Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Руски и турски медии: Пректът "Турски поток" пред провал

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.faktor.bg/

 

 
 
 
 
 
Разговорите за понижаването на цената на руския газ за Турция стигнаха до задънена улица, заради транзитните такси

Преговорите между "Газпром" и "Боташ" са под заплаха от провал, писа вчера вестник "Хюриет", цитиран от "Комерсант". Същото са потвърдили и собствени източници на руския вестник на турския пазар.

Причината да боксува реализацията на проекта е, че Турция задържа издаването на разрешение за неговото начало, пише вестникът. Авторът цитира експерти, според които Анкара използва фактора за газопровода, за да облекчи положението на местните вносители, страдащи от отслабването на лирата.

Припомня се, че в началото на февруари турският министър на енергетиката Танер Йълдъз каза, че двете страни са се договорили за понижаване на цената на газа за "Боташ" с 10,25 на сто, но за месец и половина двете компании така и не подписаха анекс към договора.

По данни на "Комерсант" двете страни са на различно мнение за това към кой компонент от формулата трябва да се приложи намалението. "Газпром" иска то да се отнася за договорната цена, а "Боташ" - за базовата. Вторият вариант е по-изгоден за "Боташ", макар че сега, по изчисления на "Комерсант", разликата при двата варианта е само няколко долара на хиляда кубически метра газ. При очаквания ръст на цената на петрола обаче ефектът ще стане значителен.

Отстъпката от цената бе част от миналогодишните политически договорки между Москва и Анкара за прокарването на газопровода "Турски поток" (с капацитет до 63 млрд. куб.м годишно) вместо отменения "Южен поток". "Газпром" е заинтересуван строежът да започне по-бързо.

Наетите за "Южен поток" кораби, които да полагат тръбите по дъното на Черно море, вече четвърти месец чакат във Варна и компанията плаща престоя им. Но за да започне да действа по новия газопровод, "Газпром" трябва да получи от Анкара разрешение за проектните работи в турските териториални води, за да се положи морската част от тръбопровода, отбелязва руският вестник. Искане за получаване на това право бе отправено в края на януари, но разрешение още не е получено.

Турски официални лица отказват да коментират подробно бъдещето на проекта, а предпочитат вместо това да говорят за газопровода ТАНАП, идващ от Азербайджан.

Вчера изграждането на тази тръба започна официално и за целта в Турция пристигна заместник-председателят на Еврокомисията Марош Шефчович, който отговаря за енергийния съюз в ЕС.

Според проекта за изграждането на този газопровод Турция трябва да стане ключова страна, през която в Югоизточна Европа ще дойде газ от каспийския регион. Говорейки за "Турски поток", вчера Шевчович изтъкна, че проектът е недоработен и добави, че решение за него "не може да бъде прието без консултации с потребителите, с Еврокомисията".

Друг московски вестник - "Ведомости", съобщава, че вчера се е състоял телефонен разговор между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Вестникът цитира официалното съобщения на пресслужбата на Кремъл по въпроса, в което се казва, че двамата лидери са обсъдили различни аспекти на двустранните отношения "с акцент върху съвместните проекти в сферата на енергетиката, включително "Турски поток".

Не се съобщава обаче дали двамата са успели да намерят компромис по спорния въпрос за газовата отстъпка.

По нататък "Ведомости" също отбелязва, че преговорите за "Турски поток" са пред провал, защото двете страни не могат да се споразумеят как да се начислява отстъпката в цената на газа, който Турция ще получава. Вестникът се позовава на собствени източници.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional