Свободата днес и тук 02 Юли 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Забравената зимна война 1939-1940г.

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Константин Павлов - Комитата, http://komitata.blogspot.com/

 

 

Зимната война е война, която СССР води срещу Финландия между 30-ти ноември 1939г и 13-ти март 1940г. Финландия губи войната, заедно с 11% от територията си и 30% от икономиката си.

През 1939г. Съветският съюз е подписал няколко международни и двустранни споразумения за ненападение с Финландия: Договорът от Тарту през  1920 г., Пактът за ненападение между Финландия и Съветския съюз , подписан през 1932 г. и преподписан през 1934 г. , и Хартата на Обществото на народите.

През март 1938г. и 1939г. се провеждат съветски военни учения, основани на сценарий, при който граничен инцидент в село Майнила предизвиква война.

На 26-ти ноември 1939г са произведени са седем артилерийски изстрела по посока на село Майнила. Падането им е проследено от три финландски наблюдателни поста. Те са изчислили, че снарядите се взривяват на 800м навътре в съветска територия. Финландия предлага неутрално разследване на инцидента, но Съветският съюз отказва и скъсва дипломатическите отношения с Финландия на 29-ти ноември.

O, S, M - наблюдателните постове на финландската армия
3,4 - място на взривяване на снарядите, заедно с посочване на количеството им
15-50 - предполагаема позиция, от която се води артилерийския огън.

Материали в частните архиви на Андрей Жданов доказват, че целият инцидент е режисиран, за да бъде Финландия посочена като агресор и да бъде нападната.

Финландската страна отрича отговорността за нападенията и посочва съветската артилерия като виновник. Военните дневници на близките финландски артилерийски батареи показват, че Майнила е извън обхвата им, тъй като те са били изтеглени по-рано, точно за да се предотвратят подобни инциденти.

В дните след обстрела, съветската пропагандна машина генерира много шум и около други фиктивни актове на финландската агресия. След това Съветският съюз се отказва от пакта за ненападение с Финландия и на 30–ти ноември 1939г. започва първото настъпление на Зимната война.

През 1994г. руският президент Борис Елцин осъжда Зимната война като агресивна война.

(по-подробно във Уикипедия, но на английски, описание на инцидента в Уикипедия на руски)

картинката от тук

Българската преса отразява конфликта. Вестник „Зора“ на 13-ти февруари 1940г.,  точно преди 75г.  (с благодарности към Георги Грънчаров за снимката)Образци от съветската пропаганда

 

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional