Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Радан Кънев съзира Русия зад сделката с БТК

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Борислав Кръстев, http://www.clubz.bg

 

Това е сериозна опасност за националната сигурност, се казва в декларация на реформаторите

Радан Кънев. Снимка Веселин Боришев

Силно притеснение за купуването на БТК от неизвестната компания LIC33 изрази лидерът на ДСБ Радан Кънев от трибуната на парламента. В декларация от името на Реформаторския блок той изказа съмнението, че Русия стои зад сделката.

Мистериозната компания LIC33 обяви на пресконференция във вторник, че е купила 43% от БТК, дял от НУРТС, военната фирма "Авионамс", пийпълметричната агенция ГАРБ, мултиплекса "Фърст Диджитал" и "Дунарит" - всички собственост на банкера Цветан Василев. Представителят на компанията Пиер Луврие обяви, че целият й капитал идва от него.

Сделката се оказа "изненада" за управляващите. Самият Луврие не е известен дори в бранша си, но някои източници откриват връзки между него и сепаратистите в Украйна.

"На първо място, тази сделка поставя пред нас въпроси без отговор по отношение на националната сигурност на България. Придобиването на бившата национална телекомпания, която и към настоящия момент контролира и основни честоти в цялата канална мрежа на България, придобиването на НУРТС, придобиването на военни заводи от страна на неидентифицирана компания, чийто публичен собственик не е известен с друго, освен с видимите си близи приятелски отношениия с лидерите на сепаратистите в Източна Украйна, поставя много сериозни въпроси пред националната сигурност", каза от трибуната Кънев.

Според него има и явна, и пряка заплаха за националната финансова стабилност, конкретно във възможността за възстановяване на дълговете на КТБ. Луврие обеща да поеме тези дългове на пресконференцията във вторник.

"Не чухме, че поемането на тези дългове и изплащането им е елемент от фактическия състав на сделката. Аз мисля, че обещания за възстановяване на дългове в масата на несъстоятелността на КТБ не е нещо, което ще затопли както хората с депозити над гарантирания минимум, така и българския държавен бюджет, който гарантира и сумите под гарантирания минимум," заяви лидерът на ДСБ.

Той припомни и протестите през 2013-2014 г., като отбеляза, че протестиращите са били прави за монополизацията на медиите - и тази сделка е още един пример за това:

"Налице са данни за продължаваща и стабилизираща се монопилизация на медийно-честотния пазар чрез придобиване в един пакет на НУРТС, на медии и на пийпълметрични компании. В настоящи момент чрез тази сделка лъсва фактът, че и в миналото цялата тази концентрация е била в едни ръцеЗащото упорито се отричаше, че тези компании са в едни ръце по силата на незаконно финансиране с необезпечени кредити по КТБДълго време не ги беше купил един човек, сега обаче се оказа, че един човек ги продава."

Накрая макар и завоалирано от Реформаторския блок все пак изложиха теорията си кой е собственик на този пакет от компании след сделката - Русия.

"Има опасност военна промишленост, телекомуникационни предприятия, медии и други ключови за националната сигурност институции да се окажат в ръцете на чужда държава с меко казано изострени отношения с НАТО и ЕС в настоящия момент," каза Кънев.

Според реформаторите трябва да се направят проверки и от ДАНС, и от НАП по тези проблеми и сделката да бъде разследвана подробно.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional