Свободата днес и тук 24 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Платени тролове: Путин е велик!

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
СИМОНА РУСЕВА, http://www.clubz.bg

Разкаяла се киберактивистка разкрива подробности около пропагандната машина на Русия

Рисунка Уикипедия

 

БЕРЛИН – Тролове на Кремъл работят нон стоп, за да наливат масло в руската пропагандна машина. За съществуването им се знаеше отдавна от разкрития на опозиционния в. “Новая газета”.

За пръв път обаче манипулаторка на информация разкрива подробности около централата на троловете в Санкт Петербург пред в. “Франкфуртер алгемайне”.

Людмила Савчук (34 г.) е издържала само два месеца – до март т. г.

Но първо да поясним: тролът е чудовище от скандинавските народни поверия. Това са свръхестествени същества, оприличавани на великани и враждебно настроени към света. Те са нощни същества от камък с очи от диаманти, поглъщат хора, но и камъни. Раждат се от камък и на слънчева светлина пак стават на камък. Според съвременния жаргон тролът е човек, който публикува в интернет провокативна или невярна информация, за да провокират или да пропагандират определени идеи.

“Путин е гениален”, “Украинците са фашисти”, “Европа е декадентска”. Това е трябвало да твърди Людмила Савчук. И не само тя. Над 400 души работят 24 часа в денонощието, за да възхваляват Москва.

“Работата ни се състоеше в това, да пишем в духа на Кремъл, да превъзнасяме Путин, да хвалим неговата политика и да сразяваме враговете му”, разкрива Савчук. Тя е майка на две деца и живее в Санкт Петербург, където е централата на троловете. Трябвало е по 8-9 часа на ден да публикува в интернет дневно поне по 100 “свои позиции”, представяща се ту като домакиня, ту като студентка или спортистка. Срещу това тя, както и колегите й, е получавала  между 40 000 и 50 000 рубли месечно (640 – 800 евро). Това е далеч по-голяма сума от възнагражденията на руските журналисти.

Точно парите са мотивирали Людмила да кандидатства за работа в "Агенцията за изследване на интернет пространството", както официално се нарича централата на руските тролове.

Предхождащото интервю било кратко. Приел я накой си Олег, който я попитал: "Какво е мнението ви за нашата политика в Украйна?" Савчук, естествено, знаела какъв отговор се очаква от нея.

Тя била назначена и точно темата Украйна била нейния ресор. Савчук споделя, че всеки ден е получавала указания. Тя показва записана на мобилния й телефон заповед за поредния й коментар: "Украйна прие пакет от реформи, за да получи финансова подкрепа от Международния валутен фонд. За украинското правителство разходите за въоръжаване са по-важни от интересите на гражданите."

Савчук описва и как изглежда сградата на въпросната централа. Отвън тя с нищо не правела впечатление, била боядисана в сиво. Намирала се на ул. «Савушкин» в северен квартал на Санк Петербург. Сградата била превърната в истинска крепост със строга охрана и видеонаблюдение. Сред работещите царяла атмосфера на страх.

"Навсякъде има монтирани камери. Почти не разговаряхме помежду си. Най-много някой да ти каже: "Извинявай, но бързам", разказва Людмила. Нейните колеги били предимно млади хора, много от тях студенти. "На тях политиката им е абсолютно безразлична, нищо не приемаха сериозно. Това за тях това е източник на добри пари", твърди Людмила.

Имало и няколко по-възрастни колеги, за които работата представлявала истинска мисия. Те работели всеотдайно и с напоколебимо убеждение, че Путин наистина е велик, а политиката му – единствено правилната.

Савчук описва работата си като изключително трудна. Тя и останалите трябвало непрестанно да публикуват коментари в интернет. Не всички устоявали на темпото. Мнозина били уволнени, защото не съумявали да превръщат директивите в надеждни коментари, не намирали най-подходящите думи. Това водело до голямо текучество.

За пропагандната централа на Кремъл пръв съобщи през 2013 г. опозиционният в. «Новая газета». Негови журналисти под прикритие успяха да влязат там, но това беше старата малка сграда. Според изданието през октомври миналата година "агенцията" се е преместила в нова 5-етажна  сграда, окачествявайки я като "фабрика на троловете". Наскоро бил разкрит и нов международен отдел. Там работели хора с познания по чужди езици.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional