Свободата днес и тук 22 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Танковгейт

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Евгений Михайлов

Почина ген. Атанас Семерджиев. Генерал Семерджиев беше ортодоксален  комунист. Отговорен е и за унищожаване на досиетата на ДС. Сигурно и за други грехове.

Бог да съди делата му. И да го прости, ако може.

Но Атанас Семерджиев беше и офицер. И вероятно офицерската му чест го накара преди 9 години, след погребението на кинорежисьора Зако Хеския да ми се извини за поведението си през 1990г. и да признае, че всичко около репликата на президента Петър Младенов е било истина.

И не само е произнесена фразата "Най-добре е танковете да дойдат" на 14 декември 1989 г. , но и самият ген. Семерджиев, тогава началник на Генералния щаб, е получил нареждане от министърът на отбраната ген. Добри Джуров да приведе танковата бригада в Горна баня в повишена бойна готовност. Подари ми книгата със спомените си "Пожарът". Каза ми внимателно да прочета главата "Танковгейт".

Останах удивен след прочитането. Генералът е разказал подробно за механизма на реакцията на ръководството на БКП и на специалните служби. Били са убедени, че ще се справят със ситуацията ,и че ще унищожат оригинала на записа. Посъветвали са Петър Младенов да отрича. Разработвали са различни варианти, но са били убедени, че ситуацията ще я държат под контрол. Ген. Семерджиев не е бил съгласен с това.

По късно е нарочен за вътрешнопартиен враг, защото не е успял да се справи със ситуацията.- нито през декември 1989 г. като началник на Генералния щаб, а през юни-юли 1990 (по време на оставката на П. Младенов)  като Министър на вътрешните работи.

В спомените си  генерал Семерджиев е  написал и следното:

„Бях вече в Генералния щаб и Добри Джуров два пъти ми звъня по телефона. По това време той беше в сградата на парламента и ми нареди да приведа танковата бригада в повишена готовност. Така че да изпълня командата на Добри Джуров, не означаваше, че танкистите от Горна баня незабавно ще тръгнат към пл. „Народно събрание“. Аз възразих на Джуров, че не трябва да правим такива стъпки. Казах му: „Другарю министър, нека не предприемаме това действие.“

Обясних му, че обстановката е сложна. А и самото привеждане на танковата бригада в повишена готовност не е толкова лесно. Трябва да се задейства целият апарат за оповестяване на офицерите и сержантите по домовете им. Трябва да се извести и постоянният състав на бригадата и екипажите да заемат местата си в танковете. А става дума за почти 3000 души. Затова казах на Джуров по телефона: „Нека сега не правим това, много ви моля“, а той ми затвори слушалката.“

Неизпълнението на заповедта ген. Семерджиев е мотивирал, позовавайки се на Устава - изпълняват се писмени, а не устни заповеди. Офицерската си чест  в онзи момент, комунистът  Атанас Семерджиев е поставил пред дълга си на комунист.

Де да беше така и по отношение на архивите на ДС...

Но... бог да го съди!

           


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional