Свободата днес и тук 24 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Руската връзка на новия собственик на БТК

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.clubz.bg

 

Парите на Луврие са руски, пише "Ведомости". Фондът му отрича

След Севастопол, към Крим, зове от фейсбук собственикът на БТК. Колаж лична фейсбук страница

Клуб Z

Има ли директна връзка с Кремъл в сделката за БТК? Съмненията за това витаят от няколко дни, но на днешната си пресконференция обявилата се за купувач компания LIC33, не само, че не успя да ги разсее, но и ги задълбочи още повече. 

Представящият се за нов собственик на БТК и още пет компании от кръга на Цветан Василев Пиер Луврие обяви, че няма бизнес връзки с лица, които са включени в черния списък на Европейския съюз. Изявлението му бе в отговор на въпрос дали е партньор с бившия собственик на Ростелеком Константин Малофеев, чието име е сред санкционираните от Брюксел руски олигарси, обслужващи режима на Владимир Путин.

Думите на Луврие обаче се разминават из основи с интервю на Малофеев пред реномираното руско издание "Ведомости", дадено само преди четири месеца. В него близкият до Кремъл олигарх заявява:

"Компанията ми "Маршал капитал" сключи споразумение за партньорство с европейския фонд CFG. Създаваме нов фонд, който ще бъде за инвестиции в технологичния сектор в Русия. Управляващата компания на новия фонд ще бъде собственост на изпълнителния директор и основател на CFG Пиер Луврие и екипа на "Маршал", казва Малофеев.

Пред "Ведомости" той уточнява "готов съм да се разделя с определени дялове в полза на мениджмънта, който ми помага да управлявам активите си". По думите му "Маршал" и  CFG Capital ще запазят възможността за независими инвестиции и ще изпълняват собствените си стратегии.

Инвестициите на CFG в новия фонд щели да бъдат 2 млрд. евро, но Малофеев не казва с колко ще участва неговата компания. Пред "Ведомости" за двустранното споразумение е потвърдил и самият Луврие. Той подчертал, че за  CFG това е "допълнителен проект".

Проверката на "Ведомости" в най-големите руски private equity фондове през ноември м. г. е показала, че в бранша никой не е чувал нищо за Пиер Луврие и фонда му. Единствената информация за него била от личната му страница в Linkedin и от там се разбирало само, че живее в Москва и че по-рано е работил в KPMG. От няколко години бил и независим директор в борда на компанията "Руско зърно".

В експертния съвет на фонда CFG обаче участвал първият заместник-председател на Съвета на федерацията Александър Торшин, както и бившият министър на икономиката на Люксембург Жано Крике. Според неофициална информация, до която "Ведомости" се е добрал, два източника близки до фонда на Луврие са разказали, че CFG е международен проект, в който основната тежест на инвестициите е на "крупни руски бизнесмени".

Закъсняло опровержение

"Фондът CFG винаги е работил независимо на руския пазар и няма съвместно предприятие или каквото и да е партньорство с местни физически или юридически лица. Същото се отнася и за всичките собственици на фонда CFG." Този надпис се появи и на сайта на CFG Capital

Съобщението припомня публикацията на "Ведомости" от ноември 2014 година

"В противоречие с основните правила в журналистиката, CFG не беше потърсен преди публикуването на статията, в която всички обвинения срещу CFG Capital са неверни", пише на сайта.

Опровержението не споменава името на Малофеев, но отрича всякакви връзки с "политическите лица, споменати в статията".

 

Във фейсбук профила на белгиеца с издаден в Москва паспорт Пиер Луврие могат да се видят доста любопитни снимки от битието му в Русия. На една от тях той позира със съпругата си облечен в руска армейска униформа, а текстът към фотоса, написан на руски на латиница, е показателен за геополитическите възгледи на бизнесмена:

Posle ‪#‎Sebastopola‬, na ‪#‎Kiev‬! (След Севастопол, към Киев)

На друг кадър Луврие позира в заведение, в което с френския актьор Жерар Депардийо празнуват анексията на Крим от Владимир Путин. Коментарът под снимката е следният:

Жерар Депардийо с Оля.

"Celebrating ‪#‎Crimea‬'s re-unification to ‪#‎Russia‬ with ‪#‎Olya‬ and‪#‎GerardDepardieu‬ (Празнуваме завръщането на Крим в Русия с Оля и Жерар Депардийо)".

Депардийо с Пиер Луврие.

На пресконференция в София днес Луврие отказа да коментира въпроси, свързани с политиката на Русия в Украйна.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional