даде шанс и на Путин да докаже валидността на тезата си, че САЩ са лошите и той може да се разбере "на четири очи" със стара Европа.

Постепенно се движим към истинската развръзка - 17-часовите преговори в Минск са само прелюдия към голямата битка и окончателното решение.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional