Свободата днес и тук 07 Октомври 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Дъщеря на Немцов: Системата "Путин" е отговорна за убийството на баща ми

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Симона Русева, http://clubz.bg

 

За Жана Немцова руската медийна пропаганда е оръжие за масово унищожение

Жана Немцова говори по телевизия А Ер Де. Снимка БГНЕС

Симона Русева

БЕРЛИН – “Политическата отговорност за убийството на баща ми носи правителството”, изрече снощи пред милиони германски тв зрители Жана Немцова (30 г.), най-голямото от четирите деца на Борис Немцов.

Той бе поразен от 4 смъртоносни куршума малко преди полунощ на 27 февруари на мост пред стените на Кремъл.

Жана Немцова, която е журналистка и авторка на книги, беше специален гост на традиционното неделно политическо токшоу “Гюнтер Яух” по името на водещия. То се излъчва на живо в неделя вечер по обществената телевизия А Ер Де. Темата снощи беше "Русия на Путин – по пътя към диктатурата?"

Жана Немцова демонстрира завидна сдържаност. Тя отговори откровено на всички зададени й въпроси с мъдростта на зряла жена. Немцова призна, че баба й Дина, майката на баща й Борис, винаги го е предупреждавала, че могат да го убият. Семейството било на мнение, че това са пресилени майчини страхове.

“Татко мислеше, че ще го хвърлят в затвора, ние не допускахме, че ще го убият", изрече Жана. Тя беше облечена в черно, говори с покруса, но успя да овладее сълзите си.

"Арестуваните за убийството на баща ми са работили за вътрешното министерство на Чечня. Те може и да са извършили покушението, но отговорността носи правителството", каза младата жена и пордължи: "Ние знаехме, че баща ми от 10 години беше подложен на натиск. Животът му беше тежък. Той беше следен и подслушван. Всички руски медии бяха срещу него."

Немцова допуска, че Кремъл е имал мотив за убийството на баща й:

“Татко искаше да убеди Запада, че онези, които ръководят руската телевизия, лъжат народа ни. Тези медии са оръжия за масово унищожение. Тези хора тероризират руския народ и те би трябвало да са в списъка със санкциите, наложени на Русия от САЩ и Европейския съюз.”

Жана изобщо не вярвала на руското следствие:

“Все някой ще понесе наказание, но не и истински виновният.”

Попитана ще се върне ли в Москва, тя беше категорична:

“Да, ще ви кажа дори датата – 15 март. Сега съм при приятели в Германия, утре (днес – б. а.) отивам при познати в Италия и после се връщам в Москва.”

В дискусията участва и дългогодишната кореснодентка на А Ер Де в Москва Ина Рук. Тя сподели личния си опит:

“Покушението срещу Борис Немцов беше извършено на мост в непосредствена близост до Кремъл. Това е най-охраняваното място не само в Русия. Там е невъзможно дори да извадиш фотоапарат или камера, да снимаш не Кремъл, а катедралата "Василий Блажени", и за 30 секунди да не пристигне униформен и да започне да те разпитва. Странно е, че след убийството цели 12 минути не се появи полицай. Изобщо не мога да си представя подобно нещо точно на това място.”

Рук припомни, че покушението срещу Немцов не е единичен случай и че в Русия има цяла серия политически убийства и нито едно не е разследвано до край. Русия била много далеч от една правова държава. Нина Рук каза също, че предавания на живо на дискусии по руската телевизия са забранени. Записите се манипулирали. По тази причина тя отказвала да участва в подобни прояви.

Живеещият в Германия бивш руски вицепремиер и приятел на Немцов Алфред Рейнголдович Кох пък заяви:

“Всеки, който се опълчи на Кремъл, живее в несигурност и опасност.”

По повод на неразкритите досега 10 политически убийства в Русия председателят на “Германо-руския форум” и бивш лидер на германските социалдемократи Матиас Плацек изрече:

“За мен не е достатъчно просто да се избряват 10 случая на убийства. Ние, Германия и Русия, сме обречени един на друг. Много неща в Русия трябва да се критикуват, но, моля ви, по същество.”

Плацек обаче не изключи, че в близко време Путин ще загуби народното доверие.

По видеомост от Ню Йорк беше включен световният шампион по шах и критик на Путин Гари Гаспаров. Неотдавна той нарече Путин “злокачествено образование”. Снощи Каспаров беше по-сдържан:

“Русия е ядрена сила, значи преговори с нея са неотменими. На Путин обаче не бива да се дава никаква възможност да продължи с пропагандата си. Докато той е в Кремъл, студената война ще продължи.”

Самият Каспаров се страхувал за собствения си живот и поради тази причина избрал изгнанието. Той нямал никакво намерение да се връща в родината си, докато Путин е на власт.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional