Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Не чакайте реформи преди местния вот

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Илия Вълков, http://www.dnevnik.bg

 


 

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Сърница Мустафа Аликанов не спечелил, защото подкрепата на Реформаторския блок не се усетила. Тезата беше развита от самия Аликанов, след като загуби от претендента на ДПС Неби Бозов. Така ще е. Ако загуби кандидатът за кмет на ГЕРБ, реформаторите ще са виновни. Ако спечели, блокът ще има само общински съветници, но не и кметове. Защото да си патерица на Бойко Борисов означава, че лавровият венец си е само за него. А провалите са общи и те си имат виновник, който обаче не е ГЕРБ.

Това, че реформаторите ще се явят сами на местните избори, е като притчата за киселото грозде. ГЕРБ няма интерес да дели порциона в местната власт. Премиерът неслучайно често се връща към рефрена, че общините ще получат милиарди от Брюксел в следващите четири години.

"На местата, където се стигне до балотаж, ще подкрепяме техния кандидат и обратното", обясни взаимодействието с ГЕРБ председателят на СДС Божидар Лукарски. Заместникът на Меглена Кунева ("България на гражданите") Найден Зеленогорски поиска кметове в областни градове. "Не живеем с мисълта, че вечно ще бъдем малкият партньор – амбицията ни е да имаме между 5 и 7 кмета в областни градове и между 40 и 50 в общински центрове. Допускам, че на много места е възможно да издигнем хора, които не са членове на партиите в Реформаторския блок", каза още Зеленогорски.

За да спечелят влияние в страната обаче, реформаторите трябва отново

да върнат вярата в разочарованите избиратели, че носят промяна, а не са маршрутка за кадрови назначения

Но пък реформи преди местните избори едва ли ще има. Защото за тях са нужни категорични мерки, които провокират недоволство – "митингова демонстрация", както би я определил първият университет на Борисов – "Бай Тошо". Премиерът не обича скандирания под прозореца му. Местните избори ще подредят шахматната дъска на влиянията, преди това никой от властта няма интерес да се газира излишно.

Един пресен пример - шефът на парламентарната земеделска комисия Румен Христов (СДС) даде "задна" за мораториума върху износа на дървесина. Една група организирани "секачи" на жълтите павета и представители на асоциацията на износителите на дървесина "обработиха" депутата да изрече думите, че мораториумът може да падне и по-рано от предвиденото.

В политиката "частният случай" често се превръща в норма на поведение. Една част от партийните вождове сред Реформаторите осъзнават, че ако не бъдат послушни, скоро няма да влязат отново във властта.

Затова и в блока ще развиват максимата: "Не е важно какво работиш, важно е да се шуми". Радан Кънев ще говори за ДПС, че кадрите му били "отлепяни от властта", пък Движението ще печели местните избори. Петър Москов ще "спира" линейките в ромските квартали, пък Лютви Местан с копринена риза и златни ръкавели ще "гази" в мръсотията на ромските гета и ще пита: Защо държавата не строи детски градини в тях? Да, Соколът вече е разперил крилата там, където другите ги е гнус да стъпят.

Всъщност "малките победи", с които се кичат реформаторите в смесените райони, на практика

са реализирани влияния на Касим Дал, бивш строител на ДПС

"Движение България на гражданите" на Кунева вече има първия си общински съветник, избран на местни избори, похвалиха се след първия тур в Сърница от партията на Меглена Кунева. Е, да, ама без влиянието на Дал - това нямаше да стане. Фатме Ардалиева, която влезе в общинския съвет на Сърница, е от партията на бившата "дясна ръка" на Доган.

Местните избори ще се превърнат в истинско изпитание за Реформаторския блок. Т.нар. судоку, чрез което СДС и ДСБ редяха кандидатите си за кметове и общински съветници на принципа "един през друг", вече вкарва още два субекта – движението на Меглена Кунева и земеделците на Николай Ненчев. Те, както се видя, проявиха апетит към назначенията в държавната администрация. С какво е по-лоша местната?
 
Вадете пуканките, най-доброто предстои.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional