Свободата днес и тук 22 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Прокуратурата и НАП проверяват авторите на сигнала срещу Делян Пеевски

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Софийската градската прокуратура е разпоредила на НАП пълна проверка срещу четирима от основните активисти на "Протестна мрежа" - Антоанета Цонева, Николай Стайков, Константин Павлов-Комитата и Асен Генов. Те са получили от приходната агенция искания да предоставят документи за всички придобити доходи, имущество, отпуснати или взети кредити, както и получена безвъзмездна помощ под различни форми за последните 4 години.

Проверката срещу активистите от "Протестна мрежа" се води от прокурор Боряна Бецова. Същата води и проверката срещу депутата от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева по сигнала на "Протестна мрежа". Бецова отказа да образува досъдебно производство срещу двамата, а от постановлението й личеше, че проверката е извършена изключително формално.

Сега прокурорката е възложила проверката срещу "Протестна мрежа" на икономическа полиция, а от там случаят е бил възложен и на данъчните.

Сигналът срещу "Протестна мрежа" бе подаден в прокуратурата от издателя на сайта ПИК Недялко Недялков в края на ноември. Пред собственото си издание той коментира: "Нека се провери откъде са доходите на тези момчета и момичета (от "Протестна мрежа"), които менторстват в обществото, броят чуждите пари, определят кое е черно и кое - бяло и се държат като абсолютни носителите на единствената и непогрешима истина. В същото време цари пълна неизвестност откъде е тяхното финансиране, работят ли, какви са доходите им, откъде се издържат..."

Недялков обяви намерението си да подаде сигнал срещу "Протестна мрежа" в деня, в който активистите организираха протест пред Съдебната палата под надслов: "Код 10 - "страхуват" ли инициалите ДП прокуратурата?". Повод бяха изчезналите тефтерчета на Филип Златанов и съмненията, че има преправяне на инициалите Д.П. на числото 10 в едното тефтерче.

 

В сигнала на Недялков не е посочен конкретен състав от Наказателния кодекс, по който той смята, че има извършено престъпление. По неофициална информация няма позоваване на конкретен текст и в решението на прокурор Бецова да започне предварителна проверка.

"Недялко има право да не харесва какво мислим и как изразяваме възгледите си, но това не е основание да ни посочва като хора, участващи в престъпна дейност. Подаването на сигнал в прокуратурата от издател на медия, която се е позиционирала срещу правото ни свободно да изразяваме позицията си и месеци наред води уронваща престижа ни пропагандна кампания - не е обикновен акт. Той има за цел публично да превърне в мишена всеки, който има гражданска позиция, която не се харесва на издателя Недялко и медиите-бухалки", коментира Антоанета Цонева в личния си профил във Фейсбук.

Тя обяснява, че "памфлетът на Недялко" (сигналът на Недялко Недялков до прокуратурата) не е публичен и проверяваните не знаят за какво точно става дума. "Ако той не харесва възгледите ви, данъчните ще проверят доходите ви – интересна зависимост", допълни Цонева.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional