Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Каква е връзката между войната в Украйна, Цветан Василев, ТВ7 и Волен Сидеров

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.faktor.bg

 
 
 

Константин Малофеев

 

     Общото звено е приближеният на Владимир Путин руски националист-олигарх Константин Малофеев

Руската държавна банка ВТБ е сключила споразумение със собственика на Marshall Capital Partners Константин Малафеев за опрощаване на огромен кредит, съобщава „Ведомости”. Официално причината за тази стъпка е „гражданската позиция на бизнесмена по събитията в Украйна” .

Руският олигарх е близък до президента Владимир Путин. А руските медии твърдят, че той е толкова близък и с обявилия се вчера за инвеститор белгиец Пиер Луврие, който придоби за 1 евро активи на Цветан Василев. Нещо повече - дори се твърди, че може би Константин Малофеев е прехвърлил формално бизнеса си на Луврие, за да избяга от санкциите на ЕС и САЩ, както и че Луврие е новият шеф на Гиркин, а двамата заедно с Малофеев дирижират събитията в Донецк.

Както сам заявява Малофеев в интервю пред сайта Vedomosti.ru през ноември 2014 г., Луврие е негов бизнес партньор, чрез представлявания от това лице CFG Capital. Според думите на Малофеев (който е обвинен от украинската прокуратура, че е основния ръководител и осигуряващ подкрепа на руските сепаратисти), Луврие споделя изцяло неговите виждания за геополитическата обстановка.

Малко банково-геополитическа предистория

През 2007 година олигархът Константин Малофеев получава кредит от ВТБ, в размер на 596 милиона долара (заедно с лихвите). След преговори с банковата институция, по него той изплаща само 100 милиона долара.

В края на 2012 г. и началото на 2013 г. руските правоохранителни органи извършват обиск в дома и офисите му по дело за присвояване на над 200 милиона долара от ВТБ. Малофеев е обвинен и в измама, заради това, че не е върнал кредита си. На 27 февруари 2014 година московският вестник „Ведомости” съобщава скандалния факт, че Малофеев е успял да постигне споразумение с ВТБ, която е вторият по големина руски кредитор на правителството в Кремъл, за опрощаване на дължимия от него кредит.

Макар да не са обявени детайли по сделката, става ясно, че ВТБ е оттеглила иска си за завеждане на углавно дело срещу притежаваната от Малофеев компания Marshall Capital Partners.

В същия ден, когато „Ведомости” публикува тази информация, въоръжени лица без опознавателни знаци, превземат парламента и правителствената сграда в столицата на Крим, Симферопол, а Аксьонов е обявен за премиер на заседание при закрити врата.

Кой е Константин Малофеев?

Руският олигарх е в списъците с лица, обект на западните санкции. Те бяха наложени след присъединяването на Крим, което според международната общност е анексиране.

Макар Малофеев да отрича, запознати твърдят, че именно той е един от хората, финансирал бунтовническите войски в Донецка област. Според руските медии фактически Малофеев е направил на Кремъл голяма услуга. Заедно със своя консултант и говорител Александър Бородай и собственик на ПР фирма, за когото не крие, че му е и добър приятел, е изпълнил задачата по пропагандата, свързана с анексирането на Крим и конфликта в Донбас, а след това е предал щафетата на „доброволците”, като по този начин е избавил Русия, макар и формално, от статута на „страна в конфликта”. Не случайно близкият до олигарха Бородай за кратко бе избран за министър-председател на непризнатата република.

Интересен е още един факт от биографията на Малофеев. Миналата година скандалният олигарх успява да сключи още една изключително изгодна за себе си сделка – да продаде обратно на държавата своя дял от „Ростелеком” за над 700 милиона долара, твърдейки, че за пръв път се е срещнал с премиера на Крим Сергей Аксьонов в края на януари, преди анексирането на Крим.

„Блумбърг” обаче припомня, че по време на срещата на премиера на Крим с Владимир Путин, той е бил съпровождан именно от Константин Малофеев, когото в Кремъл наричали „руския Джордж Сорос”.

„Украйна е изкуствено образувание, създадено на руините на Руската империя и е част от Русия. Не мога да възприема украинския народ отделно от руския”, признава в интервю за агенцията Малофеев.

В други свои интервюта Константин Малофеев признава, че е приятел и се възхищава на Игор Стрелков-Гиркин, който беше командващ военните операции на сепаратистите в Източна Украйна.

Връзката с Пиер Луврие

Оказва се, че Константин Малофеев поддържа тесни приятелски отношения и с Пиер Луврие – французин, женен за рускиня. Тази връзка се установява основно от публикации в руски интернет сайтове и блогове през ноември и декември 2014 г. (www.livejournal.com), включително коментари във Фейсбук (например профила на Олег Кашин, журналист, работил за вестник "Коммерсант"), в които се откриват инитересни детайли за връзките, установени между Константин Малофеев, Игор Гиркин и Пиер Луврие.

Широко отразена в руските медии е снимката на Пиер Луврие с Игор Гиркин, военен „министър” на самопровъзгласилата се Луганска Народна Република.

Припомняме, че Малофеев в интервю пред „Ведомости” през ноември 2014 година потвърждава, че Луврие е негов бизнес партньор и споделя изцяло неговите виждания за геополитическата обстановка. Тези виждания на Луврие за ситуацията в Украйна, личат и от профила му във Фейсбук, в който е публикувал снимка (заедно със съпругата си Олга Дягилева), на която Луврие е с руска военноморска униформа, а под снимката е написано: „След Севастопол – към Киев”. Посочва се дори, че Луврие е посещавал Източна Украйна като доброволец на страната на руските сепаратисти.

В някои руски медии пък се твърди, че може би Константин Малофеев е прехвърлил формално бизнеса си на Луврие, за да избяга от санкциите на ЕС и САЩ. Нещо повече – има информации, че именно Пиер Луврие е новият шеф на Гиркин, а двамата заедно с Малофеев дирижират събитията в Донецк.

Французинът обаче отрича връзките си с Константин Малофеев и Игор Стрелков – Гиркин, така както руският олигарх отрича да е подпомагал проруските сепаратисти и въоръжените им формирования.

Един от фактите, които подлежат на изясняване и е особено актуален към днешния момент е, освен произхода на парите за закупуването на Виваком, Дунарит и още редица фирми на Цветан Василев, каква е ролята на руската ВТК във всяка от тези съмнителни сделки.

Под въпрос е и кой точно купи телевизията от Цветан Василев. Сделката е била призната от Комисията за защита на конкуренцията, която пък я е изпратила в Брюксел за становище. По официална информация купувач е компания, базирана в САЩ. Тя идва у нас отново като представител на руската банка ВТБ, която бе партньор на КТБ преди фалита. Твърди се, обаче, че истинският купувач е Константин Малофеев.

Faktor. Bg припомня и още един любопитен факт – именно Константин Малофеев беше основен спонсор на тайна среща на крайнодесни партии от Европа и руски националисти във Виена. Представител на България на сбирката е бил лидерът на „Атака” Волен Сидеров.

На националистическия форум са присъствали председателят на австрийската Партия на свободата Хайнц- Кристиян Щрахе и племенницата на лидерката на Националния фронт във Франция – Марин льо Пен. От руска страна са били главният архитект на Евроазийския проект Александър Дугин и художникът- националист Иля Глазунов.

Целта на организаторите била да върне Европа към „основните ценности на християнската цивилизация”.

Разговорите по време на срещата обаче ще останат в тайна, тъй като такъв ангажимент са поели всички участници във форума.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional