Свободата днес и тук 24 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Трима от ВСС контактували с "Красьо", оставки няма

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Красен Николов

Състоянието на постоянен скандал, в което съществува Висшият съдебен съвет, продължава да се задълбочава след като трима членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) излязоха от разпечатките на разговорите на т.нар. "Красьо от Плевен". 27-годишният Красимир Георгиев стана много популярен в съдебната системата през юли тази година. Тогава членът на ВСС Иван Колев го описа като "черничък човек с ланци", за когото има информация, че пазарува гласове в съвета срещу 200 000 евро.

От информацията, изнесена в четвъртък става ясно, че Красьо е контактувал с най-малко трима членове на ВСС – Стойко Стоев, Иван Димов и Пламен Стоилов. Първите двама са от парламентарната квота, съответно от НДСВ и ДПС, а третият е излъчен от следствието.

Във ВСС бяха запознати със ситуацията от главния прокурор Борис Велчев. Той заяви, че разследването по случая продължава, но е категорично установено, че поне трима от ВСС са имали контакти с Красьо. По информация на Mediapool други шест техни колеги също са проверявани за срещи и разговори с това лице. Въпреки пълното компрометиране на ВСС покрай този засега най-голям скандал, съветът продължи и в четвъртък да кадрува в системата.

Главният прокурор каза пред колегите си от съвета, че Красьо е говорил през пролетта с поне 15 кандидати за шефове в съдебната система, а в телефонният му указател са открити номерата на други 30 действащи магистрати. С някои от тях са провеждани срещи. Това го прави човек със солидни контакти в системата.

"Реших да споделя тази информация, защото колегите от ВСС призоваха да се говори с конкретика. Въпреки че проверката продължава, тези данни са категорично установени. Броят на установените контакти може само да расте. Всеки от разпитаните магистрати имаше своя човешка история за връзките с това лице. Всички обаче заявиха, че са поискали или получили помощ под някаква форма безкористно", заяви Велчев.

Той напомни, че Красимир Георгиев в момента е с обвинение за лъжесвидетелстване, защото първоначално е отрекъл да има контакти с хора от съдебната система. "Вероятно е преценил, че за лъжесвидетелстване отговорността е по-малко, отколкото за друго деяние", коментира главният прокурор. Досъдебно производство се води и за търговия с влияние.

Съмненията в тази посока се засилват и от факта, че след гласуването на кандидатурите на тези хора разговорите с тях са преустановени. От 15 засечени контакта с кандидати за шефски места, само трима са били избрани.

Най-много с "посредника" е разговарял Стойко Стоев, а Пламен Стоилов имал единствена 5-секундна връзка с него. Иван Димов се оправда, че Стоев го е запознал с Красьо, а по време на разговорите им не е ставало дума за кадруване.

По предложение на Борис Велчев ВСС реши да състави комисия за проверка дали замесените в скандала лица са уронили престижа на съдебната власт. Тя е съставена от пет човек и в нея не влизат тримата замесени членове. Те декларираха, че няма да участват и в кадровите решения на съвета на заседанието в четвъртък.

Извън контактите на Красьо с магистрати, за него се разбра, че демонстрира охолен живот, а декларира доходи на ръба на социалния минимум. Прокуратурата е поискала от НАП да се проверят доходите на този човек. Както Mediapool вече писа Красимир Георгиев притежава официално единствено малък дял в известна плевенска дискотека.

Велчев отново напомни, че след като Иван Колев е обявил публично за Красьо, е пропаднала възможността да се проведе пълно разследване на случая. От този момент нататък това лице е прекратило контактите си с кандидати за шефове в системата.

Стойко Стоев си призна, че след като Колев му е споделил за Красьо в асансьора, той го е посъветвал да говори открито. "Той е наказателен съдия. Би трябвало да прецени последствията сам", оправда се Стоев.

Версиите

Стойко Стоев и Иван Димов не отрекоха контактите си с Красимир Георгиев. И двамата обаче заявиха, че са си говорили с този човек на тематика, която няма нищо общо с кадруването в съдебната система. Стоев обясни, че познава Красьо от 3-4 години. По думите му тогава той тъкмо е завършил висшето си образование и започвал да се занимава със строителен бизнес. Красьо го е търсил за съвети и така до разгарянето на скандала. В отговор на въпрос магистратът заяви, че в началото на скандала не е знаел за кой точно Красьо става дума, защото той лично познавал петима.

Иван Димов от своя страна каза, че се е запознал с него покрай Стоев. "Минавах покрай кафенето на музея (кафенето в двора на Археологическия музей в близост до ВСС, б.ред.), където двамата бяха седнали и те ме поканиха. Той разбра, че съм от Сливен и ме попита дали познавам кмета. Аз му казах, че го познавам и Красьо започна да ми звъни в продължение на няколко седмици", каза Димов, но отрече да го е запознавал с Йордан Лечков. От неговият телефон са засечени едва 3 изходящи обаждания към това лице.

Двамата определиха Красьо като много пробивен човек. Стойко Стоев дори демонстрира изненада от факта, че Красимир Георгиев е отрекъл пред прокуратурата, че се познават. "Не мога да отговарям за неговите действия и не мога да си обясня защо е казал това, сякаш се срамува от мен", каза членът на ВСС, който допусна неговият познат да е направил и грешки.

Бившият следовател Пламен Стоилов привлече най-малко внимание върху себе си. Той има един засечен контакт с Красьо и то за около пет секунди. Стоилов е получил повикване от това лице, той е вдигнал телефона, но отсреща са му затворили. "Дори не съм чувал гласа. Предполагам е искал да парадира с контактите си в системата", коментира той.

В този общ тон Стойко Стоев заяви, че би си подал оставката като член на ВСС и при най-малкото съмнение в неговия морал. Според него обаче настоящият скандал не създава такива съмнения, защото той е чист пред себе си. Членът на съвета предположи, че скандалът е създаден в опит да се постави под натиск ВСС. Не каза от кого.

За да подкрепи твърденията си за своята моралност, Стоев обясни пред медиите, че ще строи дом за деца с увреждания в собствения си двор. "Стартирал съм този проект, вместо да спечеля 7.8 милиона лева от този парцел", каза членът на ВСС, който минава за един от най-имотните в системата.

Без големи изводи

Тримата висши магистрати и правосъдния министър не пожелаха да споделят своето мнение за бъдещето на този състав на Висшия съдебен съвет. Министър Маргарита Попова нарочно не присъства в залата при обсъждането на казуса "Красьо" и наблюдава случващото се на монитор. После тя обясни, че е направила това, за да няма и "най-малкото съмнение за намеса на изпълнителната власт в делата на съдебната".

Попова изрази единственото своето неудовлетворение от проведения разговор, защото е бил недостатъчно насочен към моралните и етичните измерения на темата. Преди месец тя отправи дипломатичен ултиматум към ВСС, че ако съветът не започне да си върши работата, ще бъде сменен.

Велчев също пожела да не отговори на въпроса дали този ВСС има правото сам да проверява себе си при положение, че все още не е ясно колко точно негови членове са замесени в скандала. Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев отново говори за "катарзис" в съдебната система и заяви, че всеки трябва да се вгледа в себе си и да помогне за пречистването.

"В последните месеци се говори за йерархия на приятелските кръгове, групи за натиск на местно ниво. Толкова се говори, че думите вече загубиха своето значение", заяви Груев пред своите колеги.

Председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев единствен заговори индиректно за големите последици от скандала "Красьо". "След този случай обществото въобще няма да ни вярва", заяви той.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional