Свободата днес и тук 21 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Правителството установи над 1.2 млрд. лв. дефицити в държавните дружества

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. "Дневник"

Проверка на министерствата в държавните дружества, наредена от министъра на финансите, е установила неразплатени задължения в размер на 1.2 - 1.4 млрд. лв. , които допълнително ще натоварят изпълнението на тазгодишния бюджет и планирането на следващия. Това съобщи пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Той даде пример с БДЖ, където дефицитът е 490 млн. лв. и неразплатените дейности за почистване на пътищата през миналата зима, които възлизат на 103 млн. лв.

Държавата ще се справя с проблема като намали още бюджетите на министерствата и замрази някои вече сключени договори, каза Дянков.

Той посочи, че отказът от намерението да се увеличи акцизът върху алкохола ще се отрази на бюджета с още 60 млн. лв. По думите му решението за това е било на премиера Бойко Борисов, който го е взел след обстоен анализ на Министерството на земеделието. Около 200 хил. души се изхранват от производство на грозде и производство и и търговията с алкохол от него и този аргумент е натежал при вземането на решението, се разбра от думите му.

Министърът на финансите оспори твърденията от вчера пред същата медия на бившия министър-председател Сергей Станишев за това, че към края на юни бюджетът е бил изпълнен едва на 42%, тоест с икономии. Така Станишев опита да опровергае обвиненията на сегашните управляващи, чепрез първата половина на годината е допуснал неразумни преразходи. Дянков обясни, че разчетите в тазгодишния бюджет съзнателно са били изкуствено завишени, така че аргументите на Станишев за спестени 8% са неубедителни. Вицепремиерът съобщи, че разполага с шест докладни, изготвени в Министерството на финансите през март, април и май, в които е предлагано ново съкращение на държавните разходи с 15%. Всичките те обаче били спрени от тогавашния финансов министър Пламен Орешарски и не стигнали до правителството.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional