Свободата днес и тук 28 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Невероятната история със секретния допуск на Делян Пеевски

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Красен Николов, http://www.mediapool.bg

 

        Над 140 хил. души са получили достъп до тайна информация за последните седем години

 

Снимка: БГНЕС

Представете си град с големината на Стара Загора с неговите кафенета, магазини, пазари и опашките пред гишетата на държавните и общинските служби. Това са около 140 000 души. А сега си представете, че толкова хора са получили достъп до тайните на държавата от започването на работа на ДАНС през 2008 година. Това е факт.

От създаването си ДАНС е проверила за надеждност общо 141 758 души. Спецслужбата е преценила, че на практика всички те отговарят на изискванията за достъп до класифицирана информация. Отказано е на едва 208 души. Това са 0.1 процента от всички проверени в една от най-корумпираните държави в Европа, които не са получили допуск. Статистиката е смущаваща, защото за постановяване на отказ за достъп до класифицирана информация е достатъчно да има дори и съмнение за корупция. За сравнение цялата централна държавна администрация, заедно с МВР, е около 110 000 души.

Проверка на Mediapool, проведена със средствата на Закона за достъп до обществена информация, показва, че контролът върху достъпа до секретна информация е по-слаб и от съдебния контрол върху специалните разузнавателни средства. Там отказите са малко над 1%, а всички са единодушни, че съдебен контрол върху СРС-та на практика няма.

Борбата с нерегламентирания теч на "строго засекретена" информация също не е най-силната страна на българските спецслужби. За последните седем години те са установили едва шест такива случая, а медийните скандали са през седмица.

Историята на Делян Пеевски

 

Историята с издадения допуск на Делян Пеевски през 2013 година фокусира вниманието на обществото върху проблемите в ДАНС. Проверката на Пеевски е извършена от ДАНС по "спешност" с разпореждане от тогавашния премиер Пламен Орешарски. ДАНС буквално е козирувала на премиера, за да уреди своя бъдещ шеф с необходимия документ. Процедурата за Пеевски е траела точно седем дни (два от тях почивни), въпреки че препоръчителният срок е 60 дни. Нещата на Пеевски са се уредили почти 10 пъти по-бързо, показва проверка на Mediapool.

Със засичане на информацията от няколко документа може с голяма вероятност да се предположи, че депутатът от ДПС, избран за шеф на ДАНС и след това оттеглен, е един от само тримата българи, които са успели да получат ниво на допуск до класифицирана информация "Строго секретно" при положение, че преди това допускът им е бил прекратен.

Издаването на достъп до документ с гриф "строго секретно" е сериозна работа, тъй като отворя врати към най-големите тайни на държавата. Законът дори дава възможност за удължаване на 60-дневния срок при наличие на спорни въпроси около проверяваните лица. Такива спорни моменти около Делян Пеевски има, но ДАНС е успяла да прекрачи и задължителните инструкции, за да угоди на бъдещия си председател.

ДАНС е подхождала твърде избирателно към процедурите за издаване на допуски. Всичко зависи от човека, който се нуждае от въпросния документ. Някои хора се проверяват по 2-3 месеца, а други по една седмица. Делян Пеевски получава своя допуск точно навреме - три дни преди Народното събрание да го избере за шеф на ДАНС и да хвърли държавата в тежка криза и продължителни протести.

Държавната тайна е най-голямата тайна

Фриволното поведение на ДАНС по отношение на допуските не означава, че службата не се пази ревниво от обществото как точно извършва проверките. Оказва се, че информация дали има вътрешни правила в ДАНС за извършване на проучванията за надеждност на лицата е... държавна тайна. Забележете, не самите правила, а дали изобщо ги има е секретна информация.

Спецагенцията отказва да отговори и на въпроса колко нейни служители са били наказвани дисциплинарно за нарушаване на процедурите за издаване на допуск. Не бе дадена и информация дали ДАНС проверява хората за наличие на сметки в офшорни зони преди да издаде допуск.

Финансовите зависимости нямат значение

Плътната информационна завеса около процедурите се открехва от инструкцията на ДКСИ, която задължава ДАНС да прави проверка за съответствие между стандарта на живот и доходите преди да реши за допуските.

"Дали (проверяваният) изпитва финансови затруднения или живее в неоправдан лукс", е буквалната формулировка в документа. Тази проверка е важна, защото финансовото положение може да вкара хората в зависимости. Никоя държава няма полза от зависими хора, които боравят с нейните тайни.

При тези проверки банките са длъжни да предоставят сведения за авоарите и операциите по сметките и влоговете на лицата, които са обект на проучване за надеждност. Проучваните лица трябва да предоставят и своето съгласие за разкриването на банковата тайна.

Делян Пеевски не без основание е определен като един "успял млад мъж". Той ходи, обграден със скъпа и многобройна охрана. Майката му Ирена Кръстева притежава една от най-големите медийни групи, а самият Пеевски не отрича, че има влияние в тази групировка. В същото време, според декларацията му пред Сметната палата, той не притежава почти нищо.

Публична информация обаче е, че "Нова българска медийна група" се разраства с кредити от КТБ. Също така е известно, че тази медийна група започна яростна атака срещу КТБ точно преди банката да хлопне кепенците през 2014 година.

Четири дни преди затварянето на КТБ хора от тогавашната управа на банката обявиха, че неуредени финансови взаимоотношения за около 100 милиона лева са причина за разрива между Цветан Василев и Делян Пеевски. Те признаха, че Делян Пеевски "формално" няма сметки в КТБ, но говореха за негови интереси в банката.

Дори депутатът от ДПС да е нямал никакви интереси в КТБ, то ДАНС е трябвало поне да провери упоритите слухове в обществото за наличие на такива връзки. Съмненията бяха налични и към момента, в който той беше избран за шеф на ДАНС. Фактът, че допускът му е издаден само за седмица, говори ясно, че подобни проверки не са направени, въпреки задължителните инструкции.

За Пеевски така, а за другите иначе

За да се разбере дали ДАНС е подходила твърде избирателно към депутата от ДПС, Mediapool се свърза с държавна институция, чиито служители също трябва да минават през сериозни проверки за надеждност – Националното бюро за контрол на СРС. Оказа се, че председателят на бюрото Бойко Рашков е получил своя допуск след проверка, която е продължила над 20 дни.

Редовите служителите на Бюрото са били проверявани по над 2 месеца преди да получат допуска си, който им позволява да започнат работа. Проверката на Делян Пеевски е приключила осем пъти по-бързо.

Тази скорост е необяснима, още повече, че допускът на Делян Пеевски с ниво "строго секретно" веднъж вече е бил отнеман. През 2006 година той беше заместник-министър по бедствията и авариите в министерството на Емел Етем и се оказа замесен в корупционния скандал "Р.Овч". Тогавашният премиер Сергей Станишев уволни Пеевски и допускът на депутата бе отнет. Самият Станишев коментира лаконично: "Към него (Пеевски) бяха отправени сериозни обвинения".

Казусът с допуска на Пеевски обаче не е единственият. Председателят на вътрешната комисия Атанас Атанасов (Реформаторски блок) припомни в коментар за Mediapool случая с Емил Вълев, който по време на първия мандат на президента Георги Първанов бе назначен за посланик на България в НАТО. На Вълев първо му е даден допуск, но после ДКСИ му отказва достъп до тайните на НАТО и властите в София са принудени да го изтеглят от централата на Алианса.

Няколко години по-късно Емил Вълев е назначен за секретар на президента Георги Първанов и отново получава допуск до класифицирана информация. Така един и същи човек веднъж не отговаря на изискванията, а по-късно се оказва пригоден в зависимост от конюнктурата.

Политическото влияние

Проблемът с допуските не е свързан само с опазването на държавните тайни. Властта върху процедурите за издаване на достъп до класифицирана информация е изключително мощен инструмент в ръцете на спецслужбата. Чрез него ДАНС буквално има право да кадрува на най-високи нива, защото допускът много честно е главно условие някой да бъде назначен или уволнен от държавния апарат.

Емблематичен пример е подчиняването на предходния състав на Висшия съдебен съвет от ГЕРБ. Първоначално ВСС бе остър критик на управляващата партия, но тогава вътрешният министър Цветан Цветанов заплаши, че ще се въведат задължителна проверка за надеждност на членове на съвета, която да завърши с издаването на допуск. От този момент нататък ВСС клекна пред ГЕРБ и дори избра неговата семейна приятелка Владимира Янева за шеф на едно от най-важните съдилища в държавата – Софийския градски съд.

Фирмената сигурност

Малцина знаят, но ДАНС извършва и проверки за издаване на удостоверение за сигурност и на фирмите. Без този документ юридическите лица нямат право да участват в т.нар. специални обществени поръчки за доставка на стоки и услуги в сферата на националната сигурност. Тези фирми продават екипировка на армията, полицията, изграждат информационните системи на ключови държавни институции.

От създаването на ДАНС са проверени 534 фирми. Отказите за издаване на този сертификат са два. Положението е същото като с проверките на хората, които получават право да четат документи, но фирмите продават оръжия.

* Тази статия е разработена с подкрепата на Програма достъп до информация и Фондация "Америка за България”.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional