Свободата днес и тук 25 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ЕС: "Газпром" е налагал на България необосновано високи цени (обновена)

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Веселин Желев, http://www.clubz.bg

 

Комисията обвини руската компания, че злоупотребява с пазарното си господство

Снимка БГНЕС

 

Европейската комисия заяви днес на руския газов монопол "Газпром", че злоупотребява с пазарното си господство и рискува глоба, която може да достигне 10 на сто целия му търговски оборот.

България е между пет европейски страни, на които "Газпром" е налагал необосновано високи цени, злоупотребявайки с положението си на доминиращ  доставчик на газ.

Компанията има 12 седмици, за да отговори на изпратеното ѝ днес от Комисията писмо с възражения, каза еврокомисарката по конкуренцията Маргрете Вестагер. То идва след предварително антимонополно разследване срещу "Газпром", което  Комисията започна на 31 август 2012 година.

"Това дело не е политическо. Знам, че ще има спекулации за него", каза тя.. "Ние нямаме проблем с компания, а с поведение...Не искаме да решаваме цените, искаме пазарът да работи"

„ОАО „Газпром“ намира възраженията представени от Европейската комисия за неоснователни“, заяви в съобщение за медиите компанията. „ОАО „Газпром“ строго се придържа към всички норми на международното право и на националното законодателство в страните, където Групата „Газпром“ прави бизнес. Бизнес практиките на Групата „Газпром“ на пазара на ЕС, включително принципите на ценообразуване, са в пълно съотвествие със стандартите съблюдавани от други производители и износители на природен газ“.

Писмото с възражения е етап на антимонополната процедура. То може да доведе да споразумение , но може и да бъде последвано от дело, което да установи дали визираната компания е нарушила евроепейските правила за конкуренцията и ако е направила това, да ѝ бъде наложена глоба достигаща максимум от една десета от целия ѝ оборот. Глобената фирма може да оспорва санкцията по съдебен път.

В момента  "Газпром" може да поиска и устно изслушване. Комисията обеща да зачете напълно правото му на защита и да разгледа внимателно неговите коментари, преди да вземе решение. 

Предварителното становище

Становището на Комисията, което се основава на предварителното разследвание, е, че „Газпром“ нарушава антитръстовите правила на ЕС посредством цялостна стратегия за разделяне на централно- и източноевропейските газови пазари. Той прави това, като например ограничава възможността на своите клиенти да препродават закупения газ през граница.

Това може да е позволило на „Газпром“ да налага несправедливи цени в някои страни от ЕС, смята Комисията. Освен това е възможно „Газпром“ да е злоупотребил с господстващото си пазарно положение като е поставял доставките на газ в зависимост от получаване на несвързани ангажименти от търговците на едро по отношение на инфраструктурата за пренос на газ.

Възраженията в детайли

Според предварителното разследване „Газпром“ възпрепятства конкуренцията на пазарите на доставка на газ в осем страни от ЕС:  България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия.  Комисията смята, че компанията има "цялостна стратегия на злоупотреба" в тези пазари за доставка на газ.

 • Брюксел счита, че „Газпром“ налага териториални ограничения в споразуменията си за доставка с търговци на едро и някои промишлени клиенти в посочените страни. Те включват забрани за износ и клаузи, налагащи закупеният газ да се използва на конкретна територия.
 •  
 • Руският монопол задължава търговците на едро да искат съгласието му, за да изнесат газ и отказва при определени обстоятелства да променя мястото, където трябва да се достави газа. За Комисията тези мерки пречат на свободната търговия с газ.
 •  
 • Освен това те могат да доведат до по-високи цени на газа и позволяват на „Газпром“ да налага несправедливо ценообразуване в пет страни от ЕС, а именно България, Естония, Латвия, Литва и Полша. Той според Комисията налага на търговците на едро цени значително надвишаващи разходите му или референтните цени.
 •  
 • Предварителното становище посочва, че цените на газа за източноевропейските клиенти се дължат отчасти на формули в договорите за доставка, по които „Газпром“ ги индексира взависимост от цените на кошница от петролни продукти и които неоправдано го облагодетелстват.
 •  
 • Възможно е също „Газпром“ да използва своето господстващо пазарно положение, като поставя доставките на газ за България и за Полша в зависимост от получаване на несвързани ангажименти от търговците на едро по отношение на инфраструктура за пренос на газ, се казва още в становището.
 •  
 • Така например, доставките на газ са били поставени в зависимост от инвестиции в проект за газопровод, подкрепян от „Газпром“, или от съгласието на съответната страна „Газпром“ да засили контрола си върху даден газопровод, се казва в него.

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional