Свободата днес и тук 13 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Ядрени гъби от Москва

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
DW.de

Телевизионният водещ Дмитрий Кисельов, наричан още "шеф на руската пропаганда", беше първият, който открито заговори за употреба на ядрено оръжие.

В предаването си "Новините от седмицата", което се излъчва по държавната телевизия, той заяви, че Русия е единствената страна в света, която е в състояние да превърне САЩ в радиоактивна пепел. Зад гърба на водещия се виждаше снимка на ядрен взрив.

Тази изява на Кисельов е от пролетта на миналата година. И беше последвана от много други прояви с подобно послание. В началото на годината едно предано на Кремъл младежко движение публикува в интернет видеопослание, в което активистка на организацията говори за т.нар. "Новорусия" и заявява в кадър, че "ако загубим, ще унищожим целия свят". Отново на фона на ядрена гъба.

Червеното копче

Дали всичко това са просто болни фантазии на отделни хора с крайни възгледи? Не, категоричен е независимият руски експерт Александър Голц, според когото става дума за целенасочена кампания. Експертът дава за пример акцията, при която преди няколко месеца в Москва бяха раздавани тениски с пропагандно послание.

На тях беше изобразена руската междуконтинентална ракета "Топол" с ядрена бойна глава, а още по-красноречив беше надписът: "Топол не се страхува от санкции!".

Според Александър Голц, кампании като тази са насочени предимно към руското население. "Това е опит да бъде убедено собственото население, че докато има ядрено оръжие, Русия може да прави каквото си иска. И няма от какво да се опасява", казва Голц, но пояснява, че кампанията преследва и друга цел: да сплаши Запада:

"Путин и хората от неговото обкръжение не проумяват защо руският ядрен арсенал, който е вторият по големина в света, не е политически фактор. Откакто Запъдат започна да вярва, че в Кремъл се е настанило благоразумието - това се случи някъде по време на Елциновата ера, ядрените оръжия изведнъж спряха да играят важна политическа роля. Една атомна бомба в ръцете на Северна Корея има повече политическа тежест от 1 500 руски ядрени бойни глави. За Путин и неговото обкръжение има само един изход от тази ситуация: да убедят Запада, че са достатъчно безразсъдни и че не им пука да натиснат червеното копче", казва Александър Голц.

Въпросът е дали това безумие, за което говори експертът, е под контрол. "По принцип е под контрол. Но знаем, че безумието има навика да ескалира", посочва Голц.

С ядрен удар заплашват не само пропагандаторите, но и неколцина руски генерали. Някои от тях дори настояваха в руската военна доктрина да бъде включено правото на превантивен ядрен удар. Това, за щастие, не стана. Само преди два месеца президентът Путин отново увери, че Русия не заплашвала никого и че не възнамерявала да участва в каквато и да било надпревара във въоръжаването.

Тези дни обаче Министерството на отбраната обяви ново модернизиране на армията, въпреки икономическата криза. По данни на министерството, армията трябва да бъде снабдена още през тази година с над 50 нови междуконтинентални ракети с ядрени бойни глави.

"Путин се възползва от безпомощността на Запада"

Павел Фелгенхауер от "Новая газета" следи развитието с голяма загриженост: "Трябва да имаме предвид, че рискът от ядрена война не е равен на нула. И двете страни на конфликта просто не разбират какво точно се случва в отсрещния лагер. Нашите елити и Путин не разбират каква политика води Западът, а Западът изобщо не е наясно какво става тук и какво ще се случва оттук нататък", казва Фелгенхауер.

Сходно мнение застъпва и военният експерт Александър Голц. Путин се възползва от факта, че Западът не знае как да подхожда към една ядрена сила, която нарушава международното право, казва той:

"Връщаме към стария модел на Студената война, връщаме се към заплахите от онези мрачни години. А това означава, че конвенционалните и ядрените оръжия по границите на Русия ще бъдат подсилени. Досега Западна Европа отказваше да увеличи военните си разходи, но съвсем скоро ще осъзнае, че няма друг избор", твърди военният експерт Александър Голц.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional