Свободата днес и тук 16 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Румен Петков, Бойко Борисов и "Винпром-Пещера" изплуват в справка за корупция в МВР

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool

 "Винпром-Пещера" е "спестила" 1.2 милиарда лева от невнесен акциз чрез фалшиви бандероли, спонсорирала е бившия главен секретар на МВР Валентин Петров и тогавашния вътрешен министър Румен Петков, които пък са проваляли акции и разработки на службите срещу фирмата и срещу братята Маргини. Това се твърди в размахваната в последните дни в медиите справка за корупция в ръководството на МВР по времето на Румен Петков.

Висшият функционер от БСП и бивш секретар на МВР Цвятко Цветков съобщи най-напред за наличието на такъв документ в студиото на бТВ и връчи екземпляр от него на водещия сутрешния блок на телевизията. По неговите твърдения той е предал справката на премиера Сергей Станишев през март миналата година.

Цветков съобщи, че документът е изготвен от бившия служител на МВР Пламен Папалезов въз основа на информация, събрана със СРС, предадена му от хора от службите, които нямали доверие на ръководството на МВР и търсили начин да информират директно премиера Станишев.

Много от твърденията в справката се засичат със станали известни около записаните със СРС телефонни разговори на бившия зам.-шеф на ГДБОП Иван Иванов. Скандалът, по време на който пред комисия в парламента още данни изнесоха бившия главен секретар на МВР ген. Илия Илиев и ген. Ваньо Танов, бивш директор на ГДБОП, доведе до оставката на министър Румен Петков и отстраняването на ген. Валентин Петров.

В справката се твърди още, че "Винпром-Пещера” АД е сред спонсорите и на миналогодишната предизборна кампания на ГЕРБ - 200 000 лв., връчени лично на Бойко Борисов от Антон Щерев, един от собствениците на фирмата. Връзката Щерев-Борисов е изградена с посредничеството на пловдивския бизнесмен Георги Гергов, близък приятел на Румен Петков.

Петков и Петров твърдят, че това писмо – справка е политическа разработка на службите и целта му била да ги дискредитира (което в крайна сметка се случи чрез серия навързани скандали, довели до оставката на Румен Петков като вътрешен министър). Бившият премиер Станишев не казва дали е чел това писмо, което Цветков твърди, че му предоставил през март 2008 г.

От своя страна Цветков каза пред Mediapool, че бившият премиер е разпоредил на ДАНС да извърши проверка по сигнала, още когато го е получил. В него има редица твърдения за обвързаност на Петков с братя Галеви, шефовете на винпрома и с подсъдимия наркотрафикант Будимир Куйович.

Формален старт на новоразразилия се скандал даде именно Куйович, който наскоро заяви пред съда, че проблемите му в България започнали, откакто спрял да плаща на Румен Петков и Валентин Петров.

Настоящият премиер Бойко Борисов настоя прокуратурата да се самосезира по случая, но не каза нищо за проверка на ДАНС, въпреки че агенцията е на негово подчинение.

Разкритията от това писмо не са голяма изненада, тъй като се появиха и в секретна справка, разпространена миналата година от бившия депутат от ДСБ Атанас Атанасов, който каза, че я получил в пощата си в Народното събрание.

Сега обаче те получиха нова интерпретация, като разчистване на сметки в БСП преди конгреса на 18 октомври, когато ще се реши остава ли Станишев лидер на партията.

На този етап не е ясно коя институция проверява данните от справката, но отстрани изглежда, че никой не е поел присърце тази задача. Преди ден от прокуратурата съобщиха, без да конкретизират, че проверяват всички "аспекти" на случая "Куйович".

В отговор на въпрос на Mediapool вътрешният министър Цветан Цветанов даде да се разбере, че МВР все още не е изпълнило премиерската препоръка да провери новите справки и твърдения. От ДАНС също мълчат.

Взаимна защита

В същото време обаче Цветанов, Румен Петков, Валентин Петров и Цвятко Цветков дружно поискаха прокуратурата да се самосезира като провери всички изнесени твърдения. Бойко Борисов определи като смехотворно Куйович да е плащал на Румен Петков, а Румен Петков отрече от "Пещера" да са плащали на Борисов.

ГЕРБ и БСП издигнаха заедно печелившата кандидатурата на сегашния кмет на Пещера Стелиян Варсанов, припомни пред Mediapool Цвятко Цветков.

Неприключила проверка

Пред Mediapool Цвятко Цветков заяви, че никъде не е заявявал, че справката трябва да се приема "безкритично". Той обаче съобщи, че има назначена проверка по тази справка, "вероятно от самият премиер (Станишев, бел.ред.), която все още не е приключила". С това той засили съмненията, че подобни проверки са блокирани от предното ръководство на ДАНС.

Той определи като "художествена измислица" твърденията на Румен Петков, че е ходил при него да ходатайства за пускането от ареста на "нашите момчета Маргините". Цветков призна за три разговора с бившия МВР-шеф. Помолил го да назначи му жена в пресцентъра на МВР, освен това го посъветвал да "работят тънко" с Маргините.

"Те можеха, ако поискат, да разкрият връзките на Маргините с последните три правителства. Но професионал като мене няма как да моли Петков да пусне Маргините, знаейки, че те са под юрисдикцията на прокуратурата", добави Цветков.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional