Свободата днес и тук 20 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Ще остане ли недосегаем председателят на ВАС и при новия главен инспектор?

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Петя Владимирова, http://www.dnevnik.bg

 

  •  
     


Кандидатите - съдиите Теодора Точкова, председател на Административен съд-Хасково, и Вера Чочкова, съдия от Наказателната колегия на Софийския градски съд - бяха излъчени след детайлно публично препитване от съдийската общност, която предложи на парламента и двете кандидатури.

Откъм депутатските среди в различни цветове долитат дни наред сведения, че изборът вече е направен - парламентарните партии се обединили в (пореден) и вече закономерен консенсус - следващият главен съдебен инспектор да бъде Теодора Точкова.

Каква е връзката обаче между избора на главен съдебен инспектор и фаворизирането на Георги Колев от сегашния Инспекторат? И фаворизиран ли е той наистина?

Изборът на главен инспектор се провежда сред безпрецедентна недосегаемост на Колев

от Инспектората. Говорят фактите.

В навечерието на избора Инспекторатът отказа да провери конкретен сигнал срещу Колев: как е формиран Петчленният състав по делото на бившия член на ВСС от прокурорската квота Камен Ситнилски, уволнен   в противоречие с изискваните от Закона за съдебната власт две трети мнозинство. Както информира вече сайтът "Съдебни репортажи", Захаринка Тодорова член на Инспектората, бивш съдия от ВАС, която след края на мандата си в ИВСС е нормално да се върне във ВАС при председателя Колев, си е направила отвод, а главният инспектор в оставка Ана Караиванова не е посочила друг проверяващ на нейно място.

Да припомним: На 20 януари т.г. мнозинството на ВСС, гравитиращо около главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на ВАС Георги Колев, след съпротива на самия Колев, отказа да нареди проверка по сигнала на Ситнилски как е формиран Петчленния състав по делото му. Не само това: мнозинството гласува "да изпрати за сведение" на Инспектората сигнала, а не "да  възложи" на Инсректората да извърши проверка.

Да уточним, че формирането на съдебните състави е елемент от законовото изискване за случайно разпределение на делата.

Във ВАС обаче петчленните състави се формират със заповед на председателя Колев от 2013 г, като на случаен принцип се избира само съдия докладчикът, а останалите четирима съдии - по старшинство от същото отделение, от което е докладчикът. В конкретния случай (делото Ситнилски) нарушена е заповедта на Колев, защото двама от съдиите са включени в състава в нарушение на принципа на старшинството. Това конкретно нарушение се знае във ВАС, говори се открито за него, посочват се и имената: вместо съдиите Чакърова и Митев, по делото е трябвало да решават съдиите Марина Михайлова и Диана Добрева.

Но - парадоксално - председателят Колев не допусна да бъде проверено защо и от кого е нарушена...собствената му заповед (извън въпроса дали въобще тя е перфектна от гледна точка на изискването на Закона за съдебната власт за разпределение на делата на случаен принцип).

Връщам се на връзката между недосегаемостта на Колев за Инспектората и утрешния избор на главен съдебен инспектор:

Независим главен инспектор е опасен за председателя на ВАС

защото може да сложи край на неговата недосегаемост за проверки. А парламентарното мнозинство е готово да услужи всякак да не се оправдаят опасенията му, защото в момента Георги Колев е "героят на съдебната власт" предвид делото за лиценза на КТБ, което той решава в буквалния смисъл  - като влезе лично в петчленния състав.

С други думи:

Паралелно с политическото влияние на Георги Колев укрепва се и неговата безконтролност

ако бъдещият главен съдебен инспектор бъде сговорчив.

Но нима съдия Теодора Точкова може да бъде подозирана в зависимости?

Видимо не. Проблемът е в манталитета на председателя на ВАС и подкрепящите го политици. Ако утре не бъде опровергана прогнозата за избора. 

Иначе казано: Както си е направила отвод миналата седмица инспекторката от ИВСС, която е бивш съдия от ВАС, така някои се надяват, че и новият евентуален главен инспектор Теодора Точкова, която е председател на Административиня съд в Хасково, тоест също е от системата на административното правосъдие, ще се чувства неудобно да провери какво става във върховния етаж на това правосъдие, към което самата тя принадлежи. Да не си правим илюзии, че без благословията на Георги Колев ВСС би избрал някого за председател на окръжен административен съд, и то за втори мандат.  

Но съдия Точкова лесно ще потвърди или отхвърли съмненията - дали и тя ще пази председателя на ВАС или ще нареди проверка на негови действия. 

Ще кажете - ами ако главен съдебен инспектор стане наказателен съдия, няма ли да помислим същото - че ще бъде опазен от проверки върхът на наказателното правосъдие?

Не, защото Върховният касационен съд и наказателната му колегия не са се прочули с пороците и скандалите, които от години съсипват авторитета на Върховния административен съд и сриват доверието в правосъдието.

И ако за ГЕРБ и ДПС става все по-закономерно да гласуват екипно, загадка е дали БСП и Реформаторският блок се замислят нормална ли е недосегаемостта на председателя на ВАС, чийто произвол се коментира вече и от съдиите.

(Съвсем отделно стои въпросът, че по време на предишната процедура юристи от различни парламентарни групи - без ДПС, коментираха неформално, че концепцията на Вера Чочкова е  по-целенасочена за постигане на реална ефективност на инспектората - това не е тема на коментара.)


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional