Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Бромак" скочи срещу законовите поправки за временни синдици в КТБ

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Подготвяните и спешно обсъждани в парламента поправки в Закона за банковата несъстоятелност, които да позволяват на Фонда за гарантиране на влоговете да назначава временни синдици, противоречат на българската конституция и на европейските директиви. Това се посочва в писмо до председателя на парламента Цецка Цачева от фирмата "Бромак" която е мажоритарен акционер в затворената и с отнет лиценз "Корпоративна търговска банка" (КТБ), изпратено във вторник.

В него се посочва още, че промяната на правилата за банковата несъстоятелност в момент, в който отнемането на лиценза на КТБ от БНБ се обжалва пред Върховния административен съд и това стопира делото за несъстоятелност на банката през Софийския градски съд, е все едно второто полувреме на мач да се доиграе на една врата.

Дружеството също така смята, че предприетите от управляващите действия за смяна на квесторите в КТБ с временни синдици представляват натиск върху съдебната система и обслужват единствено интересите на държавата да си прибере парите от КТБ.

"Бромак" обръща внимание, че със спешните промени в Закона за банковата несъстоятелност се нарушават изискванията на Закона за нормативните актове, който изисква поправките да се публикуват в интернет и засегнатите страни да имат 14-дневен срок за изказване на своите становища и предложения за корекции.

"Изработването, обсъждането и приемането на законопроект за временен синдик на КТБ е в противоречие на конституцията на България на най-малко три основания", пише в писмото на "Бромак". "С приемането на този закон, при положение, че КТБ не е обявена в несъстоятелност от съда и понастоящем има висящо дело във Върховния Административен съд (ВАС), по което се оспорва отнемането на лиценза на банката, , т.е. съгласно европейското и българското законодателство тя е "кредитна институция", се оказва пряко и неправомерно въздействие от страна на изпълнителната и законодателна власт спрямо съдебната власт", смята основният собственик на банката. "Като й се оказва натиск по какъв начин да постанови окончателното си съдебно решение по спора за отнемане на лиценза на КТБ - да е бързо и в полза на българската държава, която има да си събира пари от банката", допълва се в писмото. В него се пита, "ако ВАС обяви за незаконосъобразно и на това основание отмени Решение Номер 128/2014 г. на УС на БНБ, с което се отнема лиценза на КТБ, какво ще стане тогава? Ще могат ли да се върнат обратно действията и актовете на временния синдик, пред кого той ще е отговорен за тези си действия и до какъв размер и обхват ще е отговорността му?"

 

Според дружеството сегашните квестори в банката имат достатъчно разписани от закона правомощия за опазване на имуществото на банката в интерес на всички нейни кредитори. Ако временният синдик се назначава от съда по предложение на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, каква ще е гаранцията за неговата независимост, обективност и безпристрастност, както и как ще се гарантира защитата на интересите на останалите кредитори в банката, освен на държавата, посочват от "Бромак".

Защо е необходимо за конкретния казус КТБ в хода на неприключило висящо административно производство във ВАС, с предмет оспорване от акционерите на банката решението на УС на БНБ за отнемане на лиценза й, да се приема извънредно законодателство за КТБ, пита още акционерът. Според него временните синдици ще получат извънредни правомощия да обявяват по своя преценка или да завеждат дела за обявяване на недействителност на цесии и на сделки в полза на трети добросъвестни лица, извършени от квесторите.

"Регламентирането на временен синдик, в процес на съдебно обжалване на наложена от регулаторен орган административна мярка "отнемане на лиценз" на акционерно търговско дружество - кредитна институция, влиза в колизия с общия режим на Търговския закон, съгласно, който "временния синдик" има своето място в управлението на дружеството само след откриване на процедура по несъстоятелност, каквато по отношение на КТБ няма", посочват от "Бромак".

Акционерът смята, че внедряването от законодателя на временния синдик в производството по неприключил специален надзор на КТБ е в драстично противоречие с евродиректива за оздравяване и ликвидацията на кредитните институции. В нея не е предвидено орган на несъстоятелността да участва в процедура преди откриването на процедурата по несъстоятелност. Напротив, допустимо е само обратното - "Важните функции на компетентните органи на държавата-членка по произход преди откриването на производство по ликвидация могат да бъдат изпълнявани и по време на ликвидацията, за да се гарантира правилното протичане на това производство", цитира мажоритарният собственик на КТБ.

Според него с подобни действия ще се изземат компетенциите и независимостта на регулаторния и надзорен орган - БНБ, за което е много вероятно срещу България да бъде открита наказателна процедура и страната ни да бъде санкционирана от ЕК за нарушаване на нормите на правото на ЕС, за пореден път.

"Обобщено това, което се прави със законопроекта за временен синдик на КТБ е равнозначно на промяна на правилата на играта на полувремето на футболен мач, така че след почивката той да се доиграе на една врата", заключава писмото.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional