Свободата днес и тук 02 Юли 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Властта се кани да крие със смокинова зеленина монументалните срамотии на комунизма

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев, http://ivo.bg

 

Вертикална озеленена стена с резервоари, помпи и много цветя ще скрие 12 метра от 35 метра високия паметник “1300 години България” пред НДК. Системата ще е с дължина 70 м, като целта й е да запази столичани от рушащия се монумент и да се впише в парка, чието обновяване вече тече. Това заяви за OFFNews зам.-кметът по екология Мария Бояджийска.

Причината да се пусне покана за проект за зелената система е фактът, че решението паметникът да бъде премахнат отново се обжалва и не е ясно кога ще се стигне до демонтирането му, обясни Бояджийска. В края на февруари 2015 г. министърът на културата Вежди Рашидов се противопостави на местенето на монумента и се обяви за възстановяването му.

По думите на Бояджийска основната цел на новия проект на стойност до 240 000 лева е сигурността на хората и най-вече на децата. И красивия вид на цялото пространство.

Няма как да сложим около монумента строителна ограда, категорична е Бояджийска. Тя обясни, че след като се вземе окончателно решение за съдбата на паметника на арх. Валентин Старчев, “зелената стена” може да бъде преместена на друго подходящо място, включително и като шумоизолиращо съоръжение.

 

Такаа…Да прогледнем сега какво се крие зад тази „зелена стена” на безсилието.

До днес знаехме, че безсилието на управляващите ражда (не само чудовища)…комисии.

Когато не искаш да си признаеш, че не желаеш или не можеш да решиш един проблем, създаваш комисия, която да „мисли”, т.е. да отлага решението, за да не затруднява властта. До следващо нареждане от по – високата инстанция.

В този смисъл решението със „зелената стена” е по своему „гениално” интерпретиране на богатия управленски опит в отлагането на решенията в нашата бедна България. Но не е уникално. По същия начин по времето на любимия на Бойко Борисов негов кумир Тодор Живков криеха циганските гета в нашата столица с ограда от тараби. Трамвай № 3 за квартал „Захарна фабрика” например пътуваше дълго покрай тази опаковка, на която и Кристо може да завиди за нейния размах.

Като споменах Кристо, трябва да му отдадем дължимото. Най – вероятно хрумването грозотията на комунистическото монументално наследство да бъде поприкрита със смокинов лист е заимствана от него в технологично отношение. Не е шега работа: 12 метрова ( зелена) стена е това. Мащабен камуфлаж с елементи на артистичност!

Ако трябва да съм справедлив, това не е първият случай, когато мързелът кара човека да мисли иновативно, креативно и изобщо – обратно на онова, което се смята за примитивно.

Щеше ли мързеливата западна цивилизация иначе да изобрети прахосмукачката, която да замести добрата стара метла- същата, която би трябвало да измете онези, които са я яхнали с обещанието, че ще ни отърват от вещи(ци)те на миналото.

Да се готви 33 метровия Монумент на окупационната червена армия ( МОЧА). Още не се е родила смокиня, която да отгледа листо за прикриването на този върховен срам.

Решението за зелено прикритие на родната българска срамотия пред НДК навежда ( не само преклонената ни главица, но и) на мисълта, че върховната съветска ерекция над изнасилената българска земя също може един ден да бъде напъхана в благовидни гащи, чийто цип дейците на Петата колона разкопчават сладострастно всеки път, когото искат да ни напомнят за своята разюзданост чрез някой свой празник.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional