Свободата днес и тук 20 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Моника Маковей: Борисов няма намерение да се бори с корупцията

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Ива Оприкова, http://offnews.bg

 

Първо България да си намери най-правилната фигура за прокурор


Думите на вашия премиер, че в Румъния няма реална борба с корупцията, а арестите на висши политици са просто политически гонения са лош знак. Те означават единствено едно, че Бойко Борисов няма намерение да води истинска борба с корупцията. Политиците трябва да бъдат разследвани.

Тази остра критика отправи към министър-председателя бившият министър на правосъдието на Румъния Моника Маковей.

Пред Нова телевизия символът на това, което днес определяме като "румънско чудо" в борбата с корупцията по високите етажи на властта препоръча първо България да си намери най-правилната фигура за прокурор и политик, които да са независими и никой да не може да ги шантажира.

„Има заплахи и какво ли още не, но трябва да имаш твърди хора – и прокурори, и съдии“, категорична е Маковей.

Сегашната евродепутатка разказа още детайли за дългата й борба с корупцията.

"Когато Траян Бъсеску ме покани за министър, мотивите му бяха, че съм надпартиен човек и никой от политическата класа няма да ме моли за услуги. Така приех поста. До тогава в Румъния нямаше политическа воля за борба с корупцията, имахме Агенция за борба с корупцията, но тя не се занимаваше с висшите етажи на властта, а с кондукторите по влаковете и студентите, които се возиха без билети.Започнахме с 3 годишен план за борба с корупцията, в който написахме, че ще създадем специална структура, ще направим случайно разпределение на делата", спомня си първите стъпки Маковей.

"Впоследствие създадохме една нова агенция, която обследваше политици от всички политически партии, променихме законодателството и конфликтът на интереси стана престъпление в Румъния. След това с инат започнах да прилагам всички мерки. В началото всичко трябваше да се прави бързо. Мина в правителството, но не и в парламента . Трябваше да преговарям с депутатите, които днес вече са в затвора", посочва Маковей и признава, че често е била притискана до стената, за да не бъдат приети предложените от нея реформи.

"Никой не вярваше в началото, че Националната дирекция за борба с корупцията ще работи така, както работи днес. Заведох дела не срещу опозицията само , а и срещу тези, които са на власт. Виждах шок по лицата на хората , които управляваха. Казах им, че всеки ще бъде разследван, независимо от партийната им принадлежност. Предложих независимо лице за шеф на агенцията за борба с корупцията. Лично го изпитвах с психолог. От тук започна всичко. Не институцията е важна, а подходящият човек. Щом се краде много, има голяма корупция. Нека да не се лъжем, имаме корупция. Щом хващат шефа на борбата с корупцията, значи така трябва", посочва Маковей и допълва, че в Румъния се разследват политици от всички политически партии и не става въпрос за политическа мъст.

Много е лесно да казваш, че си политически неудобен и затова искат да те вкарат в затвора“, обяснява правилните стъпки за борба с корупцията бившият правосъден министър на Румъния .

Маковей призна, че би приела да стане правосъден министър на България, но никой не я е потърсил досега.

„Имате ли днес политик в България, който иска да направи нещо? Питаха ме дали бих се съгласила да бъда правосъден министър на България – отговорих „да“, но никой не ме потърси. Никой не иска да се борят срещу корупцията, защото политиците ще бъдат жертвите“, каза още Моника Маковей.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional