Свободата днес и тук 20 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Варуфакис съобщи, че е записвал разговорите на Еврогрупата

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. Дневник

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис, който и без това е противоречива фигура, предизвика нови вълнения с признанието, че е записвал среща при закрити врата на финансовите министри от еврозоната. Той си спечели и нови критики, че така само подкопава усилията на Гърция да се договори с кредиторите си.

Премиерът Алексис Ципрас го отстрани от екипа, който директно преговаря с европейските партньори и МВФ, след като се върна с празни раце от среща на Еврогрупата в Рига. Присъствали на разговорите разказаха, че там той за пореден път бил посъветван да спре да поучава колегите си, а след това не се яви на официалната вечеря, което по протокол е обида.

В интервю за обширен негов портрет в списанието на "Ню Йорк таймс" финансовитя министър отрича да е имало нападки срещу него в Рига. Варуфакис добавя, че е записал срещата, но не може да пусне записа от съображение за поверителност.

В правилата за работа на Еврогрупата не е изрично посочено, че е забранено записването на разговорите, стига съдържанието им да остава конфиденциално. Това означава, че - поне формално – гъркът не е нарушил никакви изисквания.

Но разкритието на този факт пред публиката допълнително раздразни гръцките медии и опозицията, които го обвиниха, че не може да се очаква Гърция да търси симпатизанти и съюзници и в същото време да записва всичко.

"Г-н Варуфакис прекрачи всички граници на политическата фриволност и безотговорност", заяви лявата опозиционна партия ПАСОК. "Гърция печели чрез съюзници, а не като записва партньорите си", каза и лидерът на дясноцентристката партия "То Потами" Ставрос Теодоракис.

Притиснат от журналистите за обяснения, Варуфакис ги избегна с думите: "Измислици, измислици, измислици!"

Запитан от депутат в парламента, той нито отрече, нито потвърди записите и само коментира, че "уважението ми към поверителността на разговорите с моите партньори, ръководители и с институциите е изключително и вярвам, че това е било забелязано и разбрано от всички".

Вестник "Елефтерос типос" коментира: Трябва да ни притеснява, че финансовият министър на страната в най-съдбоносен момент безсрамно и тайно е записвал всички разговори и дискусии на последната среща на еврогрупата в Рига, която се превърна в неговото Ватерло".


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional