Свободата днес и тук 21 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Групата "Николов-Стойков" се събра в съда

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Степан Хиндлиян

Групата "Николов-Стойков" се събра за пръв път в съда в понеделник, когато магистратите дадоха ход на делото. Преди това бе отхвърлено искането на защитата делото да бъде върнато, защото са допуснати процесуални нарушения. Близките до БСП бизнесмени Марио Николов и Людмил Стойков и още пет лица са подсъдими за пране на 7.5 милиона евро, източени от европрограмата САПАРД.

Според обвинението това е ставало чрез купуването на стари машини за месопреработвателната промишленост, които са фактурирани като нови и за тях е ползвано финансиране от САПАРД. За схемата, в която участват и чужди гжраждани, които вече получиха присъди в Германия, сигнализира Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Въпреки, че първоначално групата бе разделена и Стойков не е подсъдим за източването на САПАРД, през май т.г. прокуратурата откри данни за съществуването й.

Връзката между двамата бизнесмени се оказа регистрирана в САЩ офшорка "Кингстън ентърпрайсис". Данните, получени чрез съдебна поръчка от САЩ, показват, че цялата субсидия по САПАРД в размер на 7.5 милиона евро, получена от фирмите на Марио Николов и приближените му, е превъртяна през офшорката. От там парите са "инвестирани" в курортния комплекс "Дюни", чийто бивш официален собственик е Людмил Стойков, известен и като спонсор на президента Първанов.

Делото за пране на пари започна въпреки намерението на Софийския градски съд да изпрати преюдициално питане до съда в Люксембург, което щеше да го блокира за неопределено време. Оказа се обаче, че докладчикът съдия съдия Румяна Ченалова се е отказала от това си намерение и процесът стартира.

Преди това адвокатите на всички подсъдими настояха делото да бъде върнато на прокуратурата заради съществени нарушения на процедурата. Само защитникът на Людмил Стойков - Ина Лулчева заяви, че оставя на съда да прецени дали да изпълни това желание на колегите й, защото клиентът й има интерес делото да приключи по-бързо и да докаже невинността му.

Според останалите адвокати обаче в обвинителния акт има доста грешки и разминавания. Защитникът на Марио Николов - Менко Менков посочи, че в обвиненителния акт е записан член от НК, според който клиентът му е извършител на престъплението пране на пари, а с думи го е обявила за подбудител и помагач. Менков смята, че от обвинението излиза, че "Булбанк", ОББ и ПИБ, са съучастници в престъпленията на Николов и Стойков, което е невъзможно.

Като друг довод защитата изтъкна, че подсъдимите не са получили в срок постановлението за частично прекратяване на делото. С въпросното постановление са свалени обвиненията срещу двама души, които са подсъдими в процеса за източването на САПРД. Съдът обаче не уважи исканията и даде ход на делото.

Подсъдимият Людмил Стойков каза пред журналисти, че държи на съкратеното съдебно следствие, за да може да се изясни бързо случая и да паднат обвиненията срещу него. Той посочи, че три години и половина се "удря" върху имиджа му. "Людмил Стойков няма офшорки, Людмил Стойков няма сметки в чужбина, Людмил Стойков няма имоти в чужбина. Много неща се твърдят, но никой не иска да ги провери", заяви той.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional