Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Кремълски олигарх и спонсор на сепаратистите в Украйна изплува зад купувача на БТК

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg


 

Руският "православен олигарх" Константин Малофеев

Стратегическият за България телекомуникационен оператор "Виваком", както и други известни фирми у нас, минават във владение на компании, чиито собственици са директно свързани с Кремъл и пряко спонсорират проруските сепаратистки "републики" в Източна Украйна.

Управителят на фирмата LIC33, обявила се за купувач на "Българска телекомуникационна компания" (чието търговско наименование е "Виваком"), освен свързан с досегашния собственик на телекома Цветан Василев е и бизнес партньор на близкия до Владимир Путин руския олигарх Константин Малофеев.

Според публикация в сайта "Биволъ" председателят на LIC33 Пиер Луврие е имал общ проект с Малофеев, който е в списъка със санкционираните от ЕС руски граждани заради конфликта в Украйна. Той беше обвинен от Киев, че спонсорира проруските сепаратисти в Донецка и Луганска област. "Празнуваме връщането на Крим към Русия с Жерар Депардийо", е написал е написал Луврие преди година в профила си във Facebook под снимка, на която която годеницата му е прегърната от френския актьор, който през 2013 г. получи руско гражданство.

Късно в сряда компанията LIC3, за която не се знае нито къде е регистрирана, нито кои са нейните акционери, нито какво е финансирането й, съобщи, че купува мобилния оператор БТК и други водещи компании в България, чиито имена не се споменават. Описанието им обаче отговаря на дружества, контролирани от укриващия се от българското правосъдие мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев - заводът за боеприпаси "Дунарит", авиоремонтният завод "Авионамс", телевизията TV7, "НУРТС България", която притежава мрежата за радиоразпръскване в страната. Тези дружества бяха придобити непряко от Василев с кредити от банката с отнет лиценз КТБ. Заемите не са отпуснати пряко на дружествата, а са стигнали до тях с посредничеството на други фирми, част от които нямат оперативна дейност.

Кремълски връзки

 

Председателят на LIC33 е посочил във визитката си в сайта на компанията, че е работил в Москва. Освен това има руски паспорт, въпреки че е роден в Белгия. Една от компаниите, което е представлявал, е CFG Capital. През ноември 2014 г. дружеството и "Маршал капитал" на Константин Малофеев сключват договор за партньорство за инвестиции в "технологичния сектор", съобщава "Биволъ", цитирайки публикация в руското издание "Ведомости". Според "Биволъ" в екипа на LIC33 има още едно лице, свързано със CFG Capital – членът на инвестиционния комитет Анатоли Кайро.

Освен с тях двамата, Малофеев бил свързан и с представител на новия собственик на TV7. Наскоро на работещите в медията като такъв бил представен Джак Хеник. "Биволъ" твърди, че Хеник работи в руската телевизия Царьград ТВ, която се финансира от Малофеев.

Олигархът Малофеев е бивш работодател на Александър Бородай -"премиер" на т. нар. Донецка народна република и на Игор Гиркин – "министър на отбраната" на т.нар. Луганска народна република в Украйна. Малофеев е сред инициаторите на предложението и обосновката за анексиране на Крим и Източна Украйна “внесена” в Кремъл в началото на 2015.

В сайта на фирмата LIC33 е посочен адрес в Париж, който всъщност е пощенска кутия под наем.

Стар нов собственик

Луврие има връзки и с досегашния акционер в БТК Цветан Василев. Непряко Василев притежава 43% от телекома. До 18 март т. е. Луврие е бил прокурист на "Дунарит" и "Авионамс". Луврие е и управител на фирмата "Кемира", която е мажоритарен акционер в "Дунарит". Собственикът на военния завод е еднолична собственост на "Хедж инвестмънт България". Луврие е прокурист на "Хедж инвестмънт България" от началото на март.

Според публикации във вестниците "Труд" и "24 часа" Луврие е управител на регистрираната в Люксембург фирма SHCO 79 S.a.r.l., чиито собственик доскоро е бил Василев. В момента обаче дружеството се притежавало от Luxembourg Investment Company 33 (LIC33), което се помещавало на същия адрес, на който е регистрирана и SHCO 79 S.a.r.l. LIC33 също е регистрирано в Люксембург.

Името на SHCO 79 S.a.r.l. стана известно покрай проверка на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за неправомерна смяна на собствеността на БТК. Тя започна по сигнал на ТЦ-ИМЕ, което твърди, че се явява крайното дружество от българска страна, притежаващо по веригата най-голямо участие в телекомуникационната компания. То обаче загубило непрекия контрол над компанията, който междувременно е преминал към SHCO 79 S.a.r.l, Люксембург.

ТЦ-ИМЕ беше свързано с банкера Цветан Василев, а дружеството беше замесено в казуса КТБ заради участие в неправомерно вдигане на капитала на банката. След като започнаха проблемите с КТБ, изпълнителният директор на фирмата Теодора Танева стана един от ключовите свидетели срещу Василев.

Танева твърди, че след поставянето на КТБ под специален надзор "Бромак телеком инвест“, през което е минало финансирането на сделката за БТК през 2012 г., е прехвърлило дяловете си във V Telecom Investment General Partner S.A. и V Telecom Investment S.С.A. (компании, притежаващи през няколко други дружества БТК) на SHCO 79 s.a.r.l., Люксембург. Собственик на люксембургското дружество бил Цветан Василев.

След около месец проверка по сигнала от КЗК обяви, че няма категорични доказателства за реалното прехвърляне на дялове на "Бромак телеком инвест“ на SHCO 79, s.a.r.l Люксембург, което да доведе и до промяна в контрола върху БТК. Информацията по случая била противоречива, а и в него са замесени големи компании, заради което казусът беше изпратен на Европейската комисия.

По принцип сделката за БТК трябва да мине през одобрението на Комисията за защита на конкуренцията. От антимонополния орган обаче коментираха, че процедурата може да бъде заведена и пред подобна институция в друга страна от ЕС. Причината е, че не е ясно всъщност с коя компания по веригата на собствеността ще бъде съществена тя.

Предстои да се види каква ще е реакцията и на ДАНС, чийто нов председател Димитър Георгиев преди ден встъпи в длъжност.

Управляващите скептични за сделката

Съобщението от мистериозния купувач на БТК дойде часове, след като парламентът одобри спешни промени в Закона за банковата несъстоятелност, с които в затворената КТБ да се вкарат временни синдици, за да спрат "разграбването" на активите й. Сред правомощията на синдиците е завеждането на дела срещу трети лица, които са получили непряко средства от банката.

До момента единствените известни детайли около евентуалната сделка за активите в България са, че те ще бъдат придобити срещу ангажимент за рефинансиране на задължения - по първоначална оценка за 900 млн. евро. Не е ясно кои точно инвеститори стоят зад заявилата се като купувач LIC33, но се засилват съмненията, че реална смяна на собствеността на дружествата няма да има.

"Не мога да коментирам "Дунарит" и "Виваком" (търговското наименование на БТК - бел. ред.), но това, което излезе като информация (за сделката - бел. ред.) не е вярно", каза късно в четвъртък вицепремиерът по икономическата политика Томислав Дончев.

Пред бТВ той обясни, че не може да каже всичко, което знае по въпроса, и добави, че всичко около КТБ е тревожно. "Боя се, че игри и игрички вече са започнали и това беше причината за спешните законодателни промени. Вярвам, че на тяхна база ще бъде направено всичко, което трябва", каза Дончев в коментар на опитите за смяна на собствеността в контролирани от Василев дружества.

"Ние всеки ден чуваме за нови собственици на имущество, което е в КТБ", коментира и премиерът Бойко Борисов. "Не може вече да чакаме да гледаме как собствеността ще я разпределят по някакъв друг начин – незаконно", каза той от Брюксел, където бе на посещение, и добави, че се надява до края на следващата седмица КТБ вече да се управлява от синдици, избрани от Фонда за гарантиране на влоговете, а не от квесторите, назначени от Българската народна банка.

 

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional