Свободата днес и тук 01 Юли 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Военното ни разузнаване – (от)бой по руския гарнизон

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев, www.ivo.bg

 

Към информацията за уволнението на шефа на военното разузнаване, поместена в „Дневник”, ivo.bg добавя само един въпрос, чиито отговор знае, но не иска да предпоставя. Редно е той да бъде зададен от журналистите или от депутати в парламента на министър Николай Ненчев относно завареното положение във ведомството.

Имало ли е изобщо направление в българското военно разузнаване, което да разузнава Русия, както и такъв, който да следи и контрира руския шпионаж спрямо отбранителния капацитет на държавата ни?

 

Шефът на военното разузнаване е уволнен заради нежелание да се раздели със старите кадри

 

 

Директорът на военното разузнаване Веселин Иванов е поредната смяна в сектор сигурност след оставките на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и председателя на ДАНС Владимир Писанчев. Заповедта за освобождаването на Иванов е подписана от военния министър Николай Ненчев днес.

“С г-н Иванов не можахме да постигнем консенсус по важни въпроси относно работата на службата, особено по кадровото й развитие, където 39% от ръководния състав са назначени преди 1991 г.”, аргументира решението си министърът, цитиран от пресслужбата на МО. Сред мотивите за освобождаването на директора на служба “Военна информация”, както е официалното име на военното разузнаване, е посочена и нуждата от по-голяма оперативна съвместимост със службите на НАТО. “Смятам, че много от елементите на това сътрудничество за момента липсват”, допълва военният министър.

За временно изпълняващ директор на служба “Военна информация” е назначен полк. Светослав Даскалов. Министър Ненчев очаква от новото ръководство на службата да извърши в кратки срокове необходимите реформи, да даде шанс на млади офицери да докажат професионалните си качества и да им предостави възможност да заемат ръководни длъжности.

Проверяват се и сигнали за нередности във военното разузнаване, след което ще бъдат предприети необходимите правни действия, се казва още в съобщението.

В петък, в отговор на въпрос в парламента на депутата от ГЕРБ Методи Андреев, Ненчев каза, че близо 40% от заемащите ръководна длъжност в служба “Военна информация” са назначени преди 1991 г., а 6% от тях са минали през специални школи на бившия Съветски съюз.

“Смея да ви уверя, че аз също съм силно обезпокоен от това състояние на нещата в службата – 39% е твърде сериозен процент, очевидно е двойно по-голям от този в останалите разузнавателни служби”, поясни военният министър.

Методи Андреев пък добави, че сегашният началник на службата Веселин Иванов е получил софийско жителство чрез съдействието на члена на Политбюро и секретар на ЦК на БКП Милко Балев”. Той и изрази учудването си как е възможно през 2015 година служба, която работи в държава-член на ЕС, да има началник, който е получил софийско жителство от член на Политбюро.

Пред депутатите Ненчев каза: “Имам нужда от вашата подкрепа в тази служба да се извърши много сериозна реформа, нещо което аз вече съм започнал. Имаме изключително добре подготвени млади момчета и момичета, които биха могли да поемат отговорности за бъдещето на службата”.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional