Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Чрез Луврие и БТК Кремъл заобикаля европейското ембарго

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.clubz.bg

 

До 7 май Цветан Василев трябва да върне дълга си на руската ВТБ

Пиер Луврие. Снимка Веселин Боришев

Клуб Z

Сделката за БТК, която официално е за 1 евро, е опит на режима на Владимир Путин да заобиколи чрез Пиер Луврие европейското ембарго срещу Русия.

Това заяви днес пред Би Ти Ви журналистът Асен Йорданов от сайта "Биволъ". Той допълни, че Луврие е  тясно свързан с олигарха Константин Малофеев, известен още като руския Джорд Сорос.

"Въпросната фирма, която няма реален адрес и регистрация във Франция, но си е направила сайт и обявява на първата му страница сделката, е тясно обвързана с руски капитали. Скрито от обществеността остава, че реалните собственици на БТК са скрити зад поредица от 3-4 люксембургски офшорки. А във фонда Си Еф Джи, създаден от Луврие и Малофеев, членува бивш министър на икономиката на Люксембург", допълни Йорданов.

Според него БТК и "Виваком" не дължат пари на КТБ, но люксембургските офшорки, съсобственици на "Виваком", дължат голяма сума на руската ВТБ, наричана още банката на КГБ - комитета за държавна сигурност, наследен днес от Федералната служба за сигурност.

"Цветан Василев успя с помощта на ВТБ да вземе мажоритатия пакет акции на "Виваком". Руската банка при всички случаи иска да си върне парите. Зад нея стоят политически интереси. Падежът, на който Василев трябва да възстанови парите на ВТБ, е 7 май. Възможно е те да са решили да направят фиктивна сделка. И ако Василев не даде парите, ВТБ взема акциите в люксембургската офшорка собственик и става собственик на БТК", смята Асен Йорданов.

КТБ не участва в сделката. Но ако същият кръг иска да изкупи ТВ7 и фирмите в оръжейното производство на Цветан Василев, нещата стават сериозни. Малофеев е един от акционерите на "Ростелеком". А БТК е силен играч на Балканите. И това ще бъде голям успях за Русия в хибридната война, която води, изтъкна журналистът.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional