Свободата днес и тук 23 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Операция "Спасяване на Владимира Янева", но не само

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Петя Владимирова, http://www.dnevnik.bg

 


 
 
На 13 март изтече седемдневният срок, в който Висшият съдебен съвет (ВСС) би трябвало - в съответствие със Закона за съдебната власт (ЗСВ), да образува дисциплинарно производство по предложението на правосъдния министър Христо Иванов срещу бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева за нарушения по издаването на разрешения за използване на специални разузнавателни средства (СРС) в разработка "Червеи".

Вместо ВСС да образува дисциплинарното производство, председателят на Дисциплинарната комисия на съвета Васил Петров (представян в медиите като бащата на жената, от която Делян Пеевски има дете) предложи да започне обсъждане дали министърът на правосъдието е нарушил Закона за съдебната власт, като е публикувал предложението на сайта на министерството. В закона е казано, че до приключване на дисциплинарното производство не могат да се разгласяват факти и данни от него. Васил Петров беше подкрепен от членове на съвета, известни и с подкрепата си за идеите на главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Върховния административен съд Георги Колев - Галя Георгиева, Светла Петкова, Румен Боев, Каролина Неделчева.

Въпреки че в прессъобщение още на 5 март Иванов беше съобщил мотивите защо публикува предложението, той обясни и лично пред съвета:

"Поставил съм си за цел - реакцията ми да е проследима от обществото и да води до ясен резултат"

И допълни, че в случая "Янева" изискването за спазване на тайната на дисциплинарното производство не може да се прилага, тъй като тайна практически няма - всички факти от неговото предложение са станали известни с оповестяването в медиите на доклада на Бюрото за контрол на СРС, а предложението му е базирано на този доклад. На 13 март от Брюксел министърът повтори: "Моето предложение се опира на факти, събрани от Бюрото по контрол на СРС. Ако ВСС смята, че има други факти по този казус – то те трябва да бъдат установени в едно дисциплинарно производство."

Припомням, че според доклада на бюрото Владимира Янева е разрешила използването на СРС по четири искания на МВР без ясни мотиви и в нарушение на законоустановения срок за прилагане на средствата - за 300 дни, вместо позволените от закона 180.

Примиряване на позициите на групата от ВСС и министъра естествено беше невъзможно. Той отхвърли искането да бъде свалено предложението му от сайта на министерството. А от заседанието на съвета остана изводът, че дискусията им трябваше да заглуши бездействието на съвета по това предложение.

(За улеснение на читателите: Дисциплинарното производство е различно от наказателното дело срещу магистрат, но двете могат да се водят паралелно. То санкционира за нарушения в изпълнението на професионалните задължения или за действия уронващи престижа на съдебната власт, като санкцията може да бъде забележка, намаляване на заплатата за различен период, понижение, дисциплинарно уволнение. А наказателното производство се завежда само от прокуратурата, когато има данни за престъпление.)

Досега няма прецедент да е поискано образуване на дисциплинарно производство и съветът да е отказал

Това е първият случай. Също на 13 март прокуратурата съобщи, че е повдигнала обвинение на другото обявено за действащо лице в скандала "Червеи" - Тодор Костадинов, бивш шеф на дирекция "Сигурност " в МВР, по-късно служител на ДАНС. Новината също допринесе за заглушаване на прецедента с отказаното дисциплинарно производство, обаче актуализира въпроса

защо Владимира Янева не е привлечена под отговорност

Налага се да припомним по-отдалече.

На 19 февруари ВСС отстрани Янева от председатеския пост на СГС по искане на главния прокурор с лаконичния мотив, че е образувано досъдебно производство за нарушения по разработката "Червеи", което е секретно и поради това съветът не може да бъде информиран за подробности. Това стана в разгара на възмущението на премиера Бойко Борисов и тогавашния вътрешен министър Веселин Вучков от произвола на МВР и ДАНС, които пробили информационната система на МВР, и се стигнало дотам че не се знаело в чии ръце е попаднала информацията. Премиерът дори препоръча екзотичните 400 години затвор за виновните и назова Владимира Янева като пръв виновник, а ден по-късно от Брюксел оневини шефа на ДАНС и главния секретар на МВР, но не и Янева.

В тази ситуация главният прокурор нямаше как да не реагира. Но как? Образува наказателното дело за  "Червеи" срещу Янева и Костадинов, без да им подвигне обвинение, и похлупакът на секретността хлопна над факти и обстоятелства, за които няма кой друг да се произнесе (в наказателно-правен смисъл) освен  прокуратурата.

Така потъва в мъгла отговорът не само за нарушенията на Янева, но и дали те се отнасят само за СГС или съдебният контрол над специалните средства се е превърнал в параван за произвол. Дори и да бъде повдигнато обвинение срещу Янева, както в петък срещу Костадинов, всички тези въпроси, а те са обществено значими, остават скрити в досъдебното производство, което може да продължи месеци и години според устойчивата традиция на българската прокуратура.

Похлупакът може да бъде отместен само от дисциплинарно производство

предложено с основанията на министъра. Но за да бъде осуетено то, членове на ВСС дори се канели да проверяват (според информация на сайта "Съдебни репортажи") дали са верни изнесените факти в доклада на Бюрото за контрол на СРС, но пък нямало как, тъй като членовете нямат генерален достъп да класифицирана информация.

(От сряда нататък няма да го има и шефът на ДАНС Владимир Писанчев да разреши на най-проминентните членове на ВСС Ясен Тодоров и Галя Георгиева достъп до класифицирана информация, както им беше разрешил миналата година в нарушение на Закона за СРС да прочетат СРС-тата във връзка с Камен Ситнилски, за да помогне на главния прокурор да го извади от ВСС. Сега пак Галя Георгиева и Ясен Тодоров са в редицата на опълченците срещу идеята за дисциплинарното производство срещу Янева.)

Съпротивата е сериозна, защото в хода на дисциплинарно производство във ВСС ще се хвърли светлина върху причини и следствия, но и дали върху Янева е имало външно влияние. Светлина, каквато в досъдебното производство не само е невъзможна, но под предлога на разрешената от закона секретност (извън възможната безкрайност на разследването) става възможно всичко друго, не и осветяване.

Предложението на министър Христо Иванов

Изтегляне


Неслучайно дни след временното й остраняване заради разследването Янева подаде и оставка от председателския пост, което се вписва в схемата за покриването на скандала "Червеи".

Отстраняването/напускането/, скатаването от "терена" е очевиден и ефикасен похват за покриване на скандалите на властта

Съвсем неотдавна главният прокурор направи самодискредитиращ опит да "скатае" от сцената прекалено компрометиралия се вече изпълнител на поръчки, подвизаващ се като шеф на Столичното следствие -  Петър Петров (Пепи Еврото), като предложи на ВСС просто да го освободи от съдебната система, но два гласа не достигнаха в гласуването. Вместо да бъде заведено дисциплинарно производство заради действия на следователя, уронили непоправимо престижа на съдебната власт - само едно от всичките подобни е установената от съда провокация към подкуп, извършена от него по делото "Цонев,Сантиров, Попов", което е основание и за наказателна отговорност.

Ако изпълнилият ред "услуги" следовател по най-нашумелите дела срещу бизнесмени, а и по КТБ (забележете, точно на него бе възложено делото за длъжностните престъпления в КТБ!) трябваше да бъде скрит по толкова елементарен начин, къде по значима персона е Владимира Янева. Как да не си струва да бъде покрита с воала на секретно дълготрайно наказателно производство, след което да се завърне в съдебната система, като за целта бъде опазена от дисциплинарното производство, което щеше да направи известни за обществото нарушенията...

Но не само Янева би осветило дисциплинарното дело, а и бездействието на главния прокурор по скандала "Червеи"

Вместо осветяване и изясняване - мигаме с недоумение пред противоречията в реакции, изявления, коментари на премиера и главния прокурор.

Главният прокурор ден след като бе отстранена Янева по негово искане, я оневини с изявлението си, че едва ли не по невнимание е допуснала нарушенията от претрупаност с работа, след които изнесе публицистична реч за умореното от "ченгеджийски скандали" общество. Реч, подобна по стилистика на есеистичния коментар, с който г-н Цацаров неглижира преди време и изчезването на тефтерите на Златанов с инициалите на властта.

Ако един премиер, който е политически фактор, смята, че може да говори каквото му хрумне във всеки момент, то един главен прокурор - не може, защото неговата функция и задължения са други.

Очевидно главният прокурор няма намерения да разплита скандала "Червеи", действията показват вписване на прокуратурата в риториката на премиера... догаждане за неговите цели... спасяване на Писанчев и вече бившия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров - този е изводът от видимото поведение на прокуратурата. Основната индикация е, че докладът на Бюрото за контрол на СРС за нарушенията по разработката "Червеи" е бил представен на Цацаров още през ноември 2014 и още тогава прокуратурата е образувала проверка за прилагането на СРС.

Защо не са били предприети действия - защо прокуратурата не е образувала и досъдебно произвоство, а го прави едва през февруари?

Ами защото, ако беше го образувала, прокуратурата трябваше да потърси отговорност и от Писанчев (ДАНС) и от Лазаров (МВР). Но как - те са доверени, стараещи се...

Тревожният проблем, заради който пиша този коментар, е друг:

правата на гражданите, които могат да бъдат нарушавани най-безнаказано 

с такъв "съдебен контрол", какъвто упражняват подставените лица на задкулисните фактори в съдебната власт. Най-безнаказано - повтарям го - заради институционалната фикция, в каквато се е превърнала прокуратурата, която в нормалните (правовите) държави е гарантът за върховенството на закона.

Точно този проблем - застрашените права на гражданите заради фиктивното върховенство на закона, ще остане скрит с операцията по спасяването на Владимира Янева.

P.S. А междувременно утихват гръмотевичните възмущения от скандалната сензация "Червеи", за тези 300 дни СРС, а  разбра ли някой какво точно означават тези СРС - дали подслушване /на кого/, дали проследяване /на кого/, дали престъпно изтегляне на информация  /за кого/, или търсене на къртиците, които престъпно изнасят информацията...

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional