Свободата днес и тук 21 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Как "гнила поръчка" свърза прокурор Боряна Бецова с Красьо Черния

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Красен Николов, Медиапул

 

 

В края на юли 2014 година прокурор Боряна Бецова, за която френският посланик попита "дали е гнила ябълка", решава да прекрати разследването на една "гнила" обществена поръчка за ремонт на общежитията на Стопанската академия в Свищов. Документите, с които Mediapool разполага, показват, че в случая са замесени ректорът на академията Величко Адамов и неговият приятел Красимир Георгиев (Красьо Черния), нашумял преди години като "брокер" в съдебната власт.

Делото е приключено около пет години след образуването му. То минава през ръцете на няколко обвинители от Софийската градска прокуратура, докато накрая попада в ръцете на Боряна Бецова. Тя набързо го прекратява, а основните действащи лица са оневинени. Нейното постановление е потвърдено от прокурор Стоил Тойчев, който сега разследва бившия шеф на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов за аферата "ОПАК".

Прокурор Бецова излиза с акт, в който няма и следа от кредитиране на показанията на свидетели, които да подкрепят обвинителна теза. Няма и дума за откритите от Сметната палата нарушения. Няма данни да са назначавани експертизи за качеството на ремонта. Остават само съмненията.

Интересът към работата на Бецова е основателен, тъй като тя не е случаен обвинител и главният прокурор лично гарантира за нея.

"Боряна Бецова не е гнила ябълка. Боряна Бецова е прокурор, който съвестно и отговорно изпълнява служебните си задължения", обяви преди дни Сотир Цацаров в официален отговор на реторичния въпрос на френския посланик Ксавие дьо Кабан в Туитър "Каква ябълка е Боряна Бецова?". Коментарът на посланика бе провокиран от разпореждането на прокурор Бецова за данъчна проверка на активисти на "Протестна мрежа", които са автори на сигнал срещу Делян Пеевски, но по "странно" съвпадение Бецова отказа да образува разследване срещу депутата от ДПС.

 

"Тя (Бецова -бел.ред.) е прокурорът, който ще внесе обвинителен акт срещу бивш народен представител и председател на Правната комисия, по дело с висок обществен интерес и който наблюдава множество други дела", заяви още Цацаров, имайки предвид разследването срещу Христо Бисеров.

Ремонт за над 4 млн. лв. без търг

Казусът започва на 9 декември 2009 година, когато с решение на ректора Величко Адамов е обявена обществена поръчка за ремонт на общежитията. Отделената сума е малко над 7 милиона лева за два блока – 1 и 3. Стопанската академия решава да не обявява търг за избор на изпълнител, а минава тънко с процедура по пряко договаряне – т.нар. "състезателен диалог". Условията в двете поръчки са напълно идентични.

Година по-късно в свой доклад Сметната палата установява многобройни нарушения около поръчката за ремонта на блок 1, която е на стойност 4.112 милиона лева. Едно от констатираните нарушения е точно фактът, че Стопанската академия не е организирала търг. Пред Сметната палата ръководството на академията се оправдава, че няма как да определи "обекта на поръчката, техническите спецификации и финансовата й рамка".

Одиторите не приемат този аргумент, защото става дума за най-обикновен ремонт на сграда. Те посочват ясно, че Законът за обществените поръчки е нарушен. Има и други закононарушения – не е изискван навреме депозит за участие, в условията за поръчката не е посочена забраната за участие на свързани лица, няма изисквания за професионалните качества на фирмата-изпълнител.

Сянката на Красьо Черничкия

В резултат така обявената поръчка е спечелена от единствената фирма, която достига до последната фаза на прякото договаряне – "Билд инвест". По договор фирмата трябва да получи точно 4.112 милиона лева, колкото е и прогнозната цена на ремонта. Собственик на "Билд инвест" е Валентин Стоев. Бизнесменът е съдружник с Красьо Черния във фирмата "Екоенерджи".

Въпреки изричната забрана по обществената поръчка за ремонт на общежитията да бъдат използвани подизпълнители, "Билд инвест" наема фирмите "Екоенерджи" и "Пауър груп" за такива. "Пауър груп" е еднолична собственост на добилия популярност като съдебен лобист Красимир Георгиев, а в "Екоенерджи" Красимир Георгиев и Валентин Стоев са съдружници. Информацията за наличието на подизпълнители по поръчката бе подадена до Mediapool от адвокат Калин Костов от Сдружението за европейско качество във висшето образование.

Именно адв. Костов през 2009 г. сезира прокуратурата за нередностите около въпросната обществена поръчка. По негова информация следователите, които работят по делото, установява изрично, че "Билд инвест" е използвала като подизпълнители фирмите на Красьо Черния, но прокурор Бецова не обсъжда този въпрос в своето постановление за прекратяване.

Кои свидетели ценим?

Актът за прекратяване на делото на прокурор Бецова е забележителен и по отношение на подхода към свидетелите.

В постановлението за прекратяване първо е цитиран свидетелят Николай Бадев, който по това време е адвокат на Стопанската академия и пряко участва в изготвянето и възлагането на обществената поръчка. Бадев заявява, че към 2010 г. Сметната палата е правила проверка на поръчката и не е открила нищо нередно. Това, че докладът на Сметната палата казва точно обратното, не е отчетено от прокурор Бецова.

Вторият цитиран свидетел е Иванка Иванова, която е наета да осъществява инвеститорски контрол върху обекта. Тя на свой обяснява, че не знае дали е имало подизпълнители по поръчката, защото е контактувала само с хората от "Билд инвест". Прокурор Бецова приема и това за чиста монета, въпреки данните от следственото дело.

Третият свидетел е самият собственик на "Билд инвест" Валентин Стоев. Той обяснява, че има масова практика да се използват подизпълнители, както и че всичко било свършено качествено. Прокурор Бецова и тук не е вижда проблем, въпреки изричната забрана да се ползват подизпълнители в този случай. Последният цитиран свидетел е заместник-ректорът на Стопанската академия Георги Герганов, който пряко отговаря за обществена поръчка. Той също не вижда проблем.

Така Боряна Бецова решава да прекрати делото, цитирайки четирима свидетели, които са пряко заинтересувани от това да не се открие проблем с ремонта. По делото няма и следа да е възлагана експертиза за качеството. Медиите, за разлика от прокурор Бецова, успяват да открият проблем.

През 2012 г. Нова телевизия прави собствено разследване по темата. Кадрите показват потресаващи картини от "качеството" на ремонта. Пред телевизията работници излизат с лицата си и обясняват, че монтираната дограма е с некачествени уплътнения и в стаите влиза въздух отвън. Телевизията излъчи и кадри с неремонтирани части от общежитията. Работници се оплакват, че още не са си получили парите. Прокурор Боряна Бецова обаче не вика тези хора за свои свидетели. Така случаят е приключен.

Тя излиза с акт, в който се казва, че не е могло да се докаже умисъл във всичко това, за да може да заведе дело за престъпление по служба. Няма и как да посочи някаква щета, защото не назначава експертиза. "В конкретния случай констатираните нарушения нямат характера на престъпления, а са от категорията на административните нарушения", сочи Бецова.

Стари прокурорски връзки

Това не е първият случай, в който прокуратурата чисти имиджа на ректора на Стопанската академия в Свищов Величко Адамов. През 1997 г. в рамките на акция "Комар" Адамов е проверяван за разминаване на доходите с демонстрирания пред общественото стандарт на живот. Постановлението за отказ за образуването на дело е подписано от прокурор Милчо Ванев.

Десет години по-късно вече като съдия Милчо Ванев бе засечен със 66 телефонни разговора с Красьо Черния. В разгара на скандала със съдебния лобист съдия Ванев признава пред вестник "Борба", че се познава с Красьо Черния. Запознал ги бил точно Величко Адамов, с когото си имали доверие.

 

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional