Свободата днес и тук 01 Юли 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Пловдивчани натириха от храма на историята търговеца Божидар Димитров

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев, http://ivo.bg

Сервилните български телевизии създадоха в личния премиерски комуникатор на историческите „истини” в България Божидар Димитров фалшивото чувство за (медийно) величие. Едно е обаче да му тикат микрофона за чалгаджийските му интерпретации на историята в изгода на Русия и да му кимат в съгласие с глупостите медийните мълчаливци, друго е да бъде изправен пред свободни граждани.

 Директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров беше освиркан и изгонен по време на днешното обществено обсъждане за бъдещето на Небет тепе. Скандалът се разрази, когато Димитров се опита да вземе думата в защита на проекта на архитект Юлий Фърков, който беше повод за дебата, съобщава Дарик радио.

Част от хората в залата, които бяха над 200 души, започнаха да го освиркват, други да викат „Вън”, а трети да ръкопляскат силно, за да не може той да се изкаже. Видимо изненадан и изнервен от случващото се Димитров дори влезе в словесни сблъсъци с част от присъстващите, след което напусна залата.

Обсъждането продължи в относително спокоен тон повече от четири часа, като се изказаха над 50 човека, професори археолози и архитекти, преподаватели, представители на граждански сдружения и други организации. След като архитект Фърков, заедно с човек от екипа си представи идейния си проект, започнаха изказванията на присъстващите, които масово и категорично бяха против проекта.

Като цяло общото мнение на хората беше, че ако има намеса на Небет тепе, тя трябва да бъде максимално сдържана и с акцент към запазване на автентичността на обекта , се казва в сайта на Дарик.

Както се вижда, гражданите са защитили автентичността на обекта срещу поредния опит на търгашите да „правят пари” от историческото наследство – нещо, с което приоритетно се занимават на концесия овластените от Бойко Борисов негови подобия по манталитет Вежди Рашидов и Божидар Димитров.

 Двамата чалгаджии се надпреварват с идеи как да се печели от „билетчета”. Самозваният говорител на историческата наука ( археология, политика във връзка с тях) Божидар Димитров, който черпи това самочувствие от личната протекция на Бойко Борисов. Димитров стана дори международно известен с тъпите си акции за привличане на руски туристи в родния му Созопол с използване на тяхната езическа набожност пред предполагаеми свещени мощи, изкопани в местните пясъци и излагани на показ срещу „билетчета” в морския курорт.

 Присмяха му (ни) се и някои западни медии.„Въпросните “мощи” многократно дадоха повод за иронични бележки с дребен шрифт из европейските медии, закъсали за теми през летните жеги”, иронизира Дойче веле през юни 2012 г. на тази шарлатанска амбиция, която включва сензационни разкрития на вампирски погребения, обнародване на намеци за открития с библейски корени и други подобни величави находки на търгашеския нюх на търговеца Димитров в храма на историята.

 В древния Пловдив обаче, при челен сблъсък с граждани, които явно не се поддават на шарлатанския чар на чалгаджията (защото не треперят за заплатката си, подобно на някои водещи на телевизионни предавания) , маститият директор на музея от Бояна край София е ударил най-после на камък в копаенето към дъното на своето нахалство.

 Вежди Рашидов не пада по-долу от гореспоменатия дялан камък ( претърколил се директно от БСП в антуража на Борисов). Министърът на културата Рашидов въздиша по мавзолея на съветския надзирател в България Георги Димитров.

„Щях да правя пари от билетчета за мавзолея”, въздиша на 20 март 2015 г. Рашидов, цитиран пак от Дарик.

Същевременно няма кой да го попита какво стана с обещаната от него печалба от вероломното му нареждане в последния момент да бъде преименуван създадения с държавни средства на 19 септември 2011 г. музей на комунистическия кич в София, който щял да носи приходи от билетчета с названието си Музей на социалистическото изкуство. Той беше обещан като Музей на тоталитарното изкуство, но това явно засягаше лично дерибействащия в изкуството Рашидов, който спретна „възродителен процес” на начинанието.

На тази управляваща печалбарска кичозност няма опозиция, която да се противопостави. Защото Вежди и Божидар са страстни русофили и русофилската ни опозиция няма как да възрази на русофилските началници във властта.

Р.S. Читателите на този текст са поканени на представянето на новата книга на автора, което ще се състои в София от 18.30 ч. в зала “България” на 17 април 2015 г.


 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional