Свободата днес и тук 07 Октомври 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Генерал от НАТО: Трябва да сме готови за война с Русия

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. Дневник

Силите на НАТО трябва да се подготвят за пълномащабен военен конфликт с Русия за защита на страна член от Източна Европа. Москва може да изненада алианса с атака и да заграби територия, която след това да държи под заплахата от преминаване на конвенционалния конфликт в ядрен сблъсък.

"Колкото и невероятен да изглежда в момента, прерастването на такъв  сблъсък в стратегически конфликт поради нечия грешна преценка представлява заплаха за съществуването на цялото човечество."

Това заяви ген. Ейдриън Брадшоу, вторият човек в командването на обединените сили на НАТО в Европа. На практика това е най-високопоставеният европеец във военната структура, която традиционно се оглавява от американец, докато политическият пост на генерален секретар е запазен за партньорите от Стария континент.

Думите на сър Брадшоу, произнесени в реч пред Royal United Services Institute в Лондон за опасност от открит конфликт с руснаците са досега може би най-крайните, произнасяни от представител на атлантическия съюз.

Почти по същото врече министърът на отбраната на Великобритания Майкъл Фалън каза, че Русия представлява "реална и непосредствена заплаха" за Литва, Латвия и Естония и че НАТО се подготвя да отблъсне всеки опит за агресия от Москва, каквато и форма да приеме тя.

Също в петък Валдис Домбровскис, зам.-председател на Европейската комисия и бивш премиер на Латвия, каза, че на източните граници на НАТО е нужно по-силно военно присъствие след "руската агресия срещу Украйна, която показа, че Русия се опитва да преначертае със сила картата на Европа през ХХI век".

Минисътр Фалън, цитиран от лондонските "Тамйс" и "Дейли телеграф", заяви още, че президентът Владимир Путин може да използва подмолни тактики за дестабилизиране на трите бивши съветски републики, каквито приложи в Крим и Украйна, и че вече тества НАТО в този район.

Говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич коментира, че думите на британския външен министър "разбира се са отвъд всякакъв дипломатически морал и подобни определения за Русия са абсолютно неприемливи, на което ще намерим начин да отговорим".

В Мадрид министърът на външните работи на Великобритания Филип Хамънд заяви, че на Русия изглежда трябва постоянно да ѝ се припомня, че около страните членки на НАТО има "червени линии", гарантирани от Член 5 на Вашингтонския договор за колективна защита на НАТО.
 Но руснаците действат така, че НАТО може да не уцели подходящия момент за задействане на Член 5.

Ген. Ейдриън Брадшоу коментира, че те използват методите на т.нар. хибридна война, включваща агресивна пропаганда и медийна дезинформация, кибератаки, изградена мрежа от местин поддръжници, преди да се стигне до употребата на военна сила.

"Русия може би вярва, че многочислените конвенционални сили, които тя показа, че може да събере много бързо - както видяхме от внезапните учения преди завземането на Крим - в бъдеще би могло да се използват не само за изнудване и натиск, но и за завземане на натовска територия", каза бившият командващ на британските сухопътни части.

"След това заплахата от ескалиране на конфликта може да се използва, за да попречи да се възстанови териториалният интегритет. Това е т.нар. доминиране чрез ескалация, класическа съветска технология".

По този повод "Файненшъл таймс" припомня, че светкавичното сглобяване на голяма военна сила е станало характерен елемент на руските маневри през последните години. През 2013г. на ученията "Запад" бързо бяха мобилизирани 25 000 души в Беларус и Калининград за конфликт с държава от НАТО. Същата година в един от източните военни окръзи на Русия бахе вдигнати 160 000 души, най-голямото мобилизиране на военна сила от края на комунизма насам.

Изданието дори посочва един от терените, където Русия би могла да приложи тактиката си - естонския град Нарва.

Той се намира на 150 км от Санкт Петербург и почти 90% от населението му са руски говорящи, а през 2010г. над една трета (36%) от жителите му са били граждани на Русия (още над 16% са били без гражданство, под което обикновено се разбира етнически руснаци или преселници от други републики на СССР, които не са изпълнили или отказват да изпълнят изискванията за естонско гражданство - бел.ред.)

Заграбването на една такава гранична територия може да стане толкова бързо, че НАТО да няма време да реагира и лидерите му да бъдат поставени пред избор или да обявят война на Русия, или да преглътнат загубата пред перспективата от мащабен конфликт. Затова след срещата на алианса на върха в Уелс миналата година бързо се създава бойна бригада за бързо реагиране, способна да се разположи в която и да е страна от НАТО в рамките на не повече от 48 часа.

За следене на ситуацията и подготова за подобно бързо разполагане на сили в натовските държави от Източна Европа се подготвят и т.нар. интегрирани части, обяснява "Файненшъл таймс".

Според ген. Брадшоу бригадата за бързо реагиране, сглобявана от Великобритания, Франция, Испания, Италия и Полша, не провиторечи на договореностите с руснаците за разполага не конвенционални сили по границите.Но в примерът с Нарва е доста показателен за потенциално податливи на новата тактика на Москва места и за трудностите пред НАТО да ги защитава.

В района Ида-Вирумаа, където е този град, е не само значителна част от естонската индустрия, но и жителите приеха разпадането на бившия СССР с такова нежелание, че още преди това - през октомври 1991г. опитаха да обявят местна съветска република.

На руски районът се нарича Принаровие (по подобие на Приднестровие в Молдова) и през лятото на 1993г. те направиха втори опит да обявят териториална автономия с цел в бъдеще да се присъединят към Русия, като преди това се отделят в Принаровска съветска социалистическа република с референдум, който в крайна сметка не успя.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional