Свободата днес и тук 01 Юли 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

М. Андреев: Външно да отправи протестна нота – руски депутати оскверниха националния ни празник

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.faktor.bg/

 

 
 
 
 

Методи Андреев

 

Депутатът от ГЕРБ отправи гневен въпрос до външния министър Даниел Митов

Народният представител от ГЕРБ Методи Андреев е изпратил чрез председателя на парламента остър въпрос до външния министър Даниел Митов. Политикът настоява в знак на протест Външно да отправи протестна нота до посланика на Русия в България за това, че официални представители на Държавната Дума на Русия участват на политическа проява на една ксенофобска и крайно националистическа партия като "Атака". По този начин те са станали съпричастни към оскверняването и политизирането на националния ни празник 3-ти март. 

Това съобщи пред Faktor.bg народният представител. Той посочи, че веднага е реагирал на тази скандална проява, но вече седмица няма никаква реакция.

Ето и цялото питане на Методи Андреев:

 ЧРЕЗ

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

ДО

МИНИСТЪРА НА ВЪНШНИТЕ

РАБОТИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ГОСПОДИН ДАНИЕЛ МИТОВ

ВЪПРОС

от

Методи Андреев

народен представител от ПГ на ПП ГЕРБ

На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 92 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, внасям въпрос

ОТНОСНО: Присъствието на депутатите от Държавната Дума на Русия Анатолий Карпов и Роман Худяков на митинг-шествието на ПП АТАКА, организирано по случай Националния празник Трети март.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

На Националния ни празник Трети март ПП АТАКА организира митинг-шествие, на което бяха издигнати антинатовски и антиевропейски лозунги. Освен това пред Президенството множеството поиска оставката на Президента Росен Плевнелиев заради неговата позиция в подкрепа на политиката на ЕС и САЩ за санкции против Русия във връзка с агресията й в Украйна. Нещо повече водачът на митинга Волен Сидеров си позволи на Националния ни празник да обиди Държавния глава, като каза дословно следното: ,,Плевнелиев може да е портиер, но не и президент. Той е слуга на чужди господари.”. Многократно по пътя си към площад ,,Св. Александър Невски” множеството скандираше ,,Оставка” и ,,Мафия” за българското Правителство и Президент. Така пред очите на всички български граждани Националният ни празник беше политизиран и осквернен от ПП АТАКА, чиято политика многократно и в България и в Европа е определяна като ксенофобска и крайно националистическа. Но господин министър, всичко това многократно се е случвало в държавата ни и ние някак си сме свикнали с подобни прояви. Сега обаче на това поредно политизиране и оскверняване на Националния ни празник присъстваха и официални представители на друга държава. Това бяха депутатите от Държавната Дума на Русия Анатолий Карпов и Роман Худяков. Първият е член на фракцията на управляващата партия ,,Единна Русия”, а вторият на фракцията на Либерал-демократическата партия на Владимир Жириновски. Тези официални представители на Държавната Дума бяха поканени от водачът на ПП АТАКА и като такива присъстваха доброволно и съзнателно на една политическа проява насочена против нашата евроатлантическа ориентация. Проява, на която обиждаха законно избрания ни президент и правителство. Нещо повече, двамата руски политици се бяха наредили в първата редица на шествието, буквално зад гърба на неговия предводител - небългарският националист Волен Сидеров. Когато шествието стигна до крайната си точка на площад ,,Св. Александър Невски” руските политици прочетоха обръщения към българския народ от председателя на Държавната Дума Сергей Наришкин и от Владимир Жириновски.

Господин министър, не е ли редно след като упоменатите официални представители на Държавната Дума на Русия са се отзовали на поканата на г-н Сидеров и са посетили страната ни в деня на нейния Национален празник, те да се включат в честванията, организирани от официалните български власти? Не е ли редно, ако тези руски политици са дошли в столицата ни да почетат паметта на хилядите руски войници, загинали по бойните полета на Руско-турската война от 1877-1878 г., те да присъстват там където се провеждат официалните чествания послучай 3-ти март и в памет на всички загинали за освобождението на България от турско робство? За съжаление това не се случи. Напротив тези официални представители на държавата Русия предпочетоха да уважат с присъствието си мероприятието на една ксенофобска, крайно националистическа и антиевропейска политическа сила. По този начин те акцентираха на действителната цел на тяхното посещение, а именно да покажат подкрепата си за цялостната политика на ПП АТАКА. Така на нашия Национален празник тези руски политици съзнателно участваха в неговото политизиране и оскверняване и по този начин накърниха нашия държавен суверенитет и достойнство! А представяте ли си г-н министър как щяха да реагират официалните руски власти, ако нашият вицепремиер г-н Ивайло Калфин, който на 3-ти март беше на официално посещение в Москва, беше отишъл да се поклони пред паметта на убития Борис Немцов? За съжаление той не направи това и пропусна възможността да покаже съпричастността си на православен християнин към мъката на близките на г-н Немцов и да изрази своето и на Българското правителство принципно отношение към подобни терористични актове и към техните вдъхновители. Всъщност осъзнаваме ли колко е накърнено нашето национално самочувствие, ако въобще го има, от безпардонната политическа демонстрация на незачитане на националните ни ценности от страна на тези руски политици . И как биха реагирали техните лидери и властите на Русия, ако на Националния им празник на 12 юни официални представители на Българския парламент присъстват на опозиционен митинг, където се твърди, че г-н Путин става за портиер, но не и за президент!

Господин министър, нека си спомним, че само преди няколко седмици пълномощникът на руското министерство на външните работи по въпросите на човешките права, демокрацията и върховенството на закона г-н Константин Долгов заяви, че очаква от българските власти да не разрешат провеждането на т.н. Луков марш, защото бил ксенофобска и неонацистка проява. Нещо повече, по същия повод руското посолство в София изпрати до Вашето министерство протестна нота. Сега обаче за присъствието на официални представители на Държавната Дума на митинг-шествието на АТАКА, което може да бъде наречено Сидеров марш, официалните руски власти мълчат. Може би те не забелязват обезпокоителните прилики между Луков марш и Сидеров марш. Може би смятат, че АТАКА и провежданите от нея политически мероприятия не са с ксенофобска и национал-социалистическа насоченост. Може би затова не виждат нищо обезпокоително в присъствието на господата Карпов и Худяков на Сидеровия марш на 3-ти март. Именно поради тази причина аз бях единственият български народен представител, който не стана прав в знак на уважение към тези руски политици при посещението им на 4 март в Народното събрание. И това го направих не защото не уважавам техния личен избор да предпочетат митинга на АТАКА пред официалните държавни тържества послучай 3-ти март, а защото по този начин те участваха и станаха съпричастни в оскверняването на нашия национален празник.

Господин министър, ето и моя актуален въпрос: Не смятате ли, че е редно в знак на протест да отправите протестна нота до посланика на Русия в България за това, че официални представители на Държавната Дума на Русия участват на политическа проява на една ксенофобска и крайно националистическа партия и по този начин стават съпричастни към оскверняването и политизирането на Националния ни празник?

Моля на поставения от мен въпрос да получа писмен отговор.

София, 12 март 2015 г.                                                                         С уважение: ................................

                                                                                                                                      н. пр.Методи Андреев


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional