Свободата днес и тук 03 Юли 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Архивите потвържват синхрона между ГЕРБ и БСП в защита на съветската окупационна символика в България

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев, http://ivo.bg

 

В публикуваното в ivo.bg вчера ( 26 май 2015 г.) питане на общинските съветници Стефан Иванов и Марта Георгиева до кмета на столицата Йорданка Фандъкова относно демонтирането на Монумента на окупационната червена армия ( МОЧА) от центъра на София, между другото се казва:

 

„Вие навярно помните и двете нарочно свикани по този въпрос сесии на СОС през 2011 г., с подписите на голям брой общински съветници. Първата от тях не доведе до резултат поради целенасоченото съвместно напускане на залата от страна на групите на БСП и ГЕРБ, което провали кворума и не можа да се стигне до решение. А при втората ГЕРБ и БСП, отново заедно, вече с гласуване, отхвърлиха проекта за решение, който щеше да доведе до практически действия за демонтиране на паметника (прилагаме справка от поименното гласуване на общинските съветници)”.

 

Този неизвестен за широката публика епизод заслужава малко повече осветяване, за да стане ясно как ГЕРБ действат заедно с БСП в полза на Петата колона и нейния най-важен символ в България.

 

На 29.06. 2011 г. 21 общински съветници успяват да съберат подписи за специална сесия, посветена на проблема с монумента. Сред тях има 6 представители на управляващото мнозинство от ГЕРБ. Когато обаче става ясно, че въпреки нежеланието на ръководството на Общинския съвет все пак може да се стигне до обсъждане ( и ГЕРБ ще бъдат изобличени като колаборационисти с Петата колона защото няма нареждане от Бойко Борисов за мерки по демонтирането на монумента), от партията искат прекъсване на сесията за почивка. И така си „почиват”, че повече не се явяват в заседателната зала, проваляйки заседанието заедно с БСП. Провождат единствено съгледвач, който да удостовери, че мисията по провалянето на сесията е изпълнена съвместно с БСП.

 

На 28.07.2011 г. обаче въпреки това вносителите успяват да предизвикат ново обсъждане и този път се стига до дискусия (ivo.bg разполага с пълния запис ), от която става ясно, че уж големите антикомунисти от ГЕРБ са инструктирани да не обезпокояват доминиращия над София символ на съветската окупация. В резултат на това проектът не просто е бламиран, видно от Протокола за гласуване ( Доклад вх.№ 93-00-258/07.07.2011 г. ), но и е бойкотиран дори от онези няколко съветници от ГЕРБ , които са били съвносители на предложението. Нито един представител на партия ГЕРБ не подкрепя проекта за демонтирането. Изключение прави Ангел Джамбазки от листата на ГЕРБ, който обаче е член на ВМРО.

 

Записът на т.н. дискусия показва едно: мълчанието на съветниците от ГЕРБ, последвано от единодушно бламиране на проекта за демонтирането на съветския окупационен символ.

 

Тази „тайна” вече е на разположение на четящите настоящия текст и на избирателите, подвеждани на серия от избори да гласуват за „дясната партия” на Бойко Борисов.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional