Свободата днес и тук 22 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Музеят за зверствата в Гулаг отива в историята

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

 


"Перм-36" - единственият по рода си музей в Русия, разказващ тъжната история на политическите репресии в Съветския съюз отива в историята. Тази новина беше пропусната от руските информационни агенции, но отразена от западните.

Само в интернет може да се открие информацията, че след 20 години на съществуване се разпуска неправителствената организация "Перм-36", основателка на единствения по рода си в Русия музей на политическите репресии в бившия Съветския съюз.

Организацията е останала без правата си над имота, след като е загубила дело срещу регионалното министерство на културата, а преговорите с местните власти в Перм за запазването на музея са се провалили, съобщи Виктор Шмиров, директор на музея пред АП.

Шефът на московското бюро на фондация "Хайнрих Бьол" Йенс Зигерт изобщо не е изненадан. "Още през миналата година имаше атаки от управата в Перм срещу музея", припомня той пред Дойче веле. После за музея се застъпи Михаил Федотов, който ръководи дейността на президентския Съвет по човешките права, и беше създадена специална комисия. Но и това не помогна особено, допълва Зигерт.

Най-именитият затворник - украински поет

 

Музеят на политическите репресии "Перм-36" работи от 1996 г. на площадката на бившия наказателен лагер за политически затворници. Той се намира на 1100 километра източно от Москва. Създателите на музея са успели да възстановят част от бараките, наблюдателните кули и стените с бодлива тел.

Лагерът "Перм-36" е играл съществена роля в зловещата система "Гулаг" от наказателни и трудови лагери в бившия Съветски съюз, погубили милиони хора. Неговата история започва през 1946 г. по времето на Сталин.

Лагерът възниква край село Кучино, на 120 километра от Перм в подножието на Урал, като наказателна колония за изпаднали в немилост бивши държавни служители. По-късно там започват да изпращат и престъпници, а от 1972 г. и политически затворници. Повечето от тях са дисиденти от балтийските републики и Украйна.

Едни от най-известните обитатели на лагера са правозащитниците Сергей Ковальов и Натан Шарански. Но най-именитият затворник е украинският поет и преводач Васил Стус, предложен от Хайнрих Бьол за литературната Нобелова награда. Той обаче не я получава - през 1985 г. Стус умира в "Перм-36" на 47-годишна възраст, а три години по-късно съветският ръководител Михаил Горбачов затваря лагера и дава амнистия на всички затворници.

Дългата сянка на войната в Източна Украйна

Три десетилетия по-късно събитията в днешна Украйна като че ли предопределиха съдбата на музея край Перм, пише Дойче веле. След началото на украинския конфликт в Русия се появиха обвинения, според които музеят възхвалявал "украинските фашисти". Така в Русия наричат украинските активисти, които се борят срещу проруските сепаратисти в Източна Украйна. Бивши надзиратели в "Перм-36" пък възроптаха, че се отдавала почит на "украинските националисти".

Проблемите на музея обаче започват още много преди събитията в Украйна. През 2012 г. настъпва промяна в отношението на властите в Перм към музея, става ясно от официалното прессъобщение.

Същата година Владимир Путин е преизбран за трети път за президент на Русия. През 2014 г. държавата сменя изцяло управата на музея и е избрано ново ръководство, което изхвърля от проекта неправителствената организация. В тази връзка критиците говорят за "враждебно придобиване".

"Перм-36" - "грешният" музей

Арсений Рогински, ръководител на правозащитната организация "Мемориал", която напомня за престъпленията на сталинизма, вижда конфликт между идеята за музея и новите настроения в Русия днес.

От години шефът на Кремъл и бивш офицер от КГБ се опитва да представи Съветския съюз за успешен проект, към който иска да приобщи Русия. Музеят "Перм-36" просто не се вписва в тази картина. "Той не разказва славното минало на страната, а осветлява тъмните страници от нейната история, които днес ни карат да се срамуваме", казва Рогински за Дойче веле. Според него "Перм-36" почита хора, които са оказвали съпротива на съветската власт. В този смисъл той е музей на съпротивата.

По същия начин вижда нещата и Йенс Зигерт от фондация "Хайнрих Бьол". Според него музеят е станал "жертва в битката на Кремъл за ново тълкуване на историята".

Все още не е ясно каква, в крайна сметка, ще бъде съдбата на "Перм-36". Земята и сградата са държавна собственост, но експонатите принадлежат на едноименната неправителствена организация.

Зигерт се опасява, че на практика музеят вече е ликвидиран. През миналата година имаше опити за изнасяне на експонати от него. Други - като входният портал - вече са унищожени. В същото време основателите и служителите на музея обявиха, че ще продължат да работят. Но тяхната дейност ще има вече само "академичен характер".

 
 
 
ВАШЕТО МНЕНИЕ

От 1 февруари 2014 г. Mediapool.bg има нови правила за участие във форумите. За да коментирате или оценявате коментари, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате . Прочетете повече

КОМЕНТАРИ (7)
Подреждане
dimitardi100 19:59 | 05.03.2015

Кажи ми какво ти е отношението към престъпленията на болшевиките и техните слуги, за да ти кажа какъв човек си!

7
Общо гласували 1
1
0
Отговор
Rhapsody of fire 18:54 | 05.03.2015

Само слепците не виждат, че действията на Путин за имперско възраждане по тоталитарен модел започват далеч преди събитията в Украйна.
Сталинисткият варваризъм се възстановява бързо и методично.
Това да посегнеш на такъв музей означава че вече няма зло, което да не си способен да извършиш.

6
Общо гласували 7
6
1
Отговор
LoudSpeaker 18:14 | 05.03.2015

Отговор на: Коментар #3

"Черният маккартизъм" е пропаганден фишек. Има неопровержими данни, в частност и от досиетата, изнесени от Василий Митрохин през 1992 г., че огромната част от обвинените за комунистическа дейност от комисията на Маккарти са били действително агенти на КГБ. Да не говорим за многото други, останали в сянка, до които комисията му въобще не е стигнала

5
Общо гласували 9
8
1
Отговор
Васил Митов 17:33 | 05.03.2015

"Проблемите на музея обаче започват още много преди събитията в Украйна. През 2012 г. настъпва промяна в отношението на властите в Перм към музея, става ясно от официалното прессъобщение."
Още тогава Западът е трябвало да затвори кранчето на Путин, да помисли за алтернативно доставки на газ и да затегне НАТО. Ама толкова им е акъла.

4
Общо гласували 19
18
1
Отговор
demokrat 17:32 | 05.03.2015

Да,вече го няма музеят на зверствата в Русия.А музеят на черния Макартизъм в САЩ още ли съществува? Къде го крият тия американци,а?

3
Общо гласували 27
1
26
Отговор
Realist 17:17 | 05.03.2015

Обыкновенный фашизм, пардон КОММУНИЗМ! Где товарища Михаила Рома заснять новую пленку, пока не все еще развалилось?

2
Общо гласували 16
16
0
Отговор
doctus 17:07 | 05.03.2015

Норильское восстание. Как украинцы развалили ГУЛАГ
http://maxpark.com/community/4375/content/2012015
Воркутинское восстание в ГУЛАГе было мирным протестом. Который расстреляли
http://argumentua.com/stati/vorkutinskoe-vosstanie-v-gulage-bylo-mirnym-protestom-kotoryi-rasstrelyali
Кенгирское восстание заключённых
https://ru.wikipedia.org/wiki/Кенгирское_восстание_заключённых
В Прикамье отметили юбилей одного из старейших лагерей ГУЛАГа и восхвалили мужество его руководителей
http://www.newsru.com/russia/04feb2013/gulag.html

1
Общо гласували 8
8
0
Отговор

Защо Борисов е готов да приеме оставката на вътрешния министър?

Виж резултатите


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional