Свободата днес и тук 26 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Цветан Василев повдигна завесата над сделките за БТК и "Дунарит"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Ден след като люксембургската компания LIC33 обяви в отворено писмо до премиера, че сделката за придобиване на най-големия пакет в БТК ("Виваком") е окончателна и призова властите да не пречат, продавачът Цветан Василев потвърди, че е прехвърлил изцяло контрола на Пиер Луврие, собственик на LIC33. Укриващият се в Белград банкер публикува обръщение на личния си сайт, в което хвърля светлина върху сделките за БТК и "Дунарит" – две от шестте дружества, кредитирани от КТБ, които той продал за 1 евро на Луврие под условие да изплати 900 млн. задължения. Василев освен това разкрива, че миналата година имал план да продаде свои ключови активи и да намали кредитния портфейл на КТБ с 1.5 млрд. лева, но "ня#КОЙ" спрял това, "използвайки по недопустим начин репресивните органи на държавата и подчинявайки централната банка и правителството на Орешарски! Което всъщност му беше дадено на концесия от безхаберниците на "Позитано“ 20".

Затова е жалък Станишев, жалък е и Орешарски, пише Василев, който очевидно е във фаза на активизация и само преди три дни заяви в интервю пред сайта "Гласове", че депутатът от ДПС Делян Пеевски го изнудвал да му прехвърля активи, но след като му било отказано, атакувал Корпоративна търговска банка (КТБ). В новото си послание Василев говори за Пеевски като за "ня#КОЙ".

Той обяснява, че обръщението му е провокирано от "медийни спекулации, последвали интервюто ми за "Гласове".

Преди повече от седмица LIC33 и собственикът й Пиер Луврие обявиха, че са придобили от Василев 43% от телекома, както и компанията за телевизионно и радио разпръскване "НУРТС България", военните заводи "Дунарит" и "Авионамс", вторият мултиплекс "Фърст Диджитъл" и пийпълметричната агенция "Гарб".

По-късно в интервю "Гласове" Василев обясни, че сделката е под условие да се платят дълговете на дружествата към затворената КТБ. Конкретни подробности така и не бяха изнесени, като не беше ясно през кои дружества точно е станало прехвърлянето. Информация за това няма и Комисията за защита на конкуренцията, а държавата се опитва да спре придобиването като в последните дни Националната агенция за приходите (НАП) наложи запори на доста дружества притежавани пряко или непряко от Василев. Сред тях са и акциите на едноличния собственик на БТК "Вива Телеком България".

 

Да се платят поне 200 млн. евро дългове на БТК

Според изявлението на Василев той вече е прехвърлил на Луврие контрола върху дружествата "Хедж инвестмънт България" и "Технологичен център - институт по микроелектроника" (ТЦ-ИМЕ). Според търговския регистър Луврие е прокурист на "Хедж Инвестмънт България", която пък контролира завода за производство на боеприпаси "Дунарит" и авиоремонтното дружество "Авионамс". Собственик на над 90% от "Хедж Инвестмънт България" е регистрираното на Британските Вирджински острови "И Еф Ви Интернешънъл Файнаншъл Венчърс".

Според Василев дълговете на "Хедж Инвестмънт България" са 50 млн. евро. Още толкова били тези на "Дунарит и "Авионамс". Освен това "Дунарит" е заложен в полза на фирмата "Е. Миролио" за вземане в размер на 20.7 млн. евро.

"ТЦ-ИМЕ е страна по договор с компания -SPV на "ВТБ Капитал" и съответно има права върху 33.3% от компанията–майка на "Виваком" (търговското наименование на БТК - б.а.)", пише Василев. Според търговския регистър ТЦ-ИМЕ е собственост на фирмите "Кен трейд" и "И Еф Ви Интернешънъл Файнаншъл Венчърс", както и на КТБ. В момента акциите на "Кен трейд" в ТЦ-ИМЕ са запорирани от НАП. Управител на ТЦ-ИМЕ е Теодора Танева, която е сред основните свидетели срещу Василев.

Банкерът не казва колко общо са задълженията на БТК, но пише, че в договора с Луврие е заложено да бъдат изплатени поне 200 млн. евро.

"Когато погледнете дълговете на тези компании, ще разберете защо сделката е била за едно евро. Няма обаче кой да обясни поради какви причини повече от 9 месеца регистър и съд отказват смяната на директора на ТЦ-ИМЕ – защитен свидетел на прокуратурата, след като на проведените събрания е представен над 90% от капитала? Същият защитен свидетел, за който се доказа, че е фалшифицирал мой подпис и че лъже в съда", пише Василев и допълва: "Аналогична беше ситуацията и с "Хедж инвестмънт", където пък друг защитен свидетел и доверено лице на новите господари Бисер Лазов дълго време се опитваше да прави промени в управлението на "Дунарит" без абсолютно никакви основания. Но за това ще трябва някой ден да отговарят всички."

"Естествено никой не може да бъде обвиняван, в случая г-н Луврие, че иска да направи печалба. Особено след като ня#КОЙ направи всичко възможно да направи този актив лесна плячка за своите амбиции. Обвиняват ме, че търговското предприятие било заложено на г-н Миролио? Kакъв е проблемът, след като са изплатени задълженията на банката (КТБ)? Или парите на г-н Миролио имат различна стойност от тази на Фонда за гарантиране на влоговете на гражданите?", пише Василев.

Несериозно било синдиците да продават предприятията

Според него е несериозно тези дружества да се продават от синдиците на КТБ при положение, че станат част от масата на несъстоятелността на банката. Особено сложен бил въпросът с БТК. "Нека да говорим сериозно! Вече посочих, че за да се реши този казус, трябва комплексен подход, който при създалата се ситуация аз не бях в състояние да осигуря – преговори с българските власти, преговори с ВТБ, преговори с кредиторите, преговори с миноритарните акционери, и не на последно място – с регулаторните органи в Брюксел и в София. Всичко това, както и погасяването на определен обем от задължения към банката (но не по-малко от 200 милиона евро за "Виваком"), е залегнало в договора с г-н Луврие", твърди Василев.

Според него твърденията, че е прехвърлил собствеността си в БТК на люксембургско дружество били от "типа крадецът вика дръжте крадеца“. Подобен сигнал подаде до Комисията за защита на конкуренцията Теодора Танева от името на ТЦ-ИМЕ. В него се казва, че неправомерно е прехвърлена собствеността в БТК, като ТЦ-ИМЕ загубило контрола над дружество "Технотел инвест" и така над телекома. Проверката по сигнала беше изпратена на Европейската комисия заради големия оборот на замесените дружества и липсата на ясни доказателства дали наистина има прехвърляне на собствеността.

"Компанията държател на този пакет от 43.3%, винаги е била моя еднолична собственост – "Бромак", "Бромак Телеком инвест". Смешният плач на слугите на Пеевски и прокуратурата, че виждате ли, дружеството "Технотел инвест" било ограбено, показва само едно – че за тези хора право не съществува. Иначе щяха да знаят, че този договор е отдавна прекратен и ангажимент на придобиващата компания е да изплати дълга на "Технотел инвест" към банката. Но в крайна сметка явно максимата "Не стреляйте по пианиста, той толкова си може“ обяснява масовата истерия по този въпрос", посочва Василев.

В момента по искане на НАП са блокирани акциите на ТЦ-ИМЕ в дружеството "Технотел инвест" заради публично вземане за 1.5 млн. лв. Запорирани са и акции на "Бромак Финанс" в "Бромак телеком инвест".

"Още веднъж искам да подчертая за онези, които все още не са или не искат да разберат – за придобиването на "Виваком" са платени малко над 150 млн. евро, а компанията на г-н Луврие е поела ангажимент да плати минимум 200 млн. евро. И независимо от опита на някои да противопоставят на моето твърдение, че това е условие за сделката, твърдението на г-н Луврие, че тя е окончателна, ще кажа – въпрос на тълкуване. Ако той предпочете да го тълкува по друг начин, от този който обявих – аз ще спра сделката", казва още банкерът.

Василев призовава премиера Бойко Борисов да се срещне с Луврие и да прецени "доколко е сериозен".

Имало план за продажба на три ключови дружества

В изявлението си Василев казва още, че преди затварянето на КТБ имал намерение да продаде част от ключовите активи, придобити непряко чрез кредити от затворената банка. Сред тях били БТК, "Петрол", както и "НУРТС България". Работело се по оферта за около 300 млн. евро цена за "Петрол", поне 120 млн. евро за "НУРТС България" и около 430 млн. евро за БТК.

"С една дума, заедно с мениджмънта на банката (КТБ – бел.авт.), имахме програма за намаляване на кредитния портфейл с около 1.5 млрд. лв. в рамките на 1 година. Това, наред с всичко останало, щеше да освободи и достатъчно капитал. На всичко отгоре, имахме добре разработен бизнес модел за банка "Виктория“! Изглежда, обаче, ня#КОЙ се уплаши от това. И направи всичко възможно да ни спре! И успя! Повтарям – използвайки по недопустим начин репресивните органи на държавата и подчинявайки централната банка и правителството на Орешарски! Което всъщност му беше дадено на концесия от безхаберниците на "Позитано“ 20. Затова е жалък Станишев (Сергей Станишев, бивш председател на БСП и настоящ на Партията на европейските социалисти), като казва, че се е опитал да спре това безумие (той си знае)! Жалък е и Орешарски, когато в непринуден разговор казва – политическо решение. И той си знае!", се казва още в изявлението.

 

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional