Свободата днес и тук 18 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Шок! 800 млн лапнало ДПС чрез Пеевски от обществени поръчки

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://frognews.bg/

 

Пеевски: Нямам бизнес, нямам фирми, нямам нищо общо с КТБ...
Снимка: Булфото

Считаните за близки до депутата Делян Пеевски и ДПС фирми "Водстрой 98" АД, "Промишлено строителство холдинг" ЕАД и "Техноекспортстрой" ЕАД са спечелили обществени поръчки за около 800 млн лв. Това е станало за кратък период от средата на 2011 г до удара срещу КТБ през юни 2014 г. 70 на сто от поръчките са от времето на коалиционния кабинет "Орешарски" на ДПС и БСП.


Дванайсет от договорите са подписани по времето на първото управление на ГЕРБ, но са за сравнително ниски суми. Само в трите дни преди националния протест срещу назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС на 14 юни 2013 г. приближените му фирми са спечелили поръчки за 53 млн лв.

В дните на най-горещите протести през лятото на 2013 г. кръгът #Кой е ощастливен от правителството с три "златни" поръчки за колосалните 154 милиона! 

 

Ето някои примери как са се подписвали "златни" договори. Аварийно-възстановителни строително-ремонтни работи и укрепителни съоръжения от км 182+780 до км 182+930 в гара Плачковци по 4-та жп линия. Укрепени и ремонтирани 150 м от железен път на обща стойност 6 991 223 лв. или 46 млн. лв/км.

През 2012 г. за авариен ремонт на 355 м. Железен път в междугарието Самоводене-Велико Търново по 4-та жп линия след провеждане на три аварийни процедури са изразходвани публични средства в общ размер на 16 127 534 лв. без ДДС или цена над 45 млн. лв без ДДС на 1 км железен път.

За сравнение ще посочим  реконструкцията и електрификацията на жп отсечката Димитровград - Свиленград. Става дума за изцяло нова жп линия за скорост 160-200 км/ч с дължина около 70 км. Общата стойност на сключените договори е 152 млн. лв или около 2,2 млн. лв/км за ново строителство.

Друг пример. Отсечката Септември - Пловдив - модернизация на 52 км. двойна железопътна линия и електрификация за скорост 160 км/ч с обща цена 157,8 млн. лв или около 3.1 млн. лв/км.

 

Сравнението показва фрапиращи разлики между установените пазарни цени и тези, на които са изпълнявани "аварийните" обекти. Трябва да се има предвид, че посочените за сравнение проекти са европейски и цените са средни за ЕС. Освен това са за ново строителство, а не за ремонт или рехабилитация.

 

След като в периода от 2010 до средата на 2013 г. почти всички поръчки в НКЖИ се възлагат като аварийни по чл. 90, т.4 на ЗОП, в средата на 2013 г., след проведена процедура, всички дейности по ремонт, рехабилитация, модернизация, поддръжка, укрепване и възстановяване на обекти от жп инфраструктурата, които трябва да се възлагат на външни изпълнители с финансиране от Държавен бюджет и инфраструктурни такси са възлагани на много тесен кръг от фирми чрез рамково споразумение. Между тях е и договорът за рехабилитация на Централна гара в София - 55 962 874 лв.

В същото време БДЖ реве и иска още милиони от бюджета, но вместо да ревизира и даде на прокурор разбойническите договори, готви съкращения на служители.

 

Агенция "Пътна инфраструктура", която непрекъснато се оплаква от недостиг на средства за кърпенето на злощастните български пътища, е договорила с консорциум, в който основен "стълб" е фирма на #Кой строителството на "Северна скоростна тангента" с дължина 16 км. Цената е 149 999 999 лв. На сайта на АПИ е записано, че отсечката ще струва 180 млн с ДДС, но това е дребена работа. Договорът е подписан през февруари 2014 г., но строителството започва чак една година по-късно. В консорциума, разбира се, се мъдри и вечната „Водстрой 98“ АД. 1 км от този проект излиза по 11 250 000 лв. За сравнение в Германия 1 км магистрала с 8 ленти и шумопоглъщащ асфалт струва средно 2,75 млн евро. Да не говорим за разликите в качеството.

За сведение: една от причините руският опонент на Кремъл Борис Немцов да си навлече гнева на олигарсите около властта бе докладът му "Путин. Итоги. 10 лет". В него са цитирани цени на пътища в Русия, които многократно превишават тези в САЩ, Швейцария, Германия, Швеция и други страни. В интерес на истината трябва да кажем, че лично премиерът Дмитрий Медведев разпорежда проверка на всички фирми, кой реално стои зад тях (много сигнали и съмнения за политици-собственици), договорите и ценообразуването в пътното строителство. Прокуратрата започва свое разследване.

На 27.02.2015 г. Немцов е убит в Москва.

 

Около половин милиард са кредитите на фирми и лица, свързани с ДПС в Корпоративна търговска банка. Толкова те са били към момента, когато кръгът #Кой реши да унищожи КТБ с всички средства, включително с помощта на държавата. 500 млн в кредити, част от които необслужвани, а други прехвърлени в други банки.

Същите кредитирани фирми са получили от обществени поръчки още 800 млн лв. Ще потърси ли някога прокуратурата следите и произхода на тези 1,3 млрд лева?

 

Експерти коментират, че милионите за част от обществените поръчки на фирмите от кръга "Пеевски" са били превеждани авансово. Някои от проектите пък не са изпълнени в срок или сроковете се протакат необосновано.

Страшното е, че тези фирми не развиват нормален бизнес, а разчитат главно на обществени поръчки и пари по проекти и от държавния бюджет. Те не инвестират, не развиват бизнес, не създават продукт, който да бъде оценен от пазара, обобщават есперти.


Ето и списъка на фирмите, възложителите и отпуснатите милиони:

Обществена поръчка

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional