Свободата днес и тук 21 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Предпоследно от ГЕРБ: Прокуратурата ще се меси в сделки

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.clubz.bg

Депутати внесли текстове, които само минимизират ролята на държавното обвинение в гражданския процес

Данаил Кирилов. Снимка БГНЕС

Клуб Z

Въпреки промяната на позицията на премиера Бойко Борисов, че не главният прокурор, а финансовият министър трябва да защитава интереса на държавата в сделки, депутати от ГЕРБ продължават да упорстват по темата. Главният прокурор Сотир Цацаров също обяви, че не иска подобни правомощия.

Между първо и второ четене на промените в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) депутатите от ГЕРБ са внесли текстове, които запазват ролята на главния прокурор в гражданския процес, макар и минимизирана.

"Ние прецизирахме в максимална степен предложенията. Ограничили сме видовете прокурори, които могат да участват в граждански процес. Уточнили сме, че това може да бъде само главен прокурор или упълномощен от него заместник от Върховна касационна прокураура. Махнахме задължението на съда да уведомява прокуратурата за наличие на дела, в които се засяга държавният интерес".

Това обясни шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ). Той все пак уточни, че има и други предложения и не е ясно какво ще реши правната комисия.

"Предложението на Реформаторския блок е главният прокурор да се замени с финансовия министър", каза Кирилов. Той обаче обясни, че  сега финансовият министър е представител на държавата, и сега може да образува граждански производства, и сега може да изисква от съда налагането на обезпечителни мерки".

На въпрос не противоречат ли действията на депутатите на изявленията на Борисов, Кирилов отговори:

"По времето, когато подготвяхме този законопроект, това беше основната идея (главният прокурор да може да атакува сделки). Ние разсъждаваме от основата, от която тръгнахме, имаме законопроект, който е приет на първо четене." 

Kирилов призна, че промените в ГПК едва ли ще засегнат казуса КТБ, въпреки че те бяха инциирани по повод това, че фирми, свързани с банката, бяха продадени за 1 евро.

"Търсихме способи за защита на държавния интерес. Съобразяваме изявленията на всички институции", заяви Кирилов.

Шефът на правната комисия каза още, че промените в ГПК минават от спешен в нормален режим и ще бъдат гледани на второ четене след ваканцията за Великден.

В края на миналата седмица идеята беше те да станат факт още през тази седмица.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional