Свободата днес и тук 19 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ДАНС и МВР разработвали протестиращите с шапка невидимка - чл. 12 от закона за СРС

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Коста Попов, http://www.faktor.bg

 

 
 
 

Йовчев и Писанчев

 

       Писанчев попадна в капана на казуса „Цветанов“ – разрешил е реализирнето на „Червеи“, не е упражнил контрол

Тандемът Йовчев, Лазаров и Писанчев конкурират методите и прийомите на действие на прословутото Шесто управление на ДС


Втора седмица призивите на премиера Борисов за бързи арести на замесените в колосалната афера „Червеи“ остават като глас в пустиня. А подозренията към държавното обвинение продължават да разяждат доверието в държавата и институциите й.

„Червеи“, продължила 300 дни, първоначално гръмна като вероятна разработка срещу протестиращите. По-късно, обаче, стана ясно, че е малко вероятно по нея да са послушвани лица или група лица, а по-скоро информационните масиви на МВР са били най-нагло източени с престъпна цел.

За сега единствена жертва на червеите се оказа шефът на Софийски градски съд, защото е подписал искането за разработката. Владимира Янева подаде оставка от важния пост, а ВСС я разследва. Янева обаче едва ли е най-виновната в цялата далавера, защото тя само е разрешила старта на разработката. На този етап упорито се замита кой я предлага, кой е заявителят й. От свои източници Faktor.bg получи потвърждение, че искането за „Червеи“ е на две знакови фигури - бившият шеф на МВР Цветлин Йовчев, сега доцент в Библиотекарския университет, и шефът на „Вътрешна сигурност“ в МВР Тодор Костадинов - доведен от Йовчев от ДАНС в МВР, а после отново приютен в Агенцията. Въпреки че Костадинов е на преден план, без санкция на Йовчев не само той, а и никой в министерството не би си позволил да тръгне към подобна авантюра.

Първоначално искането за използване на СРС до съда е било за 60 дни, а после е удължено с още 120 дни, което се вмества в максималния срок от 6 месеца. Според магистрати, близки до Янева, след това е направено ново искане за прилагане на СРС за още 60 дни. То обаче е било представено като за начално подслушване и проследяване, а не за продължение на стара разработка, каквото всъщност се е оказало. Не е изключено 

Янева да е била целенасочено подведена от заявителите, 

но бившата вече шефка на СГС на този етап мълчи и отказва да обясни какво точно се е случило.

Освен Янева и заявителите - Йовчев и Костадинов, се изпускат действията на друго важно от системата лице. „Червеи“ е разпоредена за реализация не на специализираната ДАТО, която би трябвало да се занимава с това, а на ДАНС. За сега няма смислено обяснение от забърканите в скандала, защо са избрали за разработката именно така нареченото българско ФБР. Но според експерти в сектор „Сигурност“, в ДАНС Йовчев има пълен контрол, а Писанчев му е безрезервно верен. Друга от версии е, че целта на занятието е ДАНС да създаде механизъм, който да позволява на Агенцията да следи постоянно обновяваните данни в информационните масиви на МВР, без да е било предварително ясно как и за какво ще се използва набраната информация. Владимир Писанчев, като шеф на ДАНС, обаче, накрая е факторът, който разпорежда провеждането на операцията. Негови колеги са категорични, че той е можел да откаже с мотиви за незаконосъобразност, най-малкото заради факта, че е прескочен допустимият срок от 180 дни. Писанчев, обаче, не е осъществил необходимия контрол и е дал зелена светлина на скандалната разработка. Ако прокуратурата стигне до конкретни обвинения, вероятно заради това ще се търси наказателна отговорност от шефа на ДАНС. Този случай е огледален на казуса, заради който Цветан Цветанов, като бивш шеф на МВР получи наскоро присъда от 4 години. Признаха го за виновен, че не е уважил искане на съда за подслушване и го е резолирал с „Не“, като е осъществил контрол, произтичащ от функциите му на министър. В случая с „Червеи“ 

Писанчев е бил длъжен да окаже контрол

и да откаже провеждането на разработката поне след 180-я ден, но не е го е направил и е изпълнил искането на Йовчев, с когото са в тандем.

Служители от спецслужбите са категорични, че за първи път чрез „Червеи“ се прави разработка без конкретен субект, а на прицел е цялата информационна система на МВР.

Осветяването на части от „Червеи“ остави на втори план темата за подслушването и разработването на протестиращите срещу кабинета на Пламен Орешарски. Това, че „Червеи“ не са били стръв за лов на недоволните граждани, съвсем не означава, че те не са били обект на МВР и ДАНС, че за тях не е събирана информация, както се опитват да твърдят Йовчев и главният секретар на вътрешното министерство Лазаров.

Източници на Faktro.bg, запознати с механизмите в спец службите смятат, че подслушване и разработване на протестърите е имало през цялото време до оставката на Орешарски, но всичко се е провеждало по друга завоалирана схема, но пак с разрешение от съда. Най-често е ползвана нормата на чл. 12, т. 4 от ЗСРС, с цел установяване на самоличността на лица и обекти, за които са получени в службите данни и има основание да се предполага, че подготвят, извършват или са извършили тежки престъпления. На пръв поглед основанието е абсурдно, защото едва ли протестът, пък бил той и мотивиран или не, е престъпление. Обикновено срокът за установяване на лице, ползващо определен телефонен номер, е от седмица до 10 дни. След това СРС-то се прекратява, а от съответния съд се иска нов срок за прилагане на СРС, но вече за установеното лице. Именно тук е концентрирана цялата манипулация на службите, защото тази практика не е законово уредена. Тоест, сроковете за прилагане на специални разузнавателни средства по чл. 12 са същите, както и при останалите норми в закона. Именно този съществен пропуск обаче е позволявал на ДАНС и МВР през 2013 и 2014 г. 

да се слухти безконтролно

По така описания механизъм на чл. 12 т. 4 от ЗСРС са провеждани СРС-та в срок от 60 дни, а често и по-дълго. Било е пределно ясно кои лица и връзките им притежават съответните телефонни номера, но схемата е била удобна за контролиране на протестърите и всички неудобни на властта лица. Всичко, обаче, е ставало регламентирано и законно, казват познавачи на схемите за контрол.

Паралелно с използването на СРС са изготвяни и съответните „профили“ на водачите на гражданското недоволство и в студентските среди. За това са използвани АИС на МВР-БДС, КАТ и Полиция, АИС на ДАНС, социалните мрежи и публикации от явни източници, данни от НОИ за конкретни лица кой ги осигурява и на каква сума, лични данни за хора, информация от SMS паркирането и видеонаблюдението. В арсенала за натиск са включени дори и анонимни жалби до МВР, вероятно контролирано подавани, на които Цветлин Йовчев е давал ход за разследване с предизвестен резултат. Целта е притискане на неудобни, разкриват спец полицаи. Така системно е събирана информация за всеки един, попаднал в полезрението на службите и неудобен за властта. Може да се окаже, че практиката от работата на тандема Йовчев- Лазаров-Писанчев дори конкурира методите и прийомите на действие на прословутото Шесто управление на ДС, известно като политическата полиция на Живков.

Преди седмица Георги Близнашки, който докато беше служебен премиер не обелваше и дума за подслушване и разработване на протестиращите, сам призна, че той и близките му са били обект на подобни атаки. Асен Генов от „Протестна мрежа“ пък инициира чрез Фейсбук подаване на молби до Бюрото за контрол на СРС за установяване на незаконно подслушване на граждани.

Сега отново на хода е държавното обвинение, което може да установи по какви оперативни разработки на МВР и ДАНС са 

искани разрешения от съда по чл.12 т. 4 от закона

Какви са били мотивите на заявителите и какви тежки престъпления са разкрити в резултат на прилагането на СРС. Ако тази информация се отвори за обществото, ще лъсне истината, че няма престъпления и заплахи за държавата, а благодарение на високите технологии - злоупотреба с власт и харчене на милионен бюджет.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional