Свободата днес и тук 01 Март 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Руската икономика се свила със 7.5 на сто

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
mediapool.bg

Реалните загуби на икономиката на Русия от кризата превишават всички очаквания както на руските, така и на чуждите експерти, но все пак социалните последици не са чак толкова страшни, тъй като мерките Кремъл тушираха ефектът на кризата, заяви в неделя руският президент Дмитрий Медведев, цитиран от РИА Новости.

“Ако трябва да говори за икономическите сценарии, правени в Русия, то трябва да си признаем, че пробихме дъното на най-тежките очаквания. Реалните загуби за икономиката ни са много по-тежки и ако в началото говорехме за това, че спадът в икономиката ни ще е 3-3.5 процента, то реалното свиване на брутния вътрешен продукт е тежката цифра от 7.5 на сто“, каза Медведев.

По думите му обаче държавата успяла да избегне тежкия социален ефект благодарение на взетите антикризисни мерки, касаещи безработицата, работещата банкова система, реалния сектор.

Най-тежко е положението в промишлеността, където спадът е почти с 14 на сто за полугодието, селското стопанство пък дори отбелязало ръст.

Броят на безработните е намалял до 8-месечен минимум от 8,1 на сто от трудоспособното население или до 6.2 милиона души през август, след като през март достигна 9-годишен максимум от 10,2 на сто, но според Медведев е твърде рано да се изразява задоволство от тези цифри.

В същото време руският президент начерта приоритетите за модернизацията на икономиката на страната и превръщането й в конкурентноспособна в следващите 10 години.

Сред тях е енергийната ефективност, “тъй като ние много харчим за енергия, изразходваме енергията напразно“, посочи Медведев. “Това са информационните продукти – както земните, така и космическите. Това е атомната енергетика, която винаги е била наш коз и която действително може да промени живота ни към по-добро в най-различни части на страната. Това са лекарствата. Ние трябва да произвеждаме собствени лекарства, при това качествено. И те трябва да се продават на достъпни цени”, допълни руският държавен глава.

По неговите думи реализирането на тези направления е необходимо, за да може руската икономика „“а не се гради само върху петрола и природния газ, но и върху високите технологии”.
"Разбира се, ние трябва да модернизираме нашия социален живот, политическата система. В момента реформираме пенсионната система. Ще влязат в сила редица нови закони и за следващата година са планирани големи средства за финансирането на пенсионната система”, добави той.


 

През идната година Русия ще има значителен бюджетен дефицит, но има и положителни сигнали като рязък спад на темпото на инфлацията, поскъпване на рублата и обща стабилност на икономиката, отбелязва агенцията.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional