Свободата днес и тук 03 Юли 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Крепне съветската реставрация в България

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев, www.ivo.bg

 

Украйна може да преименува 25 града във връзка с новия закон от 9 април, който осъжда комунизма и нацизма, като забранява да бъдат пропагандирани и публично да се използват техни символи, информира ТАСС.
Според експерти, предстоящата процедура може да струва към 5 милиарда гривни (213,2 милиона евро).
Най-много селища с “комунистически” имена има в Източна Украйна, посочва агенцията, като дава за пример Днепродзержинск, Молодогвардейск, Красноармейск и “кажи-речи половината от Донецка и Луганска област”, управлявани от проруски сепаратисти.
В списъка са още Дзержинск, Свердловск, Луначарское, Цюрупинск, Иличовск, Торез, Телманово и др., наречени с имената на съветски и чуждестранни комунистически дейци. Проблем са и всички селища, чието име включва думата “красный” (“червен”) – Краснодон, Красний Партизан, Красний Луч и др.
Предстои да бъдат сменени също названията на улици и площади в украинските градове. По данни от официалната статистика, в Украйна има около 30 хиляди селища, в които задължително една от улиците е била наречена “Ленин”.

В Днепропетровск например се очаква да бъдат преименувани 76 улици, чиито названия са свързани по един или друг начин със съветския режим.( Медиапул)

Случващото се в Украйна е христоматиен пример за това как изоставането може да се превърне в предимство – “последните ще станат първи”, както би казал почитаният от левите у нас поет Гео Милев ( защото фразата е библейска, но за повечето българи е повече известна като част от неговата поезия).

Декомунзацията и десъветизацията трябваше да бъде приоритет и в България, но тук приоритетите ги подрежда Петата колона на Москва – особено, след като  картите в колодата на колоната бяха пренаредени с монтирането на Сакскобургготски начело на властта в София и се започна процесът на пълзящата реставрация на разклатените основи на колониалния съветски режим у нас.

Нещо повече, днес няма друга територия в бившата съветска зона в Европа, където така демонстративно да настъпват символите на съветския колониализъм. Само в рамките на този месец, т.е. за по-малко от две седмици, от три места в България долетяха вести за появата на нови паметници, свързани със СССР: бюст на маршал Жуков в Стрелча; бюст на маршал Толбухин, командващ съветския окупационен корпус в България ( надграден към вече съществуващия паметник на съветските подводничари-диверсанти край устието на Камчия) и паметник на съветските жертви във Втората световна война (  т.е. другаде, а не в България, къдто такива няма) край язовир Копринка.

А властта през същото време твърде, че била евроатлантическа…


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional