Свободата днес и тук 21 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Проправителствен хумор в Москва- пародия на пародирането

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев, www.ivo.bg

 

Нямам намерение да изпитвам читателите с въпроса „познайте какво е странното в следващата информация”. Поради това отговарям в аванс: понеже руските шегаджии се съизмерват и шаржират Запада, дори на семантично ниво ( имитирайки „Шарли ебдо”), „малката грешка” в това сравнение е във факта, че в руския случай става дума за защита на властта, а не са опозиционно поведение. Или пък става дума за опозиция срещу „чуждото влияние”, което си и класически примитивизъм, отглас от вековния шовинизъм и съветския болшевизъм.

 

Движение на поддръжници на руския президент Владимир Путин издава от 21 април сатиричен седмичник с карикатури и епиграми, осмиващи Запада, представяйки го като отговор на френския “Шарли ебдо”, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Първият брой на “Шарж и перо” (безплатен седмичник от 4 страници, забранен за аудиторията под 18 години) е изцяло посветен на събитията в Украйна, заяви Валерий Заборовски, говорител на движение “Антимайдан” при представянето на вестника.

Движение “Антимайдан” обхваща мотоклубове, спортисти и ветерани. То беше създадено да противодейства на предполагаем бунт на опозиционните сили в Украйна, където преди година проруският режим на президента Виктор Янукович беше свален след масови протести на Майдана в Киев.

“Всички автори предоставят карикатурите и епиграмите си безплатно”, уточни Заборовски пред украинския културен център на пешеходна улица в Москва, където се предлагаше първия брой.

“В Украйна, както и на Запад, се води широка русофобска кампания. Но от наша страна, от страна на артистите, нямаше отговор на тази кампания”, обясни карикатуристът Михаил Серебряков, оформил челната страница на новия вестник.

Следващият брой ще е посветен на “петата колона” – израз, който Кремъл и поддръжниците му използват за опозицията в Русия.

Прокремълските сили решително осъдиха публикуването на карикатури на Мохамед във френския седмичник “Шарли ебдо”, мишена на джихадистки нападения, които през януари взеха общо 17 жертви, припомня АФП, цитирана от Медиапул.

Както се вижда, в Русия се води пропагандна война срещу самата същност на критиката, като инструмент на свободното слово срещу властта. Да осмиваш врага в защита на (уж) великата, непоклатимата, самодостатъчната, най-голяма ( по територия) империя в света е жалка позиция. Само неразбирането на този факт може да е по-жалко, от тази великоруското чувство за хумор, па макар и то да е „безплатно” , както внушават участниците в руското проправителствено шоу.

 

В отговор на русофилския “аргумент” ( срещу каквото и да било критично мнение спрямо руската политика), че руската култура е велика, от доста време напомням, че това величие се дължи на европейската същност на руската култура. Нищо отнея не е измислено в Русия, а е адаптирано. Тъкмо фактът, че се е случило, макар и с вековно закъснение спрямо европейските образци ( в балета, операта, литературата, живописта и т.н.) напук на мракобесната атмосфера в руското общество, е наистина велико постижение на един европейски елит, миниатюрен като “бройка” спрямо неграмотното руско  население в Русия, държано в робско и полуробско състояние дори и в през 20-ти век в СССР.

Иронията, която московските проправителствени шегаджии не са в състояние да проумеят, е в това, че в днешния 21 век те поставят под съмнение най-голямото завоевания на Русия за всички времена: културната традиция,  преведена на руски, но свързана с Европа.

 

Всъщност има нещо още по-жалко, но понеже е и доста малко ( като мащаб), то почти не си заслужава да бъде споменаване.

 

И все пак: българската версия на руската пропагандна срещу „русофобията” ( както в Москва определят несъгласието с агресивността на Кремъл в половината свят поне) е лишена дори от от шовинистичния , но все пак руски патос на московските шегаджии. Докато у нас българи (по претенция) яростно нападат други българи заради нежеланието им да обичат повече Русия от България.

В статия на някой си Костадинов ( видно от разпространението на статията му в една класация на блоговете), този путинофил така се задъхва от злоба срещу несъгласните с българското русофилство, че сипе квалификации от рода на „ сган”, „паплач” и т.н. по адрес на българите, които не споделят неговия възторг от една чужа държава, каквато е Русия.

Въпросният Костадинов (в задочен спор с друг автор, в който го обвинява в невежество по линия на историята) най-сериозно сравнява днешните българи, несъгласни с русофилството с …византийците. И по какъв признак? Ами днешните „русофоби” били виновни за обезлюдяването на България както византийците „едно време”. Кой да му каже на този „историк”, че византийците налагат т.н. византийско иго от близо два века в средновековна България след разгрома на българското царство на цар Петър с ръцете на руските варвари на княз Светослав, поднесъл срещу купчина злато на византийците изпепелената от него българска земя с вероломни нападения на България в гръб.

 

Именно в гръб нападат българите и днес византийско-руските вандали, за които европейската ориентация на България е непоносимо отдалечаване от съветско-руския колониализъм, който си отглежда тук своя пета колона, чиято задача е същата, като на онзи Светослав от 10 век : да поднесе на тепсия омаломощената България на т.н. трети Рим, за какъвто се изживява руската империя и в наши дни.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional