Свободата днес и тук 21 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Търговец в храма

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Росен Босев

 
Когато няма основателна причина някой да прави нещо, значи го прави за пари." Така, членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Галина Захарова най-кратко се опита да опише грандиозния корупционен скандал, който разтърси кадровия орган на Темида тази седмица. Накратко: оповестена от Борис Велчев проверка на прокуратурата показа, че трима (засега) членове на съвета, както и дузина действащи магистрати са контактували с плевенския бизнесмен Красимир Георгиев (по-известен като Красьо). Последният стана известен това лято като човека, поискал 200 хил. евро от кандидати за ръководни постове в съдебната система, за да им осигури необходимите за избирането им гласове.
От близо година през ВСС минаха назначенията на стотици ръководители в съдебната система. Начинът, по който ВСС работи, беше определен както от Европейската комисия, така и от редица неправителствени организации като непрозрачен и непредвидим. И ако до този момент можехме само да се досещаме за истинските причини за поведението на членовете на ВСС, безпрецедентния скандал "Красьо" дава ясна картина и за морала и за процесите, както в кадровия орган на Темида, така и сред някои български магистрати.
Историята с Красьо се появи съвсем неочаквано на 18 юни, когато по средата на заседанието на ВСС бившият военен магистрат и председател на Софийския районен съд Иван Колев изненадващо поиска думата:

"Определени хора обикалят България
и твърдят, че разполагат с нашите гласове и при избора на административни ръководители  искат на наш гръб да богатеят. Става думата за някакъв Красо от Плевен [...] Същият този човек носи един списък с имената на осем членове от ВСС, в които е посочено и моето име, и който казва, че той разполага с гласовете на тези осем членове, някъде твърди, че са и до 13 човека, които могат да гласуват така, както той им каже. Всичко щях да го подмина, така, с лека ръка, но вчера отново един от участниците в изборите ми каза, че са ходили и са искали някъде над 200 000 евро, доколкото разбрах... Същият този човек, аз поразпитах за него, оказа се известен плевенски измамник, където трябва, ще съобщя за същия, но действително хората му вярват. Най-лошото е, че той са му повярвали и в една партийна централа, където уважавани от мен хора също вярват, че действително той разполага с гласовете на членове на ВСС. [...] Това е възмутителното и заради това исках да ви уведомя да знаете, че има такива хора, които обикалят и може би ние трябва да вземем някакви по-сериозни мерки, защото никога няма да си позволя да взема пари от колега! Не съм го правил и като адвокат, когато съм защитавал колега, още по-малко за назначаването на някой колега съдия, прокурор или следовател в органите на съдебната власт. Всичко друго мога да си позволя, но не и това! И смятам, че това е страшно обидно и ние трябва да се опитаме да прекратим такива злоупотреби с нашите имена!" (Стенограма от цялото заседание на 18 юни може да видите на capital.bg.)
Следва приповдигната дискусия, в която членовете на ВСС се възмущават. Думата взима Пламен Стоилов (за когото ще стане ясно, че е сред контактите на Красьо). Той призовава да бъде сезирана прокуратурата да започне разследване, защото в противен случай "ще поощрим подобни измамници да продължат да си играят с ВСС и с неговия авторитет!"
След заседанието стана ясно, че политическата централа, в която се е говорело активно за услугите на Красьо е НДСВ. И още - че той е тъмничък човек с ланци, има БМВ с номер съдържащ 8888 (по Иван Колев) и е съдържател на дискотека "Анаконда 2" в Плевен. За да стане неговото success story още по истинско ще добавим, че Красьо излиза с бургаската фолкпевица Магда (изпълнител на песента "Поредна победа"). Но това не е най-интересното. Двайсет и седем годишният Красимир Георгиев участва в собствеността на няколко фирми, в които има съдружници, привличащи вниманието. Сред тях например (във фирмата "Екоенерджи") е задържаният през 2004 г. по обвинение за създаване и ръководене на престъпна група за източване на ДДС  бизнесмен Валентин Стоев. Именно ресторантът на Стоев - "Кортез", посреща за великденски обяд през 2004 г. лидерът на НДСВ Симеон Сакскогбургготски и съпругата му. Към това ще прибавим и информацията за лобистката дейност на Красьо идва от НДСВ. Членът на ВСС Стойко Стоев, който най-често е говорил с Красьо, е от квотата на НДСВ.
След скандалните разкрития, ВСС

Изпраща сигнал до прокуратурата
Това обаче става, след като за случая разбира цяла България и самия Красьо. Забележете - Иван Колев е магистрат с многогодишен опит в областта на наказателното право и би трябвало добре да знае, че публичното изнасяне на подобна информация практически ще обезсмисли ефективното разследване. Източници на "Капитал", близки до работата на съвета, разказват, че поведението на Колев е вбесило главния прокурор Борис Велчев. Въпреки това  прокуратурата успява да събере някаква информация по случая, част от която беше оповестена от главния прокурор тази седмица: "От разпечатките на единия от установените телефони, подчертавам - на единия, става ясно, че Краси е поддържал контакти с 15-ина кандидати за ръководни длъжности в съдебната власт - и съдии, и прокурори. С някои  контактите се изчерпват с едно позвъняване. С други контактите са многократни. На този етап не мога да споделя имена, тъй като ще бъда неизчерпателен." Главният прокурор натъртва на факта, че контактите на Красьо с въпросните магистрати (които са от цялата страна), приключват в деня, в който ВСС е провел избор за поста, за който те са кандидатствали: "Някои от кандидатите, имали контакти с въпросния господин, не са били избрани на съответните ръководни длъжности, една малка част са били." В паметта на GSM-a на Красьо е имало контактите на 30-ина действащи магистрати  И още: "Краси е поддържал контакти с трима членове на ВСС - най-многобройни контакти има с г-н Стойко Стоев, по-малко контакти има с г-н Иван Димов и един-единствен контакт, в който той е потърсил г-н Пламен Стоилов и разговорът е продължил само няколко секунди. И тримата колеги са разпитани и отричат каквато и да е било връзка с Краси по повод назначенията в съдебната власт, като изтъкват други основания, за да имат контакти с него."
По думите на главния прокурор самият Краси категорично отричал да познава магистрати и повече от един член на ВСС. "Той лъже", еднозначно отсече Борис Велчев и поясни, че срещу него е образувано дело за лъжесвидетелстване . Главният прокурор риторично попита: "Защо той предпочете да бъде обвиняем, вместо да каже истината - може би има повече от едно обяснение. Моето е, че отговорността на фактически извършеното би била по-тежка от тази по чл.290 и въпросният Красьо знае много добре това и предпочита по-малката от двете отговорности. "
Разкритията на главния прокурор нажежиха страстите във ВСС, като тримата замесени (до този момент) в аферата разпалено поискаха да дадат обяснения. Пръв започна с оправданията скандалният Иван Димов (бивш депутат от СДС и бивш председател на Окръжния съд в Сливен, спечелил по негово време прозвището първи частен съд.) След кратка лекция за устройството на държавата и съдебната система, както и работата на ВСС: "За всички нас кадруването се превърна в ежедневие. Извън тази зала това беше темата, която ни вълнуваше. Говорихме с колеги и с хора, които имат хора към кадруването." В крайна сметка Димов минава по същество и пояснява, че се е запознал с Красьо в кафето на

Археологическия музей
като посредник на срещата бил Стойко Стоев:  "Той разговаряше с познатия си в кафене до Висшия съдебен съвет. Когато разбра, че съм от Сливен, Красьо ме попита дали мога да му уговоря среща с кмета Йордан Лечков." Двамата си разменили телефоните, като Димов говорил с него само от възпитание. Пак добрите му обноски го карали да му връща обажданията. Скандалният магистрат коментира, че не мисли, че е извършил нещо нередно и че натиск върху работата му имало постоянно, дори и от собствената му майка. Доколко е работа на един член на ВСС да поема ангажимент да свърже съмнителен обект с представител на местната власт едва ли може да се спори. Но както ще стане ясно след малко, този вид дейности са в кръвта на членовете на съвета.
Не особено убедителен в обясненията беше и самият Стойко Стоев. Бившият военен магистрат, който попадна във ВСС от квотата на НДСВ, обясни, че се познава от 4-5 години с Красьо, като причина за запознанството им били общите им интереси в строителството: "Имам много имоти в София - 11 хил. кв.м, и ако ги продам, ще взема над 7 млн. евро, но реших да построя център за деца с увреждания. Изпратил съм проекта в министерствата на външните работи и на земеделието, Светия синод, Ватикана и Европейската комисия. Красьо е кандидатствал по проекти и за това говорихме. Ако това е неморално, ще си подам оставката. Лично посъветвах колегата Иван Колев да огласи случая с Красьо, но когато той говореше за него, не го свързвах с моя познат." Последното, естествено, не звучи правдоподобно: хем го познава от 4-5 години (явно добре, щом се вижда наистина често с него), хем не може да свърже матрицата "Красьо - бизнесмен - НДСВ - Плевен".
Въпреки изнесената информация Стоев се опита да защити Красимир Георгиев, като каза, че не познава "човек с ланци от Плевен", а Краси от София, който бил  докторант по икономика (и действително Краси и приятелката му учат Стопанската академия в Свищов). Това, което Стойков не знае, е, че приятелят му докторант по икономика най-вероятно ще бъде разследван за укриване на данъци. Според главния прокурор, през последните пет години Красимир Георгиев е декларирал месечен доход "под социалния минимум", но в същото време показвал изключително висок стандарт на живот. Справка в имотния регистър показва, че през последната година и половина Красьо активно е купува имоти в София, а в началото на тази година е придобил голям терен и промишлени сгради директно от областния управител на Шумен.
Докато защитаваше Красьо, бившият военен магистрат Стойко Стоев предположи, че

Контактите на приятеля му с магистрати
най-вероятно били в градовете Плевен (откъдето бил), Пловдив (където имал приятели) и Бургас (откъдето била приятелката му, която явно Стоев познава добре). Без изненада  предположенията на члена на ВСС са точно в десетката. Източници на "Капитал" разказват, че сред контактувалите с Красьо магистрати е председателят на апелативния съд в Бургас Дора Чинева, както и окръжният прокурор на Пловдив Иван Даскалов.
Близки до разследването коментираха, че най-вероятно броят на магистратите, които са говорили с Красимир Георгиев ще се увеличи. Прокуратура все още очаква информация за някои от телефоните, с които той е разговарял. Освен това четвъртък сутринта разследващите са открили и втори телефон, който "черничкият човек с ланците" е използвал. Набираните от него номера също предстои да бъдат проверявани. Данни за срещите на Красьо имало и от други оперативни способи.
Най-кратък от тримата кореспонденти на Красьо във ВСС беше Пламен Стоилов (който е провел един-единствен разговор с него). Той заподозря, че е бил натопен заради опитите му да защити следствието от закриване и да подобри законодателството, което в момента обслужвало мафията.
"Капитал" потърси Красимир Георгиев на един от мобилните телефони, който има информация, че използва. От другата страна вдигна жена, която каза, че има грешка, но впоследствие попита: "Кой го търси?"
След като изслушаха плитките обяснения на колегите си (които категорично отказаха да подадат оставки), членовете на ВСС взеха решение да създадат специална комисия, която да разследва случая. Това най-вероятно ще доведе до забавяне решението с няколко месеца. Но това не е страшно. По-притеснителното е, че редица ключови въпроси (виж карето) останаха без отговор. И още - за пореден път неясно за кога беше отложен и истинският, лишен от клишета и конкретен дебат за етиката и морала в съдебната система.
Въпросите на главния прокурор

Кой е истинският мотив сериозни магистрати да потърсят непонятни отношения с един 27- годишен съдържател на дискотека в Плевен?
Защо магистратите го приемат с доверие - говорят си с него за нещата, срещат се?
Защо магистратите не допускат , че този човек няма никакво смислено основание безкористно да им предложи помощта си?
Какво всъщност очаква Краси в замяна?
Има ли наистина връзка между Краси и членове на ВСС, което да обясни поведението на редица магистрати?

 

От: http://www.capital.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional