Свободата днес и тук 14 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Трайчо Трайков: Няма особени причини да не продължим "Бургас-Александруполис"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Владислава Пеева

Министър Трайчо Трайков заяви в петък, че за момента няма особени причини България да не продължи проекта за петролопровода "Бургас-Александруполис", за който все още не са осигурени необходимите количества нефт, както и финансиране.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма проведе в петък техническа среща с представители на българските министерства, които имат отношение към проекта, както и с шефове на международната компания “Трансболкан пайплайн“, в която българската държава има 24.5 на сто чрез компанията “Техноекспортстрой“.

Позицията, че независимо от резервите, продължаваме "Бургас-Александруполис", не е изненадваща, след като премиерът Борисов и министър Трайков се ангажираха след среща с руския енергиен министър Шматко миналия месец, че България ще реализира и трите големи руски енергийни проекта, подписани от предишното правителство. С идването на новия кабинет на ГЕРБ те бяха замразени, за да им бъде направен цялостен анализ, но сега се обсъжда по какъв начин да продължат.

Трайчо Трайков каза, че в най-скоро време ще бъде взето окончателното решение за тръбата до Александруполис. Той посочи, че на проведения разговор не са обсъждани подробно икономическите аспекти на проекта.

В същото време заяви, че руският консорциум, който държи мажоритарният дял в руско-българо-гръцкия проект, е дал гаранции за неговата рентабилност. Приходите ще се осигурят напълно, каза той, защото руската страна като доставчик се ангажира да плаща за договорените обеми, независимо дали са доставени и дали капацитетът на тръбата е запълнен. Руските фирми все още договорят необходимите количества нефт за тръбата.

Този тип договори фактически и ще осигурят кредитирането на проекта, който по последни оценки ще струва 1.5 млрд. евро, каза Трайков.

Финансирането трябва да е ясно до април

Представеният в петък график предвижда проектното финансиране да бъде структурирано до април 2010 г., след което да се избере и изпълнител на строителството.

Гарантирани са и таксите за преминаване на петрола през българската част от трасето, които са в размер на долар за тон, или 35 млн. т годишно. Тепърва ще се преговаря за размера на транзитните такси и за концесионните такси, които операторът на съоръжението трябва да плаща на държавата за разполагането на буйовете за разтоварване на танкерите край Бургас, обясни министърът.

От думите му стана ясно, че везните накланят именно към разтоварване на танкерите чрез буйове, а не по естакада в бургарското пристанище, каквато е другата опция. Цената и на двата варианта е приблизително еднаква, но за естакадата е нужно допълнително драгиране на порта, а и танкерите ще трябва да преминават през тесен канал до пристанището, което е по-опасно. Трайков подкрепи варианта с буйовете със статистиката , че от 1000 подобни съоръжения нито едно не е причинило сериозен екологичен проблем.

Следващия път ще бъдат поканени екозащитници и граждани

“Общите настроения и реакция относно петролопровода не са тайна и затова подхождаме внимателно към проекта и при необходимост обществеността трябва да бъде убеждавана и привлечена към проекта“, каза министърът по повод притесненията, че тръбопроводът навреди на екологията, селското стопанство и туризма на общините, през чиято територия ще се изгражда. По време на предишното правителство именно община Бургас начело с кмета си от ГЕРБ се противопостави енергично на проекта.

Именно защото не искаме да тръгваме срещу волята и желанието на хората, подхождаме толкова внимателно по проекта, заяви Трайков.

Той обеща при следващите срещи за проекта да бъдат поканени и гражданските и природозащитните организации. Отсъствието им в петък бе обяснено с тясната зала в министерството и “институционалния формат“ на срещата.

Оценката за въздействието върху околната среда на петролопровода в момента се изработва и до началото на следващата година ще е готова. По план докладът трябва да обсъден с гражданите и одобрен от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) през март 2010 г.

“Бургас-Александруполис" изглежда най-целесъобразен по ред причини, каза Трайков, но пропусна да ги изреди. В същото време той призна, че на сегашния разговор, продължил с над час повече от предвиденото, не са били дискутирани икономическите параметри на проекта в детайли, но и това щяло да стане допълнително.

На въпроса коя компания ще представлява България в проекта, след като принципалът на “Техноекспортстрой“ - регионалното министерство, поиска делът да се прехвърли на “Българския енергиен холдинг“ и кой ще плати вноската от 4 млн. евро в проектната компания за 2009 г., Трайков каза, че в момента това не са неща, които спират развитието на проекта.

Министърът съобщи още, че предстоят разговори с гръцката страна относно проекта, сред като южната ни съседка има ново правителство.

По повод друг от замразените от ГЕРБ руски енергийни проекти – АЕЦ “Белене“, от който немската компания RWE смята да се оттегли и по този повод премиерът Бойко Борисов е разговарял в четвъртък с германския канцлер Ангела Меркел, Трайков заяви лаконично, че “няма официален отказ на RWE от проекта “Белене“.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional