Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Имаме проблем, голям проблем - няколко души си играят с националната сигурност и бъдещото

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Илиян Василев*, http://www.faktor.bg

 

 
 
 
 

Илиян Василев

 

Собственият ни капацитет да се самоуправляваме е поставен под въпрос


Има огромен проблем когато начело на БНБ стои човек без да се ползва с доверие на обществото, икономиката и банковата система. Задайте си въпрос защо остава глух за призивите отвсякъде да се подаде оставка?

Има проблем, когато Парламентът се бори с БНБ чрез промени в закони.

Има проблем когато Парламентът отказва да избере посочения от него шеф на банковия надзор, защото сигналът който се изпраща към пазарите е, че в България няма ефективна и ползваща се с доверие институция, която да удостоверява, че банковата ни система функционира в режим на ефективна регулация.

Има проблем, че се назначава парламентарна комисия, която ще разследва "източването на КТБ", но в мандата по това което чета не влиза как се съсипа банката - т.е. разследване на действията на определени лица и институции преди попадането и под специален надзор. Защото проблемът далеч не е единствено и основно в действията на основния акционер. Става дума за източник на системна заплаха за националната сигурност, който не е разпознат като такъв и който във всеки момент може да дестабилизира страната отново. Преценете сами - както вървят нещата

всички в схемата КТБ ще се измъкнат от фалита

и с печалба - както тези, които форсираха нейния срив чрез специален надзор и управляема квестура, така и самият Цветан Василев, който ще си остане с основните активи. Голямата сметка ще се плати от държавата, а тя тепърва предстои. Разходите по попълване на Фонда за гарантиране на влоговете на гражданите са "дребните пари". Тепърва предстои да се направи оценка на обезценката на обезпеченията и най-вече не ми се мисли, какво ни очаква като държава в международните съдилища. Как мислите, как ще се произнесат те по отказа на българския съд да конституира акционерите като страна в производството по несъстоятелност на банката? Почакайте да видите за какви искови суми ще стане реч. Единственото, което ни дели от този етап е решението на петчленния състав на ВАС, но не съм сигурен, че те вече имат полезен ход.

Имаме проблем, че вместо да се изчисти проблемът с тревожните практики, със "свързаните лица" и "конфликтът на интерес" между собственици, шефове и кредитирани лица в банковата система - ние срамежливо пристъпваме към фокусирането му само в една банка, като 

замитаме следите към другите банки

А децата знаят, че това не е така и докато не се вземат мерки да се прекъсне тази верига на свързаност банките ще оперират с повишен оперативен риск. Няма проблем вложителите да знаят, че има добри и лоши банки, лоши и добри банкери. Това е тяхно право.

Има проблем, че отново МВФ и външните фактори се намесва в картината, след като се измъкнахме от тяхната опека от преди близо 15 години. Това е знак, че собственият ни капацитет да се самоуправляваме е поставен под въпрос.

Има проблем, че българските банки са се откъснали от потребностите на бизнеса и се въртят в свой кръг на проблемна значимост и бизнес логика - в резултат на което инвестиционните кредити изчезват, лихвените спорове стоят отворени. Банките продължават да се развиват до голяма сметка

на гърба на икономика и вложителите, 

като отнемат ресурс и бизнес възможности от реалния сектор за да могат да нагласят балансите и реализират печалби.

Има огромен проблем, че институциите мълчат и позволяват в изключително критични за нацията времена на няколко души да си играят с националната сигурност и да поставят бъдещото на цели сектори в зависимост от собствените ми интереси.

Имаме голям проблем, който няма да си отиде ако продължим да не го забелязваме.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional