Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Докато обсъждали "Белене", Саркози три пъти напомнил на Борисов за Чернобил

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Екип на Меdiapool


Бойко Борисов с колегата си Франсоа Фийон

България търси френски компании да се включат като инвеститори в проекта АЕЦ "Белене", за да стане той "общоевропейски", заяви премиерът Бойко Борисов в понеделник след срещата си с френския премиер Франсоа Фийон. Борисов е на двудневно посещение в Париж начело на голяма правителствена делегация.

Темата е била обсъждана и на последвалата среща с френския президент Никола Саркози, с който, по думите на Борисов, най-тежък е бил разговорът по отношение на отбраната.

Никола Саркози прояви разбиране, че до момента ние не можем да купим френски корвети, а разговорът за ремонта на белгийските фрегати, които са френско производство предстои, когато страната бъде в по-добро състояние, каза българският министър-председател.

Той заяви, че липсва финансиране за реализирането на АЕЦ "Белене”, липсват и определен тип гаранции.

"Тъй като проектът е в напреднала фаза – има похарчени пари, поръчано оборудване, поръчано гориво, г-н президентът ми зададе въпроса – "По какъв начин вие се отделяте от Русия, след като всичко е поръчано в Русия?", каза Борисов.

Саркози изтъкнал пред Борисов, че най-важното нещо е сигурността на централата и по време на разговора им на три пъти е цитирал аварията в Чернобил.

"За съжаление, аз съм премиер от два месеца. Но така или иначе има хвърлени пари и ние не можем с лесна ръка да го задраскаме. Затова търсим европейски партньори, които и да финансират, и да гарантират сигурността на тази централа", каза Бойко Борисов.

Той отново се възмути от предходното управление и запита риторично как може да хвърлим в една централа толкова пари и след като бъде построена, да се случи това, което стана със спрените реактори в АЕЦ "Козлодуй".

По думите му не е сигурно, че след 15 години тогавашният премиер на България няма да е принуден да "загроби и тези милиарди”.

Борисов изтъкна, че проектът за АЕЦ "Белене” е бил така направен, че е било предварително ясно кой ще го спечели.

Според него Никола Саркози е проявил разбиране и се е ангажирал Франция да бъде движеща сила в отпускането на още 300 млн. евро от ЕС за спрените блокове в АЕЦ "Козлодуй“.

Президентът и премиерът на Франция освен това се ангажирали да проучат интереса на френски компании към "Белене".

И в момента в този проект е включена френската "Арева" като подизпълнител  на руския консорциум "Атомстройекспорт". Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков се срещна в понеделник в Париж с представители на големи френски компании, сред които и "Арева".  Интересът й към проекта "Белене" беше заявен още през 2006 г. по време на визита на тогавашния премиер Сергей Станишев във Франция.

България вече обяви, че смята да се раздели с допълнителна част от дела си в АЕЦ “Белене“, който е 51 на сто. За другите 49 процента има акционерно споразумение с германската RWE, която спечели конкурса за избор на стратегически инвеститор в проекта. В процедурата участваха и френските “Електрисите дьо Франс“ (EDF) и “Газ дьо Франс-Сюез“ чрез белгийското си дружество “Електрабел“. ЕDF обаче се отказаха да подадат оферта, “Електрабел“ също се оттегли, въпреки че бе класирана втора след RWE и й бе предложена подялба на дела с германската компания.

Борисов съобщи още, че RWE иска ясен финансов проект за втората атомна централа у нас и преструктуриране на проекта, защото има много неизвестни в него.

"Както магистрала "Люлин”, така и "Белене” са правени с цел пи ар – без да се подготви проектът, така че да се постави за изпълнение”, посочи Борисов.

Париж няма да настоява да купуваме корвети

Бойко Борисов съобщи, че френският премиер е изразил разбиране към България, че няма средства да закупи корвети. По думите му "темата е много неприятна", защото в нашия бюджет не са заложени пари за такава сделка.

"Очаквах Франция по въпроса за корветите да реагира по-тежко", отбеляза Борисов.

Саркози постави въпроса за закупуването на четири корвети от френската компания "Армарис" през есента на 2007 г., когато дойде на официално посещение в София след триумфа си с освобождаването на българските медици в Либия. Разговорите продължиха в началото на юли м.г. при посещението на премиера Сергей Станишев в Париж, когато броят на заявените корвети бе сведен до две заради финансовите затруднения на страната ни.

Впоследствие Франция предложи България да закупи лицензи за строителството на военни и граждански кораби, които да се изграждат у нас, но и тази оферта не бе реализирана.

След разговорите си в понеделник Борисов съобщи още, че е възложил на военния министър Николай Младенов и на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов да подготвят цялостна програма за превъоръжаване на армията.

Досега се е работило само там, където е имало комисиони, отбеляза Бойко Борисов.

След срещата си с президента Саркози Борисов отбеляза, че разговорът е бил "много сериозен, много мъжки и много труден по различни теми".

"Тези, които бяха най-тежки за нас, са в сферата на отбраната и поетите ангажименти от предишни правителства. Обяснихме, че Франция е стратегически партньор на България, имаме стратегическо споразумение, но поради финансово-икономическата криза и дефицита в бюджета, на този етап договорените корвети няма да можем да ги купим. За моя радост г-н Саркози прояви разбиране, тъй като знае финансовото положение на България. Но що се касае до двете белгийски фрегати, които сме взели, модернизирането им ще се опитаме да го направим през 2011 г. заедно с тях”, каза Борисов.

Както той обясни след срещата си с премиера Фийон, модернизирането на една от белгийските фрегати, които са на въоръжение в нашите военноморси сили, ще струва 150-160 млн. евро.  

Борисов каза още, двамата с президента на Франция са разговаряли и по теми, "които се отнасят до българското въоръжение".

Премиерът посочи, че по-спешният въпрос пред армията е покупката на нови изтребители, тъй като през 2012 г. изтича летателният ресурс на използваните в момента руски самолети. "Радарите са ни на по 30 години, ракетите ни се взривяват и затова съм възложил на военния министър и на ресорния вицепремиер Цветан Цветанов да подготвят анализ за цялата техника, която нужна за превъоръжаване на армията", заяви още Борисов.

Никола Саркози се е ангажирал да помага на България за по-бързото усвояване на парите от еврофондовете. Той е поел ангажимента да съдейства за отлагането на договорите по Шенген, които страната ни е сключила, с четири месеца. Ако това стане, страната ни ще се справи по-добре с усвояването на средствата по тях, по думите на Борисов.

Борисов разказа, че със Саркози си спомнили добрите времена в МВР, когато единият е бил главен секретар, а другият министър на вътрешните работи. Сега също има много добро сътрудничество между двете министерства, както и с ДАНС, каза Борисов. Темата с престъпността, най-лесно ще преодолеем, каза Борисов и допълни, че това ще гарантира деблокирането и на фондовете.

От - http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional