Свободата днес и тук 01 Юли 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Прокуратурата няма да разследва Пеевски за набеждаване заради "убийството" му

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. Дневник

Софийската градска прокуратура (СГП) е отказала да разследва депутата от ДПС и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски за набеждаване. Срещу Пеевски беше подаден сигнал от Георги Христов - един от тримата задържани през юни 2014 г. и обвинени  опит за убийство на Пеевски.

Постановлението от пети март, за което "Капитал" съобщава, е на обвинителя Димитър Франтишек. Отказа си той мотивира с това, че не депутатът подава сигнала срещу тримата мъже, а неговите охранители. Прокуратурата не е установила Пеевски да е карал или мотивирал бодигардовете си да сигнализират органите на МВР готвеното покушения, решението за това било тяхно.

Освен това едва след като тримата мъже са задържани, депутатът от ДПС е бил разпитан и затова според прокуратурата не може да бъде отговорен, че е набедил някого в престъпление. Депутатът от ДПС обаче неколкократно наричаше арестуваните "моите убийци".

Георги Христов, Венцислав Върбанов и  Красимир Методиев бяха задържани за 72 часа на 12 юни 2014 година, като срещу тях имаше обвинение, че са се опитали да убият депутата от ДПС. Софийският градски съд отказа да ги задържи за постоянно с мотив, че срещу тях липсват каквито и да било доказателства. Няколко дни след това главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че държавното обвинение е допуснало грешка и че няма нито убийство, нито убийци. Разследването беше възложено на Столичното следствие, ръководено доскоро от Петьо Петров, известен с прякора си Петьо Еврото. В рамките на разследването тримата обвиняеми са следени и подслушвани в продължение на близо месец.

Делото беше прекратено, а две съдебни инстанции потвърдиха прекратяването. По-късно беше отменена и полицейската заповед за първоначалното задържане на Георги Христов за 24 часа.

Отказът на прокуратурата ще бъде обжалван, обяви пред "Капитал" адвокатът на Георги Христов Николай Хаджигенов. Той подготвя и иск срещу прокуратурата заради причинените на клиента му вреди с незаконното обвинение и задържане.

Хаджигенов се е опитвал в продължение на половин година да получи копия от материали от делото, които да му помогнат да подготви иска, но ръководството на Софийската градска прокуратура го е саботирало. През октомври миналата година заедно със сигнала за набеждаване срещу Пеевски той е поискал и да се запознае с досъдебното производство, водено срещу клиента му.

След като в продължение на четири месеца не получава отговор, подава нова молба. На нея е отговорено, че ще получи поисканите копия чак когато прокуратурата се произнесе по сигнала, подаден за набеждаване срещу Пеевски. Преди десетина дни на адвокат Хаджигенов е отказано да получи материалите. Прокурор Анна Алексова отговаря, че адвокатът трябва да посочи "причините, поради които ви е необходимо тяхното предоставяне". "Причините - завеждане на дело срещу прокуратурата, са посочени още в първата ми молба", заявява още адвокат Николай Хаджигенов.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional