Свободата днес и тук 25 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Петър Бояджиев: Ако не беше Франция, "гнилата ябълка" Ченалова нямаше да стигне до ареста

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.faktor.bg

 

 
 
 

Петър Бояджиев

 

        Следим процеса срещу Цветан Цветанов, той е политически, вярваме на ВКС

Ако България иска да бъде равноправен и достоен член на ЕС, трябва така да реформира правосъдната си система, че тя да служи на гражданите, а не на мафията. В тази важна посока Франция винаги се е опитвала да бъде истински коректив и приятел на България. 

Днес вече скандалната съдия Румяна Ченалова е в следствения арест, а срещу нея има повдигнати сериозни обвинения. Само до преди месец на всеки българин това се струваше невъзможно и направо фантастично. Нещо повече – френският посланик Фрасноа дьо Кабан, който пръв уличи магистратът, бе подложен на атаки и критики, че се бъркал в „независимата“ съдебна система, че оказвал натиск на съда. Но именно той обяви Ченалова за „гнила ябълка“. Днес българите трябва да признаят, че ако дипломатът не бе предприел тази решителна стъпка, Ченалова щеше да продължи да бъде недосегаема, да злоупотребява с власт и да съсипва съдбите на почтените хора. Това обяви пред Faktor.bg политическият затворник от режима на Живков и емигрант във Франция Петър Бояджиев. Той припомни, че втората му родина винаги е следила с внимание и загриженост случващото се в българската съдебна система и се е опитвала безрезервно да помага за справедливостта в България. 

Бояджиев се връща и към случая „Борилски“. Българският студент бе убит през 2000 г. в квартирата си във Франция, а физическите извършители на престъплението успяха да избягат от френското правосъдие и да се укрият в България. Тук делото бе пред провал, проточиха го 10 години, а убийците на Борилски се оказаха роднини на родни магистрати, които се опитаха да ги измъкнат от справедливостта на Темида. Тогава пак с острата намеса на френското посолство, което лично следеше хода на делото в съда във Велико Търново и във ВКС се стигна до реални осъдителни присъди за убийците - Георги Желязков и Стоян Стоичков, които вече изтърпяват наказанието си.

Сега и Франция и българската общественост следят и делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. За всеки трезвомислещ няма съмнение, че зад него стоят политически подбуди и лично разчистване на сметки. Опасно е, ако българският съд наистина се окаже терен за такова съмнително правосъдие. Франция знае, че Цветанов започна битка с мафията в България, вкара „Наглите“ и „Килърите“ в затвора, а сега се опитват да го представят като престъпник и то за кокошкарски и несъстоятелни неща. В действията на предишните два съдебни състава станаха факт доста смущаващи обстоятелства, които се разминават с усещането за справедливостта. Има съмнение и за конфликт на интереси и сред магистратите, които ще гледат делото във ВКС. Изпитанието пред Темида е огромно, но не заради личността Цветанов, а заради надеждата на гражданите „гнилите ябълки“ да бъдат отстранени от почтените и достойни магистрати, които служат само на справедливостта. Вярваме на ВКС, но България трябва да покаже на Европа, че се разделя с тъмната страна на съдебната си система, коментира още Бояджиев.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional