Свободата днес и тук 06 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Скандалът "Червеи": Защо приравниха СРС само с "подслушване"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Асен Генов, в. Дневник

Чл. 2. (1) Специални разузнавателни средства по смисъла на този закон са техническите средства и оперативните способи за тяхното прилагане, които се използват за изготвяне на веществени доказателствени средства - кинозаписи, видеозаписи, звукозаписи, фотоснимки и белязани предмети.

(2) Технически средства са електронни и механични съоръжения, както и вещества, които служат за документиране на дейността на контролирани лица и обекти.

(3) Оперативни способи са наблюдението, подслушването, проследяването, проникването, белязването и проверката на кореспонденцията и компютризираната информация, контролираната доставка, доверителната сделка и разследването чрез служител под прикритие, които се прилагат при използването на техническите средства по ал. 2.


Из Закон за Специалните разузнавателни средства

Има няколко други случая, свързани с професионалното управление на МВР, които са много по-скандални от случая "Лясковец". Например начинът, по който оперативно са, забележете, обгрижвани протестите. Провеждани са оперативно-технически мероприятия, СРС-та в продължение на 300 дни по отношение на определени среди и лица, което е много тежък скандал. Това е нарушение на конституцията и много тежко погазване на законите. Не знам кои са конкретните подслушвани лица, но знам, че става въпрос за широкомащабна операция, провеждана от няколко институции съвместно - от МВР, от ДАНС, ДАТО са намесени. Нека станат ясни резултатите от всички проверки, които са правени.

Атанас Атанасов, 05.02.2015, бТВ

Протестиращи в сегашния вид на разработката, която е правена не са подслушвани. Но много по-тежки са нарушенията относно издаването на самото разрешение за подслушване, нарушени са сроковете, субекта.

Бойко Борисов, премиер, 09.02.2015

Няма подслушване в тази разработка. Не става въпрос за подслушване, а кой какво е вършил в системата и дали тя е използвана неправомерно. Тази гнусна лъжа, която се разпространяваше в последната седмица, лъсна. Стана ясно, че не са разработвани протестиращи. За разлика от министър-председателя, който е разбрал това вчера, то вътрешният министър е бил наясно от самото начало и миналата седмица той умишлено направи такива внушения, че са подслушвани протестиращи. Той е бил с ясното съзнание, че няма подслушване на протестиращи. В момента вдигнаха нова бомбастична хипотеза, за да не ги питате защо лъгаха една седмица, че са подслушвани протестиращи и нарочно го направиха и неясно, за да може всеки да развива тези.


Цветлин Йовчев, бивш министър на вътрешните работи, 09.02.2015


...Заявителят не е ДАНС. Заявител е служба от МВР. ДАНС има структура, която се занимава с прилагане на СРС. Т.е. искането в крайна сметка, след разрешение от компетентен съдия, е реализирано в Държавната агенция национална сигурност.

...Има ми се струва изказания на министъра на вътрешните работи, а ние сме установили, че подслушване на протестиращи граждани няма. Целта на тази разработка, целта на тези мероприятия, поне от тези документи, с които ние сме се запознали, не е насочени към български протестиращи граждани. Така че опасенията в тази посока, струва ми се не се подкрепят от налични данни…


Бойко Рашков, Национално бюро за контрол на СРС, 11.02.2015

Проследете обясненията! Важни са.

Целият скандал около все още неясната разработка "Червей" започва с изявлението на народния представител Атанас Атанасов, председател на парламентаната комисия по вътрешен ред. Пред бТВ Атанасов описва разработката, станала известна като "Червей" (популярна в медиите и социалните мрежи и като "Червеи") като съвместна операция на МВР, ДАТО и ДАНС, при която, както по-късно потвърдиха премиерът и т.нар. Главна прокуратура (ВКП), са прилагани СРС спрямо АИС (автоматизирана информационна система).

Цитирах Закона за Специалните разузнавателни средства (ЗСРС) умишлено.

Нито една компетентна институция не отрича прилагането на СРС, но всички в хор отричат да са "подслушвани" протестиращи

сякаш това е най-важното. А не е. Защото, видимо от ЗСРС, не говорим само за нечие милиционерско ухо на другия край на телефонния кабел, а говорим за широк спектър от технически средства, даващи възможност за съставяне на пълен социо-политически, икономически и личностно-психологически профил на някое "оперативно интересно" лице…

Какво разбирам под "профил"?

Законът за СРС говори за "технически средства", служещи да бъде "извлечена" лична информация за Вас и Вашите професионални, лични или социални дейности.

Ще го кажа още по-ясно:

По смисъла на този закон, специални разузнавателни средства могат да бъдат всички методи, които позволяват Вие да бъдете подслушвани, но и проследявани, вкл. и по отношение на географското Ви местоположение, чрез GPS данните от мобилните оператори. СРС са и данните, кой Ви звъни и на кого Вие звъните (без задължително да Ви подслушват). СРС са и адресатите на SMS-ите, които пращате, както и номерата, от които Ви пишат на Вас (без задължително да се дава достъп до съдържанието им). СРС е и да Ви заснемат, без Ваше знание и съгласие. СРС са и трафичните данни от Вашия интернет (ако Ви се занимава, потърсете информация в мрежата за т.нар. цифров "пръстов отпечатък" - Digital Fingerprint). Обект на СРС може разбира се да бъде и социалната Ви среда — всички хора, с които се вижате, местата, на които общувате с тях, както в географски, ката и в социален смисъл.

Всичко това, цялата тази информация формира профила Ви. Това се прави и не се самозаблуждавайте!

Никой е предпазен от риска, да бъде профилиран незаконно

Въпросът се свежда до това, в каква степен искаме да притъпим своята чувствителност по темата, търсейки извинения от рода: "който няма какво да крие, няма от какво да се притеснява" или "в името на сигурността може да жертваме част от свободата си". Излишно е да цитирам клиширани вече аргументи срещу тази "логика", защото пословично известно е, че жертвайки свободата си, жертваме своята сигурност. Най-малкото. Да не говорим за достойнство и чест, защото и това ще е поредното обезценено, но валидно клише.

Но да се върнем на "червивия" скандал от последните дни.

Ясни са следните неща:

до информационните масиви на МВР е имало незаконен достъп

Това са масиви, в които, освен оперативна информация, свързана с борба с организираната престъпност, се съдържат и значителна част от данните, които описвам по-горе, по отношение на родствени връзки на всички български граждани, лични им данни, бизнес информация и др. подобни.

Шефът на Националното бюро за контрол на СРС, г-н Бойко Рашков потвърди, че въпросната разработка е експлоатирана от ДАНС. Вярвам, че е напълно възможно папките с данните на разработката да са били прочистени, ако разработката "в този й вид" се потвърди от службите — факт, в който почти не се съмнявам.

В страни от темата за почти неконтролируемата ДАНС, важно е да отбележим, че двата факта — нерегламентираният достъп до информационните системи на МВР, ДАТО и ДАНС, съдържащи всевъзможни данни за всички български граждани, плюс оперативна информация и това, че до този момент никой не отрича пълния спектър СРС, които е възможно да са приложени, а всички са се съсредоточили върху "подслушването", рисува много мрачна антиутопия, в стил "1984". Възможността гражданите, дръзнали да изразят политическо несъгласие с властта, да са били профилирани е напълно вероятна.

А ако допуснем, че "папките" по разработката наистина са били прочистени – вероятността с тях да е захранен "алтернативният" черен информационен пазар допълнително прави ситуацията още по-мрачна и плашеща.

Пиша всичко това не като конспиролог, а като прагматичен български гражданин - реалист.

Бившият вътрешен министър от кабинета "Орешарски" Цветлин Йовчев и шефът на ДАНС Владимир Писанчев
Фотограф: Юлия Лазарова


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional